En Sıcak Konular

110 dernekten BM'ye Kıbrıs çağrısı...

7 Ekim 2011 14:47 tsi
Yurtdışında yaşayan Kıbrıs Türklerinin kurduğu 110 sivil toplum örgütü, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'a ortak bir bildiri göndererek, Kıbrıs konusunda somut sonuç alınmadığı takdirde B planının hayata geçirilmesini istedi.

Yurtdışında yaşayan Kıbrıs Türklerinin kurduğu 110 sivil toplum örgütü, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'a ortak bir bildiri göndererek, Kıbrıs konusunda somut sonuç alınmadığı takdirde B planının hayata geçirilmesini istedi. İngiltere, ABD, Kanada, Türkiye, Almanya, Avusturya, KKTC, Hollanda ve Avustralya'da bulunan Türk sivil toplum kurumlarının ortak bildirisinde, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'a Kıbrıs konusunda somut sonuç alınamadığı takdirde alternatif B planının hayata geçirilmesi talep edildi. Kıbrıs Türk halkının sadece Ada'daki gerçekleri kabul eden çözümü destekleyeceğinin vurgulandığı ortak bildiri, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Kıbrıs Rum lideri Dimitris Hristofyas'ın ABD'de bu ay içinde yapacakları zirve buluşmasından önce Ki-Moon'a gönderildi.

KIBRIS MÜZAKERELERİNDE B PLANI ZAMANI

Sivil toplum örgütlerinin ortak bildiride 200'ün üzerinde sivil toplum ve sivil toplum organizasyonunun müşterek olarak altında imzasının bulunduğu mektupla "BM liderliğinde devam eden müzakerelere şartlı desteğe ilave olarak mektupta imzası bulunanlar belirlenen zaman dilimi içerisinde somut sonuç alınamadığı takdirde alternatif B Planı'nın hayata geçirilmesini teklif etmiştir." ifadelerine yer veriliyor.

Ban Ki-moon'a üç yıl önce Kıbrıs Türklerinin kapsamlı çözüme olan umudu, başlayan bu müzakerelerde arttığı hatırlatılırken, "maalesef sizlerin de iki lidere yaptığınız görüşmeleri daha yoğunlaştırma yönündeki çağrınızda da görüldüğü üzere kendi ifadenizle 'ilerleme çok yavaş olmuştur.' İki tarafında müzakere ederek uzlaşamaması, iki tarafın farklılıklar üzerinde ortak bir noktada uzlaşıp bir anlaşmaya varamayacağını doğrulamıştı." diye sesleniliyor.

Kıbrıs sorununa alternatif bir çözüm dikkate alınmasına salık verilen bildiride şöyle devam ediliyor: "Kıbrıs Türk halkı yalnızca adadaki gerçekleri kabul eden bir çözümü destekleyecektir. Bu sırası ile KKTC Nisan 2009-2010 genel seçimlerinde ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kanıtlanmıştır. Kıbrıs Toplumsal ve Ekonomik Araştırmalar Merkezi tarafından Mart 2010'da yapılan ankette Kıbrıs Türk Halkı'nın büyük çoğunluğu iki ayrı devlet, birbirine karışmayan ayrılık, mülkiyet sisteminde ayrılık ilkesine aykırı olmayan düzenleme istedikleri sonucuna varılmıştır. Ankette ayrıca defalarca söz vermelerine rağmen, KKTC halkı üzerinde hüküm süren insanlık dışı tecridi kaldırmakta başarısız olan uluslararası organizasyonlara olan güven düzeyinde mühim düşüş olduğu sonucuna varıldı."

cha



Bu haber 600 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,762 µs