En Sıcak Konular

İlk Hidrojen adasında elektrik üretimi başladı

7 Ekim 2011 17:09 tsi
Çanakkale'nin Bozcaada ilçesindeki, Türkiye'nin ilk hidrojen adasında elektrik üretilmeye başlandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın desteğiyle Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Örgütü (UNIDO) Uluslararası Hidrojen Enerji Teknolojileri Merkezi (ICHET) tarafından çalıştırılan pilot tesiste, ilk aşamada kaymakamlık veya adadaki 20 evin elektrik ihtiyacını karşılayacak üretim yapılabilecek.

"Bozcaada Hidrojen Adası" adıyla projelendirilen tesisin açılış töreninde konuşan UNIDO-ICHET Türkiye Genel Direktörü Dr. Mustafa Hatipoğlu, Türkiye'nin hidrojenle kendi enerjisini üretme yolunda önemli bir çaba içinde olduğunu belirterek, projesinin bu yönde atılmış önemli bir ilk adım olduğunu söyledi. Dr. Hatipoğlu, "Hızla azalan fosil enerji kaynakları, ülkelerin enerji bağımsızlığı endişesi ve gittikçe daha tehditkâr hale gelen küresel iklim değişikliği, toplumları alternatif temiz enerji kaynakları arayışına yöneltiyor. Bu nedenle temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi ve gittikçe artan oranda hayata geçirilmesi, teşvik edilmesi tüm toplumların hedefi haline gelmiş durumda. Hidrojenle kendi enerjisini üretme yolunda, ülkemizin güzel adalarından Bozcaada'nın doğasıyla da uyumlu bu çabanın ileride daha geniş uygulamalara dönüşeceğine inanıyorum." dedi.

Alternatif enerji kaynakları arasında hidrojenin düşük hacim, yüksek depolama kapasitesi, verimlilik ve çevre dostu niteliğiyle öne çıktığını ifade eden Hatipoğlu, 21. yüzyılın enerjisi olmaya aday olduğunu vurguladı. Hidrojen enerjisinin ev, sanayi ve taşıtlarda kolay ve güvenli kullanım imkanının da tercih edilme sebepleri arasında bulunduğunu kaydetti.

Bozcaada Kaymakamı İbrahim Çenet ve Belediye Başkanı Mustafa Mutay'ın da katıldığı törende, depolanan hidrojenden elde edilen elektrik, toplam 55 kW'lık yakıt pili sistemi ve hidrojen jeneratörüyle Bozcaada şebekesine verilmeye başladı.

cha



Bu haber 763 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,629 µs