En Sıcak Konular

Mısır’da askerin tehlikeli oyunu

11 Ekim 2011 11:13 tsi
Mısır’da askerin tehlikeli oyunu Mısır’da Kıptiler ile asker arasında çıkan olayları ordunun provoke ettiği iddia edildi. Görgü tanıklarına göre tankların kalabalığı ezmesinden sonra çatışma çıktı

Mısır pazar günü, şubat ayında Hüsnü Mübarek’in devrilmesinin ardından en kanlı gününü yaşadı. Ülkede ruhsatsız olduğu gerekçesiyle bir kilisenin valilik tarafından yıkılmasını protesto eden ve kendilerine ayrımcılık uygulandığını söyleyen Hıristiyan Kıptiler ile ordu arasında yaşanan çatışmalarda en az 25 kişi öldü yaklaşık 300 kişi de yaralandı. Kıptiler ve görgü tanıkları çatışmaların askerin provokasyonu ile çıktığını iddia ederken, yönetimde bulunan ordu ise olayların ardından “Mısır’ı karıştırmak isteyen yabancıların işi!” dedi.

Rahibe dayak protestosu

Mısır’da çarşamba günü Asvan Kilisesi’nin yıkılmasını protesto eden kalabalığı dağıtmak isteyen askerlerin bir rahibe vurduğunu söyleyen yaklaşık 2 bin Kıpti dün akşam üzeri bir gösteri yürüyüşü düzenledi. Mısır gazetesi El Masry El Yom’a konuşan görgü tanıklarına göre, yürüyüşün başlamasından yaklaşık iki saat sonra, civardan önce silah sesleri duyuldu. Daha sonra sivil giyimli kişiler sağdan, soldan ve hatta üstlerindeki köprüden Kıptiler’e taş atmaya başladılar. Önce taşları geri atarak karşılık veren Kıptiler yürüyüşe devam etti. Göstericiler “Burası bizim ülkemiz” diye slogan atarken olanlar oldu! Kıptiler, birden iki zırhlı personel taşıyıcı aracın hızla üzerlerine sürüldüğünü gördü. Önce göstericilerin etrafında zikzaklar çizen askeri araçlardan biri, aniden hızla Kıptileri altına alarak caddenin ortasında bulunan adacığa çıktı. Bu sırada aracın üzerinde bulunan bir asker de etrafa rastgele ateş açıyordu. Meydan kan gölüne dönerken, ölenler motorsikletlerle hastaneye taşındı.
El Masry El Yom muhabiri Kıpti hastanesine gittiğinde ise çok daha dehşet verici görüntülerle karşılaştı. Bir görevli, “Eğer yeterince güçlüysen morga gir” dedikten sonra, morga giren gazeteci kafatası parçalanmış cesetler gördü. Bu sırada hastanede bulunan bir Kıpti, “Sorun Müslümanlarla Hıristiyanlar arasında değil. Sorun ordu ile Hıristiyanlar arasında” diyordu. Bazı aileler de askeri bir temsilcinin gelmesi halinde, yakınlarının cenazelerine katılmayacaklarını belirttiler. Birçok vatandaş ordunun olayları provoke ettiğini, böylece kendi iktidarını güçlendirmeye çalıştığını söyledi.

‘Asker hemen çekilsin’

Devlet televizyonu, Hıristiyanların ordunun silahlarını çalarak askerleri öldürdüğünü ve yabancıların Mısır’ı karıştırmak için “yeniden iş başında” olduklarını öne sürdü. Başbakan İsam Şeref ise yaşananların bir “komplo” olduğunu söyleyerek, Mısırlıları bu “oyunlara gelmemeleri” konusunda uyardı. Dün olayların ardından bir acil durum toplantısı yapılırken, ordu olayları soruşturmak için bir komisyon kurulmasını kararlaştırdı. İnsan hakları örgütleri Mübarek’in baskı altında tuttuğu aşırı İslamcı gruplar artık daha rahat hareket ettikleri için dine dayalı çatışmaların arttığını, son yaşananların ordunun hemen yönetimden çekilmesi gerektiğinin bir kanıtı olduğunu dile getirdiler.

Halkın %10’u Kıpti


Mısır’da 80 milyonluk nüfusun yüzde 10’unu oluşturan Kıptiler, M.S. 46’da Hıristiyanlığa geçti. Ülkede geçen yıl Kıpti bir erkekle Müslüman bir kızın aşk yaşadığı iddiası şiddeti tırmandırmış, Müslüman ve Hıristiyanlar birbirlerinin evlerinin ateşe vermişlerdi.



Bu haber 958 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,910 µs