En Sıcak Konular

Astsubay Ali Balta tüm suçlardan beraat etti

7 Ekim 2011 17:10 tsi
Korgeneral Rıdvan Ulugüler'in imzasını kullanarak 'resmi belgede sahtecilik' yaptığı iddia edilen Astsubay Ali Balta, tüm suçlardan beraat etti.

Korgeneral Rıdvan Ulugüler'in imzasını kullanarak 'resmi belgede sahtecilik' yaptığı iddia edilen Astsubay Ali Balta, tüm suçlardan beraat etti. Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi'ndeki karar duruşmasına, Balta'nın avukatı Çağatay Sakaoğlu ve Mustafa Dokumacı ile Korgeneral Ulugüler'in avukatı Necmi Kapar katıldı.

Gerçek faillerin cezalandırılmalarını istediklerini dile getiren avukat Kapar, hukuka aykırı delil toplandığının maddi bir gerçeklik olduğunu ve buna bir diyeceklerinin bulunmadığını belirtti. Olayla müvekkilinin kendisi ve şahsında temsil ettiği kurumun manen incindiğini ileri süren Kapar, her olayın mutlaka bir failinin olması gerektiğini ve bir olayın kendiliğinden ortaya çıkmasının ise eşyanın tabiatına aykırı olduğunu kaydetti.

Askeri Savcı Hava Hakim Binbaşı Ali Fuat Kumral ise sanığın beraatını istedi. Balta'nın avukatları da müvekkillerinin suçsuz olduğunu ve beraatını talep ettiler. Mahkeme Başkanı Hava Hakim Binbaşı Erdem Orduoğlu, Balta'nın "Sahte resmi belgeyi kullanmak suretiyle resmi belgede sahtecilik, astlık-üstlük münasebetlerini zedeleme, amir veya komutanlara karşı güven hissini yok etmeye matuf hareketlerde bulunma" suçlamalarından beraatına karar verildiğini açıkladı.

Askeri Mahkeme, 11 gün boyunca hipnoz ve işkenceyle ifadesi alınan, 9 ay tutuklu kalan Balta'nın maddi ve manevi her türlü zararını devletten isteyebileceğini hatırlattı. Milli Savunma Bakanlığı ise Balta'nın dava nedeniyle yapılan açığa alma işlemini iptal etti. Balta önümüzdeki günlerde askerlik görevine yeniden dönecek.

İddianamede, Balta'nın Kayseri'de görev yaparken "askeri personelin girmesinin sakıncalı olduğu yerler" konulu emirdeki Korgeneral Rıdvan Ulugüler'in imzasını sayısal ortamda sahte belgeye naklederek "sahte resmi belgeyi kullanma suretiyle resmi belgede sahtecilik" ve "astlık-üstlük münasebetlerini zedeleme, amir veya komutanlara karşı güven hissini yok etmeye matuf hareketlerde bulunma" suçlarını işlediği iddia ediliyordu.

ASTSUBAY BALTA 9 AY TUTUKLU KALMIŞTI

Astsubay Ali Balta, diğer mesai arkadaşları İsmail Dağ ve Orhan Güleç'le 4 Mart 2009'da Kayseri 2. Hava İkmal Bakım Merkezi'nde Kayseri Garnizon Komutanı Tümgeneral Rıdvan Ulugüler adına sahte emir hazırladığı suçlamasıyla gözaltına alınmıştı. Astsubaylara İP/Karargah Evleri soruşturmasında tutuklanan Albay Cengiz Köylü'ye yardım toplanmasına yönelik sözlü emrini yazılı hale getirdiği iddiası yöneltilmişti. Gözaltı talimatını Hava Kuvvetleri Askeri Savcısı Albay Zeki Üçok vermişti. Balta'nın da bulunduğu astsubaylar 4 günlük yasal gözaltı süresi aşılarak 11 gün boyunca sorgulandı. Gözaltı süresince astsubaylar aileleri ve avukatlarıyla görüştürülmedi.

Kayseri'deki Jandarma istihbarat elemanlarınca sorgulanan astsubayların ifadesi daha sonra askeri savcı Üçok'un talimatıyla parapisikoloji ve hipnoz uzmanı emekli Yarbay Gürol Doğan tarafından hipnoz ve işkenceyle alındı. Yasa dışı sorgu yöntemleriyle alınan ifadeler üzerine Astsubay Ali Balta ve diğer iki astsubay Hava Kuvvetleri Askeri Mahkemesi'nce tutuklandı. Balta, 9 ay tutuklu kaldı. Soruşturmada sadece Balta'ya resmi belgede sahtecilik ve astlık üstlük münasebetlerini zedeleme suçundan dava açıldı. Bu süreç içerisinde avukatların suç duyurusu üzerine hipnozla ifade alan Doğan hakkında hipnoz ve işkence yapma suçundan dava açıldı. Yasak sorgu yöntemlerini uygulayan askeri savcı Üçok ise sahte çürük raporu soruşturması kapsamında tutuklandı. Üçok'a daha sonra Kayseri'de hipnoz ve işkence davası açıldı. Doğan ise hipnoz ve işkence suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Üçok ve Doğan'ın yargılaması devam ediyor.

cha



Bu haber 1,104 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,730 µs