En Sıcak Konular

Irak operasyonunu Cumhurbaşkanı yapsın!

6 Haziran 2007 15:02 tsi
Irak operasyonunu Cumhurbaşkanı yapsın! Asker hükümetin kararını bekliyor, hükümet de 22 Temmuz’u. Ama terör beklemiyor. Beklemesi gerekmeyen biri daha olabilir mi? Anayasa’nın 92. maddesine göre ‘Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı!’ Bu parlak duran yeni Ankara formülünün

Türk Silahlı Kuvvetleri siyasi iradenin verdiği yetki olmadan Kuzey Irak operasyonunu başlatamıyor. AKP iktidarı ise hem 22 Temmuz’u salimen atlatmayı hem de “dışarısının” ne diyeceğine bakıyor.

Seçim öncesi ABD ve AB’yi karşısına almayı istemeyen AKP, 22 Temmuz sonrasında veya “sırasında” (!) konuya eğilmeyi planlıyor. Fakat mesele o ki terör ve Kuzey Irak’tan kaynaklanan sorunlar beklemiyor.

Bu yüzden konu üzerinde “söz sahibi” herkesin omuzundaki yükü alacağı söylenen yeni bir formül Ankara’da akıllara geliyor. O da Cumhurbaşkanı’nın “başkomutan” sıfatıyla “emir” vermesi!

Nasıl olabilir?

TBMM tatil ve seçim hazırları yüzünden artık Ankara’dan ayrılıyor. Bu anayasanın ilgili bir maddesinde değişik bir kapı aralıyor. O da şu; Anayasa’nın 92. maddesinin ikinci fıkrası: “TBMM, tatilde veya ara vermede iken ülkenin ani bir silahlı saldırıya uğraması ve bu sebeple silahlı kuvvet kullanılmasına derhal karar verilmesinin kaçınılmaz olması halinde Cumhurbaşkanı da, Türk Silahlı Kuvvetlerinin kullanılmasına karar verebilir.”
 
Bu yetkinin Cumhurbaşkanı tarafından kullanılabileceğine ilişkin açık hüküm olmasına rağmen maddede kast edilen “savaş hali” ise yine tartışma başlıyor. Çünkü bölgedeki terörist eylemleri savaş olarak tanımlamak mümkün mü?

Türkiye Star Gazetesi’nden Şamil Tayyar’ın duyurduğuna göre Türkiye Birleşmiş Milletler’e, BM Güvenlik Konseyi’nin bazı kararlarıyla BM Anlaşması’nın 51. maddesi hatırlatıyor. Bu madde, silahlı saldırıya uğrayacak BM üyesi ülkelerin savunma hakkının meşru olduğunu kayıt altına alıyor. Yani, denecek ki, “meşru müdafaa hakkımızı kullanabiliriz...”

Gerçekleşir mi bilinmez ama bu girişim gizli tutuluyor. Peki o halde Cumhurbaşkanı bu yetkisini kullanır mı? Tamamen bir projeksiyon ve olurluğu tartışmalı. Zaten siyasi ve askeri erk üzerindeki sorumluluğu en yüksek makamın üstüne alması, başta ABD olmak üzere Batı’nın rezervini ortadan kaldırmıyor.

Hoş, Ankara’da “kaldırmazsa kaldırmaz” diyenler de bulunuyor. 

www.iyibilgi.com 



Bu haber 519 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,785 µs