En Sıcak Konular

Sarkozy Erdoğan'ı kıskanıyor

10 Ekim 2011 10:14 tsi
Sarkozy Erdoğan'ı kıskanıyor Fransız basınına göre, Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy Türkiye'yi kasıtlı olarak tahrik ediyor ve 'Arap Baharı' liderliği için Erdoğan'la yarışıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin geçtiğimiz hafta Ermenistan ziyaretinde 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak tanımlayarak, Türkiye’ye cephe alması Fransız basınında tartışma konusu oldu.

Le Figaro gazetesi, Sarkozy’nin Başbakan Tayyip Erdoğan’la çekişmeye girdiğini yazdı. Gazete şu değerlendirmede bulundu:

“İkisi de Arap Baharı’nın lideri olmak istedikleri için ilişkileri bozuldu. Sarkozy, Erdoğan ile güç oyununa girdi, bu hareketiyle Türkiye’nin AB üyeliğini reddeden Fransızların gözündeki popülaritesini artırıyor.”

"Kahramanı Erdoğan"
Sarkozy’nin “Türkiye tarihiyle yüzleşmeli” şeklindeki sözleri Cezayir asıllı Fransızların tepkisini çekti.

Slate.fr haber sitesine konuşan Cezayirliler, Sarkozy’nin sözlerini seçim hamlesi olarak değerlendirdi. Bir Cezayirli, “Sarkozy Türkiye’yle uğraşacağına 17 Ekim 1961’de, Paris’te Fransızların katlettiği Cezayirliler için özür dilesin, tazminat ödesin” diye konuştu.

Bir Cezayirli gazeteci de “Sarkozy kendini dünyanın kralı mı sanıyor? Libya’daki ‘zaferi’ nedeniyle burnu mu kalktı? Türkiye’ye ders vermeyi bıraksın” diye konuştu. Cezayir’in Paris Büyükelçiliği’nde görevli Cezayirli bir diplomat da “Fransa belki Libya’daki Kaddafi rejiminin düşmesinde önemli rol oynadı; ancak Ortadoğu’daki her ülkede kahraman olan Erdoğan’dır” dedi.

"Ceset sayısı daha fazla"

Fransız Slate.fr’nin köşe yazarı Ariane Bonzon ise Ortadoğu ve Arap ülkelerinde Erdoğan’ın Sarkozy’ye göre daha avantajlı olduğunu söyledi.

Konuyu ele alan gazeteci Kharroubi Habib ise “Türkiye’nin Ermeni sorunu tarihin kara bir noktası ancak Türkler Ermenilerle diyalog içinde. Türkiye ‘faziletli’ bir cumhuriyete dönüşürken Sarkozy’nin cumhuriyeti arkadaşlar cumhuriyetine dönüştü. Sarkozy, önce Kamerun, Madagaskar ve Cezayir’deki Fransız katliamlarıyla ilgilensin. Fransa’nın vicdanında taşınması gereken ceset sayısı Türkiye’ninkinden çok daha fazla” yorumunda bulundu.

Paris, Carla'nın bebeğini bekliyor
Fransa first lady’si Carla Bruni’nin bugünlerde doğum yapması bekleniyor. Bu yüzden Fransız basınının kulağı Elysee’den bu konuyla ilgili gelecek bir açıklamada.

Geçtiğimiz gün Twitter’da dolaşan bir espri nedeniyle Fransız gazeteciler Carla’nın doğum yaptığını yazdı. Ancak çok geçmeden bu söylentinin bir komedyenin şakasından ibaret olduğu ortaya çıktı.

Rakibi artık belli gibi...
Fransa’da ana muhalefetteki Sosyalist Parti delegeleri, gelecek yıl düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışacak adaylarını belirlemek için, düzenlenen seçimin ilk turunda dün sandık başına gitti. BFM televizyon kanalı, resmi olmayan sonuçlara göre, Francois Hollande’ın oyların yüzde 40’ını, Martine Aubry’nin ise yüzde 30’unu aldığını duyurdu.

Yine resmi olmayan sonuçlara göre Arnaud Montebourg ise yüzde 17 oranında oy aldı. Seçimin ikinci turu 16 Ekim’de düzenlenecek. Sosyalist Francois Hollande, ‘inkâr yasası’ için iki hafta önce Ermeni diasporasına söz vermişti.

Bu haber 838 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,895 µs