En Sıcak Konular

Rusya'dan Esed'e ültimatom!

7 Ekim 2011 15:54 tsi
Rusya'dan Esed'e ültimatom!
Medvedev, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed'in reformlara hız vermesini ya da görevi bırakmasını istedi.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed'in reformlara hız vermesini ya da görevi bırakmasını istedi.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed'in reformlara hız vermesini ya da görevi bırakmasını istedi. Diğer ülkeler gibi Rusya'nın da Suriye'de kan akmasının bir an önce durması ile ilgili olduğuna değinen Rusya lideri, "Eğer Suriye yönetimi reformları tamamlamayı yapamayacaksa, ayrılmak zorunda" dedi.

Bu kararın NATO ya da bazı Avrupalı ülkeler tarafından alınmayacağını kaydeden Medvedev, "Bu Suriye halkı ve Suriye hükümeti tarafından gerçekleştirilmeli" ifadelerini kullandı. Medvedev, kendi halkına karşı Suriye yönetiminin şiddeti durdurması yönündeki çağrıları da desteklediklerini vurguladı.

Rusya ve Çin'in BM Güvenlik Konseyi'nde 4 Ekim'de Suriye aleyhine alınacak kararı bloke ettiğini hatırlatan Medvedev, önerinin askeri müdahale alternatifini dışarıda tutmadığı için desteklemediklerini belirtti. Bunun tek bir anlamı olduğunu ifade eden Rusya lideri, batılı ortakların Libya senaryosunu tekrarlama olasılığını göz ardı etmediklerinin görüldüğünü vurguladı.

Medvedev Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmasında, "Karar teklifi birilerine silah kullanma yetkisini veriyor. Bölgede yaşanan sorunlarla yakından ilgili olmamıza rağmen, böyle bir öneriyi desteklememiz mümkün değil" gerekçesini dile getirdi.

Tek taraflı olarak yaptırım kararları alarak farklı rejimlerin değiştirilmesi için BM Güvenlik Konseyi'nin kullanılmasına karşı çıkacaklarını ifade eden Medvedev, "Birleşmiş Milletler bunun için kurulmadı. Rusya BM tüzüğüne her zaman sıkı bağlı kalacak" eleştirisi getirdi.

Moskova dışında bulunan Gorki devlet rezidansında gerçekleşen Güvenlik Konseyi toplantısına Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Genel Sekterer Nikolay Patruşev ve Duma Başkanı Boris Grizlov, Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko ve konsey üyeleri katıldı.

RUSYA BM KARARINI VETO ETMİŞTİ

Rusya ve Çin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne sunulan "Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed yönetiminin muhalefete karşı uyguladığı şiddeti sona erdirmesi için bir aylık süre verilmesini" öngören karar teklifini 4 Ekim'de veto etmişti. Güvenlik Konseyi üyesi Fransa, İngiltere, Almanya ve Portekiz'in sunduğu karar teklifini Rusya ve Çin'in veto etmemesi için defalarca değişiklik yapılmasına rağmen sonuç alınamamıştı.

Rusya BM daimi temsilcisi Vitali Çurkin, BM Güvenlik Konseyi'ne sunulan karar teklifinin kendi içinde tartışmalı olduğunu savunmuş, "Karar önerisi dış askeri müdahalenin kabul edilemez olduğuna dair herhangi bir şart içermiyor" eleştirisi getirmişti.

Suriye hükümeti muhalif protestoları önlemek için şiddet kullanmaya devam ediyor. Mart ayından bu yana Arap Baharı olarak nitelenen gösteriler çerçevesinde sokaklara çıkan vatandaşlara ateş eden Suriye güvenlik güçleri 3 bine yakın kişinin yaşamını yitirmesine neden oldu. ABD ve Avrupa Birliği bir an önce görevini bırakmasını istedikleri Esed yönetimine karşı yaptırım uyguluyor.

cha



Bu haber 879 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,850 µs