En Sıcak Konular

Erkeklerde kansızlık daha tehlikeli

10 Ekim 2011 10:46 tsi
Erkeklerde kansızlık daha tehlikeli Kadınlarda kansızlık sık yaşanılan ve telafisi mümkün bir rahatsızlık ama erkeklerde seyrek restlanır ve çoğu zaman önemli bir başka hastalığın habercisidir...

Özellikle 15-20 yaş dönemindeki genç kızlarla, sık doğum yapan genç hanımlarda, bilhassa demir eksikliğine bağlı kansızlık problemi ile sık karşılaşırız ve bu bizi pek şaşırtmaz. Nedeni de genç kız ve hanımların periyodik dönemlerle hamileliklerde kaybettikleri demiri zamanında ve yeteri kadar yerine koyamamalarıdır. Vejetaryen hanımlarda (hele bir de sık sık bilinçsizce diyet yapıyor veya yeteri kadar et yemiyorlarsa) kansızlık kaçınılmaz bir neticedir. 

Ama erkeklere gelince durum farklıdır. Kansızlık erkeklerde seyrek rastlanan bir sorundur ve çoğu zaman önemli, ciddi, tehlikeli bazı hastalıklara işaret eder. 

Herhangi bir yaşta ama özelikle orta ve 50'li yaşlarda erkeklerde demir eksikliğine bağlı kansızlık akla önce kanser ya da gizli kanama gibi bir problemi getirir. Ayrıca böbrek yetmezliği gibi kronik bazı sağlık sorunlarında da kansızlık sık görüldüğünden kronik hastalıklar yönünden de araştırmalar yapılır. Özellikle ülser, kalın bağırsaktaki damarsal problemler, hemoroit, kolit ve bazen de kolon kanseri nedeniyle oluşan ve pek de dikkati çekmeyen kanamalar kansızlığa yol açabilir. Gözden kaçan romatizmal bir hastalık, kronik bir iltihabi problem de kansızlıkla neticelenebilir. 

KİLO KAYBINA DİKKAT

Kısacası, erkeklerde kansızlık sorunu ile karşılaşıldığında dikkatli ve özenli bir araştırma yapmak şarttır. Özellikle kilo kaybı da varsa çok daha dikkatli olmak gerekir.

Kansızlığın, halsizlik, yorgunluk, nefes darlığı, ufak çabalarda nefes nefese kalma ve çarpıntı problemi yaşama, uyku eğilimi ya da uykusuzluk, unutkanlık, saç ve tırnak sorunları, cilt solukluğu gibi işretleri olduğunu bir kenara not etmenizde fayda var. 

Prof.Dr. Osman MÜFTÜOĞLU

İletişim ve Sorularınız için : Süleyman Seba Caddesi No:39 Akaretler 34357 Beşiktaş İSTANBUL 

Tel:(212) 2367300


Bu haber 971 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,964 µs