En Sıcak Konular

Ayşe Arman'a örtülü reklam cezası

11 Ekim 2011 11:27 tsi
Hürriyet’in köşe yazarı Ayşe Arman’ın “Sen Mzungu’sun, ben Afrikalı” başlıklı yazısı Reklam Kurulu’na takıldı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı “Örtülü Reklam Var” dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetim Genel Müdürlüğü Reklam Kurulu'nun 29 Temmuz tarihinde yaptığı 190'ncı toplantısında tüketiciyi yanıltan reklamlara idari para cezaları ve reklamların yayından kaldırımına ilişkin cezalar verildi.

Türkiye'nin En Büyük Şikayet Platformu Şikayetvar'ın Reklam Kurulu'nun kararlarından elde ettiği bilgilere göre; kurul Ayşe Arman'a örtülü reklam yaptığını belirterek reklamı durdurma cezası verdi.

Yazısında Neler Söylemişti

Arman, "Sen Mzungu'sun, ben Afrikalı" başlıklı yazısında Uganda'daki salgın hastalıklardan bahsederek Pfizer ilaç markasına ait şunları söylemişti:

"…Pfizer, Uganda'da çok önemli bir şey yapıyor. 2001 Birleşmiş Milletler Deklarasyonu'ndan sonra, Uganda'ya yardım sözü veriyor ve orada bir hastane kuruyor. Ülkedeki en yaygın hastalık AIDS'le mücadele için. Pfizer bir dünya devi. Mesela dünyada en çok kullanılan sertleşme ilacının üreticisi. Aynı zamanda kalp hastalıkları, metobolik hastalıklar, psikiyatri, solunum yolu, alerji, enfeksiyon, onkoloji, ağrı ve kanser hastalıkları alanında ilaçlar ve aşılar üretiyor, hastalara yönelik tedavi uyguluyor. Araştırma ve geliştirmeye ayırdıkları bütçe, sıkı durun 11 milyar dolar. Biyofarmasotik alanda çalışmalar ve geleceğe yönelik araştırmalar yapıyor. Aynı zamanda tüm dünyada enfeksiyon salgınlarıyla da mücadele ediyor.

Bu alanda tarihi başarıları var. Mesela, İkinci Dünya Savaşı'nda Normandiya çıkartmasında kullanılan penisilinin yüzde 90'ını Pfizer'in üretmiş. 150'den fazla ülkede 100 binin üzerinde çalışanı var. Ve bir sürü bilim adamı, bilim kadını... Uganda'daki bilim kadınlarından çok etkilendim, özellikle Dr. Ceppie Merry'den. Orada iki Ugandalı çocuk evlat edinmiş, sonra kendi çocuğunu doğurmuş. "Artık memleketim İrlanda değil, Uganda" diyor. Ayrıca biz Türk ekibi olarak çok havalıydık. Çünkü Pfizer'in tüm dünyada 30'un üzerinde üst düzey Türk yöneticisi varmış ve çok başarılılarmış. Türkiye'de 1400'ün üzerinde çalışanı var, yüzde 77 yerli üretim yapıyorlar. Dünyada birinci ama Türkiye'de Abdi İbrahim ve Novartis'ten sonra pazarda üçüncü..."

Bakanlık Örtülü Reklamı Durdurdu

Bu yazı sonrası Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu "Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.'ye ait Ulusal Gazete'de 24.10.2010 tarihli nüshasında "Ayşe ARMAN"ın köşesinde yayımlanan "Sen Mzungu'sun, ben Afrikalı" başlıklı yazıda yer alan ifadelerin Pfizer markasının örtülü reklamının yapılması niteliğinde olması nedeniyle anılan yazının Ticari Reklam ve İlanlara İlişkin İlkeler ve Uygulama Esaslarına Dair Yönetmeliğin 5/a, 5/b, 7/a, 7/c, 7/g, 13, 19, 21.maddeleri hükümlerine uygun olmadığına, Bu durumun, 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 16 ncı maddesi hükmüne aykırı olduğuna, Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş. hakkında, 4077 sayılı Kanun'un 17 nci maddesi ve 25 inci maddesinin sekizinci fıkrası dahilinde anılan örtülü reklamı durdurma cezası verilmesine karar verilmiştir" dedi. 


Bu haber 844 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,794 µs