En Sıcak Konular

Adı çizilen milletvekilleri öfkeli

6 Haziran 2007 14:03 tsi
Adı çizilen milletvekilleri öfkeli Bakan Coşkun: Genel Başkan'a yeni arkadaşlarıyla başarılar diliyorum. AKP'li Dülger: Karar ortak akla hizmet etmiyor. AKP'li Yarbay: Liste dost ahbap işi. CHP'li Gülçiçek: Bu kararı herkes beklerdi ama ben beklemezdim

Partilerinde dört yıl boyunca lider sultasının önlenmesi ve önseçim için hiçbir şey yapmayan milletvekilleri, tek seçicilerin hazırladıkları listelerde adlarını göremeyince isyan etti. Kimileri açıktan tepkilerini ortaya koyarken büyük çoğunluk evlerine kapandı, kimselerle görüşmez oldu.
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın milletvekili adayı göstermediği kabinedeki tek isim olan Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, dün yaptığı yazılı açıklamasında, 'muhatap olduğu sorular karşısında seçim öncesi yanlış anlayış ve yorumlara yer verilmemesi için bir açıklama yapmayı zaruri gördüğünü' belirterek şöyle dedi: "AK Parti'nin kuruluşunda belirlediğimiz prensiplerden biri de 65 yaş sınırıydı. Bu nedenle kendim aday olmak istemedim. Ancak, bir taraftan halkımız, iş dünyası ve partili arkadaşlarımızın ısrarı, diğer taraftan 59. hükümetin bakanı olarak siyaset arenasının çalkalanıp, transferlerin yapıldığı bu dönemde çekilmemin yanlış yorumlara sebebiyet vermemesi düşüncesiyle kararı Genel Başkan'ın takdirine bıraktım. Sayın Genel Başkan'a, yeni yol arkadaşları ile ülke yararına başarılı çalışmalar diliyorum."

'Yorum edep dışı olur'

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'sa Coşkun'un listede yer almamasını değerlendirirken, "Yorum 'edep dışı' hadise olur" dedi.
AKP'de listeye giremeyen isimlerin tüepkileri şöyle:
Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır: Bu sonuç kolektif bir çalışmanın değil, tek bir kişinin hükmüdür. Lider öyle takdir etmiş; reisin takdirine karşı sual olunmaz. Listeye neden konulmadığımı bilemiyorum. Ama bekliyordum. Onlara göre, kurucu genel sekreter ve başbakan yardımcısı cezalandırıldı. Yağcılık, yandaşlık, yiyicilik yapmadım; sürekli alkışlamadım.
TBMM Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Memet Dülger: Siyasetin bir cilvesi. Ancak bu karar ortak akla hizmet etmiyor. Toplam bir değerlendirme yapılmış. Listeye neden konulmadığımı bilemiyorum. Ama merak da etmiyorum. Her şey ortada.
TBMM Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Tayyar Altıkulaç: Israr üzerine aday oldum. 'İhtiyacımız var' dediler; başvurdum. Ama aday göstermediler. Benim için listede yer almamak sürpriz oldu."
Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay: Sürpriz değildi. Ancak milletvekilleri aldatıldı. 'Anayasayı çıkarın, yeriniz sağlam' diyorladı. Aldatılmışlık duygusu yaşanıyor. Listeleri belirleyen sekiz kişi Türkiye'yi temsil etmiyor. Trabzonlu, Rizeli adaylarla doldurdular. Liste dost-ahbap işi. Giden Milli Görüşçülerin yerine bol miktarda tanınmayan Milli Görüşçü var. Liste'de en çok çizilenler en çok itaat edenlerdir.

'Vefa neymiş öğrendik'

AKP İstanbul Milletvekili Zeynep Karahan Uslu: Ben bu süreçte yapabileceğimin en iyisini yaptım. Ben aday adayıydım. (Kabul edilmemesi) partinin takdiriyle oldu. Benim bir borcum vardı, onu ödediğimi düşünüyorum. Kalben müsterihim. Ben akademisyenim. Seçmen davranışlanıyla ilgili kitap hazırlığım vardı, onu tamamlayacağım.
AKP Bursa Milletvekili Faruk Ambarcıoğlu: Başbakan grup toplantılarında bize söz vermişti. Vefa neymiş öğrendik...
Aday belirlemede kriter nedir, anlayabilmiş değilim. Çalışmaksa çalışmak, sadakatse sadakat.. Siyaseti noktalıyorum.
AKP Adana Milletvekili Ayhan Zeynep Tekin Börü: Siyasete küsmeyeceğim. Mücadeleye devam edeceğim. Aday yapmamak genel merkezin takdiri.."
AKP Muğla Milletvekili Seyfi Terzibaşıoğlu: Ne diyeyim, takdirleri böyleymiş.. 'Neden' sorusuna yanıt bulamıyorum.
Yerel teşkilatlar da tepkili. AKP Şanlıurfa Kadın Kolları Başkanı Hayriye Öcal, aday belirlemede görüşleri alınmadığıiçin 35 teşkilat üyesiyle birlikte istifa etti. Gaziantep'te de AKP'nin aday listesine tepki gösteren bir grup, parti binası önünde eylem yaptı.

CHP'liler eve kapandı

Sabah odasını toplayan ve milletvekilliğinden ayrılma kararını daha önce açıkladığı için rahat olduğunu söyleyen CHP'li Mustafa Yılmaz, kızgın arkadaşlarını teselli etmeye çalıştı. Cumhur Yaka, Muğla'da önseçimi yitirdiği için bir değerlendirme yapmayacağını söyledi. Parti Meclisi üyesi olmalarına karşın listelere giremeyen kimi isimler de evlerine kapandı.
Aday gösterilmeyen azı CHP'lilerin tepkisi de şöyle:
CHP İstanbul Milletvekili Ali Rıza Gülçiçek: Aday gösterilmemeyi herkes beklerdi, ben beklemezdim. Ben Alman Sosyaldemokrat Partisi'nde 35 yıl bulunarak siyasetin düzgün yanını öğrenip geldim. Bana, 'Listeler sıkışık, geri çekil' diyebilirlerdi. Bundan mutlu olurdum. Ama sonuna kadar bekletildi. Son aşamaya kadar, aday olacağım söylendi. Bunu beklemiyordum ama saygı duyarım.
CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kumkumoğlu: Ben eksiklik yapmadım, müsterihim. Aday gösterilmemem, takdir meselesi. Bir sebebi vardır, diye düşünüyorum ama benim bildiğim bir sebep yok. Görevini yapmış biri
olarak, bir hissiyat içinde olmam normal. Ben milletvekili gösterilmeyi bekliyordum.

radikal

 



Bu haber 286 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,591 µs