En Sıcak Konular

Putin'in gözü Çin'de

10 Ekim 2011 09:10 tsi
Putin'in gözü Çin'de Mart 2012'de yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinde Kremlin'e dönüş kararı alan Rusya Başbakanı Vladimir Putin ilk yurt dışı gezisini Çin'e yapacak.

2011'de 60 milyar doları bulması beklenen toplam ticaret hacmi hedefini üç yılda 100 milyar dolara çıkarmayı hedefleyen iki ülkenin gündeminde enerji ilişkileri, Arap Baharı ve uluslararası sorunlar var.

2008'de koltuğunu Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'e bırakan Putin, son 4 yılda dış politika konularında geri planda kalmaya çalıştı. NATO'nun Libya operasyonlarını "haçlı seferleri"ne benzetmesi ile gündeme gelen Putin'in dış politikada batı karşıtı bir yaklaşım içerisinde olması bekleniyor. Rusya Başbakanı, İzvestia gazetesi için kaleme aldığı son makalesinde de Avrupa ve Uzakdoğu arasında köprü olacak yeni bir "Avrasya Birliği" kurulmasını ana hedef olarak belirliyor.

Gelecek yıl iktidar değişimi olacak Çin açısından da önümüzdeki 12 yıl içinde Kremlin'de oturması muhtemel Putin'le enerji, nükleer silahlar ve diğer uluslararası alanda karşılaşılan sorunlarla ilgili mutabakat sağlanması önem taşıyor. Ziyaret sıradan bir başbakanın Çin'e gitmesinin ötesinde Suriye örneğinde olduğu gibi iki ülkenin BM Güvenlik Konseyi'nde sıklıkla birlikte ortak dış politika yaklaşımı ortaya koyduğu düşünüldüğünde, batı karşıtı cephenin yeni dönemde güçleneceğinin işaretlerini içeriyor.

Putin'e Çin ziyaretinde hükümet üyelerinin yanı sıra ülkenin dev enerji şirketleri Gazprom, Rosneft ve demir çelik şirketi RusAl'ın yöneticileri de eşlik edecek. Putin iki günlük Pekin ziyaretinde Çin Başbakanı Wen Jiabao, Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao ile ikili ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirecek.

Gazprom'un Avrupa ofislerine yönelik operasyonlar ve Rusya'nın enerji yolları açısından by-pass edilmeye çalışılmasını dikkate alan Putin'in Çin'i yeni enerji partneri ve dış politika ortağı olarak bir kez daha vurgulaması bekleniyor. Geçen hafta Gazprom Başkanı Aleksey Miller'le bir araya gelen Putin, ekonomik durgunluk içinde olan Avrupa yerine Asya'ya doğru enerji ihraç yollarının çeşitlenmesi için çalışmalarda bulunulmasını istemişti.

ÇİN VE RUSYA BİRBİRİNİ TEHDİT OLARAK ALGILIYOR

Yıllık 68 milyar metreküp doğalgaz alımını içeren 30 yıllık enerji anlaşması ile ilgili fiyat krizi henüz aşılabilmiş değil. Ziyarette konunun bir kez daha ele alınması beklenirken, Çin'in Türkmenistan başta olmak üzere diğer Orta Asya ülkelerinden doğrudan enerji alım çabaları Moskova'yı tedirgin ediyor. İki ülkenin uzun vadeli stratejik ortaklık yapamayacağına dikkat çeken bir kısım uzmanlar, Moskova ve Pekin'in birbirini tehdit olarak algıladığını savunuyor.

Global Affairs dergisin Rusya versiyonu editörü Fyodor Lukyanov'a göre de Çin'in yükselişinde ortaya çıkacak tehditler batı karşıtı cephede Moskova'ya sağlayacağı yarar açısından kabul edilebilir. Batıya karşı Çin kartını oynamaya hazırlanan Putin de, riski göze almayı planlıyor.

(CİHAN)

Bu haber 955 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,027 µs