En Sıcak Konular

'Esad hemen çıkarılmalı'

10 Ekim 2011 09:53 tsi
'Esad hemen çıkarılmalı' ABD’nin eski ulusal güvenlik danışmanı James Jones: Esad ne kadar erken giderse o kadar iyi.

ABD’nin eski ulusal güvenlik danışmanı James Jones, Türkiye-İsrail ilişkilerini ve Ortadoğu’daki durumu Vatan gazetesinden İlhan Tanır'a değerlendirdi. Emekli general “İki ülke arasındaki kriz bölge barışı için iyi bir şey değil” dedi. Beyaz Saray’daki görevinden ayrıldığı Kasım 2010’dan beri Washington’un önemli düşünce kuruluşlarından CSIS’in mütevelli heyetinde yer alan Jones, Türkiye ile İsrail’in arasını düzeltmek için ABD’nin yoğun çaba harcaması gerektiğini söyledi. Emekli generalin sözlerinden satırbaşları:

Türkiye’nin önemi sürecek

-Türkiye ve ABD arasındaki ilişkiler çok güçlü. Türkiye dünyanın birçok kritik yerinde, örneğin Afganistan’da önemli işler yapıyor. Türk-Amerikan ilişkilerinin gelecekte de stratejik olarak önemli olacağına inanıyorum.

-Sanıyorum Türkiye, AB’nin isteksizliğini gördü ve yoluna devam etme kararı aldı. İçinde bulunduğu durumunu yeniden gözden geçirerek, bölgesinde güvenlik ve ekonomik konularda nasıl önemli roller oynayabileceğinin hesabını yaptı. Türkiye’nin bölgesinde önemi ve etkisi devam edecektir.

-Türkiye-İsrail arasındaki ilişkilerin şu anki hali Türkiye’nin Ortadoğu barışına etkisi adına iyi birşey değil. ABD, iki ülke arasındaki farklılıkların giderilmesi adına rol oynamalı. Zaten bu çabayı gösteriyor. Türkiye-İsrail ilişkilerinin iyi olması bölge barışı için önemlidir.

Füze işbirliği çok önemli

-Türkiye-İran ilişkilerini konuşurken bu iki ülke arasındaki coğrafi yakınlığı hesaba katmak durumundayız. Türkiye’nin bu anlamda İran’a mesajlarını bizden biraz daha farklı vermesi anlaşılır bir durum. Geçmişte İran nükleer reaktörlerine gidecek yakıt üzerine çok detaylı tartışmalar yaptık. ABD Başkanı Obama ve Başbakan Erdoğan’ın sıkça görüşmesi bu konuların konuşulması adına çok faydalı. Türkiye’nin NATO füze sistemine katılacak olması iki ülkenin çekirdek konularda hala müttefik olduğunu göstermekte.

Esad hemen gitmeli

-Türkiye ve ABD’nin detaylı ve beraber olarak Suriye politikası üzerinde çalışabilmesi başlı başına iyi birşey. Türkiye, sadece Suriye için değil, Ortadoğu’da genel olarak önemli bir rol oynamaktadır. Bundan dolayı aslında Türkiye-İsrail ilişkilerinin iyi olması bölgenin barışı için iyi olacaktır. Esad en kısa zamanda ofisinden çıkarılmalıdır ki Türkiye ve ABD, Suriye halkı için umut dolu politik ve ekonomik fırsatların yaratılmasına çalışsın. Esad ne kadar erken giderse o kadar iyi.



Bu haber 767 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,102 µs