En Sıcak Konular

'Türkiye artık eskisi gibi değil...'

10 Ekim 2011 08:55 tsi
ABD Ticaret Müsteşarı Michael Lally, iki ülke arasındaki ticaret hacminde bu yıl rekor beklediklerini söyledi. Lally “Türkiye, 10 yıl önceki gibi değil. Artık karşımızda uluslararası büyük bir oyuncu var” dedi.

Türkiye ve ABD, ‘Model Ortaklık’ açılımından tam 2.5 yıl sonra, ekonomik ilişkilerinde tarihi bir rekora doğru koşuyor. ABD Ankara Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Michael Lally, 2011 yılının ilk 7 ayında, ticaret hacminin geçen seneye oranla, yüzde 46 arttığını belirterek “Türkiye artık 10 yıl önceki gibi değil” dedi. ABD Büyükelçiliği’nde Star’ın sorularını yanıtlayan Lally sözlerine “Bu yıl, ABD-Türkiye ticaret ilişkilerinde çok iyi haberleri konuşabiliriz” diyerek başladı. İki ülke ticaret hacminin bu yıl çok önemli rakamlara ulaştığını belirten Lally, 2009’da toplam ticaret 10.7 milyar dolar, 2010 yılında ise 14.7 milyar dolardı. Bu senenin ilk 7 ayında ise, ticaret hacmi, 8 milyar dolar ile, 2010 senesine göre yüzde 46 arttı. Karşılıklı ticaretteki artış, 2009’a göre yüzde 107 büyüdü. Eğer yıl sonuna kadar böyle devam ederse ki bunu bekliyoruz, Türkiye-ABD ticaret ilişkileri bu yıl rekor kıracak” dedi.

Giderek zenginleşiyorsunuz

“Türkiye, 10 yıl öncesinin Türkiye’si değil. Artık karşımızda ABD’ye sadece tekstil satan değil, uçak, çelik, yüksek kaliteli endüstri malzemeleri satan, THY gibi uluslararası markaları olan, G-20 üyesi, uluslararası büyük bir oyuncu olan Türkiye var” diye konuşan Lally, şöyle devam etti: “Bu nedenle artık daha fazla Amerikalı yatırımcıyı buraya getiriyoruz. Türkiye’de, 2002’de kişi başına düşen milli gelir 3 bin dolardı; şimdi ise 10 bin doların üstünde. Başbakan Erdoğan, 2023 için kişi başına düşen milli geliri 25 bin dolar olarak açıkladı. Bu, ABD-Türkiye iş ortaklığı için şu anlama geliyor: ‘Giderek zenginleşen bir nüfusunuz, artan iş imkanlarınız, değerli sermaye mallarınız var. Bunlar, Türkiye- ABD ticari ilişkilerindeki fırsatları artırıyor.”

Star



Bu haber 828 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,974 µs