En Sıcak Konular

Devlet bilgisayarlara sızdı

10 Ekim 2011 11:05 tsi
Devlet bilgisayarlara sızdı Truva atlarını pek sevmişler

Etik bilgisayar korsanları olarak tanınan ve Almanya'da dijital alanda uzman olarak da kabul edilen Chaos Computer Club (Kaos Bilgisayar Kulübü), truva adlı yazılımın farklı işlevleri olduğunu ileri sürdü.

Deutsche Welle'nin haberine göre kulüp yetkilileri, telekomünikasyon denetimi kapsamında, internet üzerinden yapılan telefon görüşmelerinin dinlenmesini sağlayan yazılımın, internet ağı üzerinden başka programları devreye sokabileceğini ve farklı amaçlar için de kullanılabileceğini savunuyor.

Bilgisayarların Kamera ve Klavyelerine Uzaktan Kumanda Edilebilir

Kaos Bilgisayar Kulübü, yazılım sayesinde kişisel bilgisayarların mikrofon, kamera ve klavyelerine uzaktan müdahale edilebileceğine dikkat çekiyor. Kulüp, soruşturma makamlarının telekomünikasyon denetimleri kapsamındaki uygulamalarının Anayasa Mahkemesi'nin kararlarını ihlal ettiğini savunuyor.

Alman Federal Anayasa Mahkemesi 2008 yılında aldığı bir kararla, bu tür internet soruşturma uygulamalarının dar sınırları olduğuna hükmetmişti. Mahkeme yargıçları, şüpheli kişilerin bilgisayarlarının ancak, insan hayatı ya da devletin varlığının somut olarak tehlikede olduğu durumlarda araştırılabileceğine karar vermişlerdi.

Bu arada, Alman İçişleri Bakanlığı, söz konusu truva yazılımının Federal Emniyet Dairesi tarafından gönderilmiş olamayacağını belirtti. Bir bakanlık sözcüsü, Alman Kaos Bilgisayar Kulübü'ne ne gönderildiğini ve kulübün tam olarak neyi araştırdığını bilmediklerini, ancak gönderilen yazılımın federal bir daireden gönderilmiş olmasına ihtimal vermediklerini açıkladı.

Hür Demokrat Partili Federal Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger ise Bu, Kaos Bilgisayar Kulübü'nün, soruşturma makamlarının telekomünikasyon denetimi konusunda özellikle Anayasa Mahkemesi kararları dışında hareket ettiğine yönelik bir iddia. Soruşturma makamlarının kullandığı yazılımlar, anayasanın belirlediği sınırları göz ardı edemez, bu nedenle iddianın incelenmesi gerekiyor sözleriyle bunun vahim bir durum olduğunu belirtti.

Yazılım Posta ve Bilgisayarla Sızdırılabilir

Truva adlı yazılımın, elektronik posta ile bilgisayarlara sızdırılması olası. Ayrıca hedef kişinin şüpheli olmayan bir internet sayfasına çekilerek tuzağa düşürülmesi ya da doğrudan düzenlenen intenet saldırısı ile de bilgisayarına girilmesi mümkün. Kaos Bilgisayar Kulübü, Alman resmi makamlarının casusluk için verilerini değiştirdiği bilgisayarlara dışarıdan başka saldırıların da çok kolay gerçekleşebileceğine, truva yazılımının büyük güvenlik riskleri bulunduğuna da dikkat çekiyor.

Kulübün iddiaları siyasi partiler arasında da tartışma yarattı. Federal Meclis'in İçişleri Komisyonu Başkanı Wolfgang Bosbach, Tagesspiegel gazetesine verdiği demeçte, bu yoğun iddiaların üzerine gidilmesi ve konuya açıklık getirilmesi gerektiğini söyledi. Keza muhalefetteki Yeşiller Partisi de Federal Anayasa Mahkemesi'nin bu konuda belirlediği sınırların yoğun bir biçimde ihlal edildiğini savundu.

Bu haber 1,506 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,216 µs