En Sıcak Konular

Türkiye Mahmur için düğmeye bastı

10 Ekim 2011 10:16 tsi
PKK'nın lojistik destek aldığı ve örgüte militan kazandırdığı iddia edilen K. Irak'taki Mahmur'un da aralarında bulunduğu 8 kampın boşaltılması için harekete geçildi. Türkiye'ye dönüş yapmak isteyenler, ailelerinin yanına yerleştirilecek, iş imkânı sa

Türkiye,1994'te Kuzey Irak'a göçerek Musul kentine bağlı Mahmur kasabasında bulunan, ve yüzde 90'ı TC vatandaşı olan 11 bin kişinin yaşadığı Mahmur, Smile, Misurike, Atruş'un aralarında bulunduğu 8 kampın boşaltılması için atağa geçti.

ABD-Irak ve Türkiye arasında kurulan üçlü mekanizma, kampların boşaltılması için birlikte hareket edecek. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Kürt yönetimi ile temasa geçilerek, kamp harekat planının çerçevesi netleştirilecek. BM'den kamplarda yaşayan vatandaşların dönüşü için birlikte hareket talep edilecek.

BM ile temaslarda, "Bu kampların terör örgütüne militan yetiştirme ve lojistik destek sağlama amaçlı kullanıldığı" vurgusu yapılacak ve kampların PKK kontrolünden çıkartılması istenecek. İkinci adımda, Türkiye'ye dönmek istemeyenler dikkate alınarak, Bölgesel Kürt Yönetimi'nden Mahmur'un da aralarında yer aldığı bu bölgedeki 8 kampın iç bölgelere kaydırılması istenecek. BM denetiminde bulunan, kaymakam ve kurum müdürleri Kürt yönetimince atanan kampların güvenliğini ise peşmergeler sağlıyor. Güvenliğin artırılması için, PKK'nın rahatça giriş çıkış yaptığı, lojistik destek sağladığı bu kampların Erbil'e yakın bir bölgeye taşınması planlanıyor. Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Mesut Barzani de, geçen yıl kampların iç bölgelere çekilmesi önerisi getirmiş ancak örgütün baskısı nedeniyle bu öneri askıya alınmıştı.

İŞ,AŞ, EĞİTİM

Türkiye'ye dönmek isteyen kamp sakinlerine iş, eğitim ve sosyal yardım sağlanacak. Köyüne dönmek isteyenlere yardımcı olunacak. Türkiye'ye getirilecek TC vatandaşları, öncelikle ailelerinin yanına yerleştirilecek. Yaşamlarını idame ettirebilmeliri için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Destek Fonu'ndan destek sağlanacak. Köyüne dönmek istemeyenler için ise ekonomik şartları iyi olan Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt ve Ağrı da yer gösterilecek. 

Kalkınma Ajansları bünyesinde heyetler kurulacak ve ekonomik açıdan programlar geliştirilecek. Hükümetin, açılım sürecinde başlattığı kampların boşaltılması için hukuki ve sosyal altyapı çalışması hızlı bir şekilde tamamlanacak. İçişleri Bakanlığı, 2009'da başlattığı ancak Habur süreci nedeniyle beklemeye alınan kamplara ilişkin çalışmasını yıl sonuna kadar tamamlayacak.

VATANDAŞLIK VERİLECEK

Kamplarda yaşayanların yaşları, cinsiyetleri, vatandaşlık durumlarına yönelik ayrıntılı bir rapor hazırlanacak. Kamp sakinlerinin vatandaşlık, evlilik, askerlik gibi durumları için İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı hukuki zemin hazırlayacak. Kampta doğan çocuklara da vatandaşlık verilmesi öngörülüyor. Kampta yaklaşık 3 bin 500 civarında öğrenci bulunuyor. Liseyi bitiren öğrencilerin bir bölümü Erbil'deki Selahaddin Üniversitesi'nde okuyor. Milli Eğitim Bakanlığı da Türkiye'ye dönme kararı veren ailelerin çocuklarına eğitim imkânı sağlayacak.

BM'DEN GÖRÜŞ İSTENECEK

Hükümet, kampların boşaltılması konusunda BM'den görüş isteyecek. Kamplarda yaşayanlar mülteci olduğu için uluslararası hukuka göre "gönüllü" dönmeleri gerekiyor. BM de, bu konuda hukuki çerçevenin oluşturulmasını, Türk ve Irak hükümetinin geri döneceklere ya da orada kalma kararı verenlere ne sunduğunu, nasıl alacağını, Irak topraklarına nasıl yerleştireceğini hukuki çerçevede ilan etmesini istiyor.

İlk sinyali Başbakan verdi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan son Güney Afrika gezisinde "Bekaa'dan sonra Mahmur kampı şu anda dağın kuluçkası şeklinde. BM koruması altında. Mahmur kampını masaya yatıracağız. BM ile görüşmek durumundayız. Terörle mücadele diyoruz ama buralardan terörist yetişiyor" demişti.

Dördüncü girişim

Mahmur Kampı'nın boşaltılması ilk kez 2004'de ABD'nin gözlemci ve kolaylaştırıcı olarak Dışişleri Bakan Yardımcısı düzeyinde temsil edildiği görüşmelerde gündeme geldi, ancak yürürlüğe girmedi. 2007'de Türkiye, Irak ve BM arasında görüşmeler yapıldı. Bu toplantılar da sonuçsuz kaldı. 2009'da Bölgesel Kürt Yönetimi ile temasa geçerek kampların boşaltılması konusunda görüş alışverişinde bulundu. Habur olaylarının ardından süreç beklemeye alınmıştı. 

Sabah 



Bu haber 834 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,685 µs