En Sıcak Konular

'Esad'ın ömrü 18 ay'

11 Ekim 2011 10:59 tsi
'Esad'ın ömrü 18 ay' New York Times'ın haberine göre, ABD ve Türkiye, uygulanan ekonomik yaptırımların iyice köşeye sıkıştıracağı Beşar Esad'ın 6 ile 18 ay arasında görevi terk edeceğine inanıyor.

Suriye Devlet Başkanı Esad, neredeyse 7 aydan beri devam eden hükümet karşıtı gösterilere dirense de Türkiye ve ABD’deki analistler, bir zamanlar, ekonomik başarısını meşruiyetinin önemli kaynaklarından biri olarak gören Suriye hükümetinin daralan ekonomisi nedeniyle büyük bir darbe aldığını düşünüyor.

Suriyeliler, devrim hareketinin etkilerini günlük yaşamlarında hissetmeye başlarken, ülkenin en büyük iki kenti Şam ve Halep’in sokaklarında bir çaresizlik hissi yaygın.

Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, para birimi değer yitiren, ekonomik gerilemesi büyüyen, turizm sektörü darbe yiyen ve en önemli sektörleri uluslararası yaptırımlardan etkilenen Suriye’nin, bu yıl yüzde 2 ekonomik daralma yaşaması bekleniyor.

Analistler, Suriye yönetiminin, yaptırımları ortak bir tehdide karşı halkı bir araya getirmek için de kullanabileceğine inanıyor.

ABD’li ve Türk yetkililer, Esad rejiminin kısa zamanda devrilmeyeceğine, hükümetin bu yılın sonunu getirebileceğine inanıyor. Ancak, yaptırımların ve protestoların etkisiyle Esad’ın 6 ile 18 ay arasında koltuğunu kaybedeceği tahmin ediliyor.

ULUSLARARASI STRATEJİDE BELİRSİZLİK

Obama yönetiminden adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, “Hepimiz Esad rejimini yıkacak gelişmenin yaşanmasını bekliyoruz… Herkesi ayağa kaldıran faktör ekonomi olacak. Esad’ın yakın çevresindekiler ve onu destekleyenler de buna dahil” dedi.

Avrupa Birliği’nin (AB) Suriye’ye yönelik yaptırımları Kasım ayında tamamen hayata geçirildiğinde, Suriye’nin döviz kaynaklarının üçte birini oluşturan doğalgaz ve petrol ihracatı büyük bir darbe yiyecek. Dahası, Suriye’de yaşanan kaos, yıllık 7.7 milyar dolar gelir getiren turizm endüstrisine de büyük zarar verdi.

Ancak uluslararası stratejideki belirsizlikler Suriye ekonomisi üzerine yeterince baskı kurulmasını zorlaştırıyor. ABD’li ve Avrupalı yetkililer, Suriye’ye uygulanacak yaptırımların Esad’dan çok halkı etkileyip etkilemeyeceği konusunu tartışıyor. Bazı analistler, Esad rejiminin yaptırımları kullanarak kendisini mağdur gibi göstereceğini ve halkın desteğini alabileceğini düşünüyor.

Bu durum, 1990 yılında Birleşmiş Milletler’in (BM) yoğun yaptırımlarına maruz kalan ve halkın Batı’ya karşı büyük öfkesiyle desteğini kazanan Saddam Hüseyin örneğinde gerçek olmuştu.

New York Times



Bu haber 713 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,544 µs