En Sıcak Konular

Üst düzey korumalara, komando eğitimi

10 Ekim 2011 08:11 tsi
Üst düzey korumalara, komando eğitimi ABD’nin devlet büyüklerini korumakla görevli uzmanları bünyesinde barındıran Diplomatik Güvenlik Dairesi’nin (DS) altı görevlisi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın konvoylarında görev yapan özel terörle mücad

ABD’li eğitimcilerin beraberinde getirdiği 2 tonluk malzemeler, Türkiye’ye “hibe” edildi.

18 kişilik özel ekip

Milliyet’in aldığı bilgiye göre, Cumhurbaşkanlığı ile Başbakanlık Koruma Dairesi Başkanlıkları bünyesinde yeralan ve Gül ve Erdoğan’ın gerek şehiriçi gerekse şehirdışı tüm programlarında görev alan CAT timlerinin eğitimlerinin artırılması için ABD ile işbirliği yapıldı. ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nin Emniyet Genel Müdürlüğü ile yaptığı koordinasyon sonrasında, iki birimdeki CAT timlerine daha gelişkin bir eğitim verilmesi için görüş birliğine varıldı.

ABD ile EGM arasındaki anlaşmanın ardından beş hafta önce 6 kişilik ABD’li eğitici ekibi Ankara’ya geldi. Amerikan Diplomatik Güvenlik Dairesi’nin Türkiye’ye gönderdiği eğitimciler arasında eski SAT komandoları ve ABD Deniz Kuvvetleri personelinin olduğu öğrenildi.

İki ton malzeme hibe edildi

Diplomatik Güvenlik Dairesi’nde sözleşmeli olarak görev yapan eğitici ekibi, 9 Cumhurbaşkanlığı Koruma Dairesi ile 9 Başbakanlık Koruma Dairesi’nden seçilen 18 kişilik özel ekibe 12 Eylül günü EGM’nin Gölbaşı’ndaki eğitim tesislerinde kurs vermeye başladı.
ABD’li uzmanların Ankara’ya gelişinden önce tam iki ton ağırlığında eğitim materyalleri başkente geldi. Özel uçakla getirilen malzemelerin gümrükten çekilmesi sorun yarattı.
ABD Büyükelçiliği’nin yetkisi olmaması nedeniyle Emniyet Genel Müdürlüğü devreye girerek, özel korunaklı olarak getirilen silah ve malzemeleri gümrükten çekerek Gölbaşı’ndaki tesislere taşınmasını sağladı. Türk CAT’çilere özellikle yakın atış ve konvoya yönelik silahlı ya da bombalı saldırı sırasında yapılacak uygulamalar adım adım anlatıldı.
Dört hafta süren eğitimlerde, ABD’li uzmanlar beraberinde getirdikleri özel boyalı mermilerin kullanıldığı atış sistemleri ile olası saldırı sırasında araç kullanımını sağlayan ekipmanlarla eğitim verdi.
ABD’li eğiticilerin beraberinde getirdikleri malzemeler içinde çelik yelekler, miğferler, özel eğitim elbiseleri, boyalı mermi atan eğitim tabancaları, 20 bine yakın boyalı mermiler, araçlarda bulunması gereken özel sağlık ve ilk yardım ekipmanlarının yanısıra ABD’li korumaların kullandığı Glock marka tabancalar ile Colt M4 modeli tam otomatik tüfeklerin bulunduğu öğrenildi.
Eğitim döneminin ardından, 2 tonluk malzemenin tümü ilgili birimlere hibe edildi. Kursun kapanış töreni ise geçtiğimiz cuma günü Başbakanlık’ta yapıldı.


CAT’in görevi nedir?

Başta ABD Başkanları olmak üzere dünyanın önde gelen liderlerinin güvenliğinin sağlanmasında önemli yeri olan CAT timleri, Türkiye’de ilk kez Süleyman Demirel’in Cumhurbaşkanlığı’nda oluşturuldu. Halen Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan’ın korunmasında görev alan CAT ekipleri, konvoyun seyri sırasında lidere yapılacak silahlı yada bombalı saldırı girişimi sırasında hedefteki liderin hemen olay yerinden uzaklaş-tırılmasıyla birlikte eylemcilerle doğrudan çatışmaya giriyor. Keskin nişancı ve özel araç kullan-ma tekniklerini bilen CAT’çiler sürekli eğitim yapıyor.

Tolga Şardan / Milliyet



Bu haber 1,845 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,499 µs