En Sıcak Konular

900. Vefat yılında uluslararası Gazzali Sempozyumu

7 Ekim 2011 13:34 tsi
Gazzâlî'nin vefâtının 900. yıldönümünde onun daha iyi anlaşılıp anlatılmasını sağlamak arzusuyla Ümraniye Belediyesi, Marmara İlahiyat Fakültesi ve İslami Araştırmalar Vakfı’nca ortaklaşa düzenlenen sempozyum bugün başladı.

Ümraniye Belediyesi, Marmara İlahiyat Fakültesi ve İslami Araştırmalar Vakfı'nın ortaklaşa düzenlediği bir sempozyumla büyük İslam düşünürü Gazzâlî vefatının 900. yılında anılıyor.

Bugün başlayan sempozyumu üç gün süreceği belirtildi. Sempozyuma Türkiye’den 36, dünyanın çeşitli ülkelerinden ise 14 akademisyen konuşmacı olarak katılıyor. Sempozyum 7-9 Ekim tarihleri arasında, Üsküdar Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek. 

Selçuklu coğrafyasının önemli merkezlerinden Tûs’ta 450 (m. 1058) yılında dünyaya gelen Ebû Hâmid Muhammed el-Gazzâlî, İslâm ilim ve düşünce geleneğine çok yönlü ilgisi ve entelektüel birikimi ile ciddî katkılarda bulunan bir âlimdir. 

Çeşitli merkezlerde ilmî faaliyetlerde bulunduktan sonra memleketi Tûs’ta 505 (m. 1111) yılında vefât eden Gazzâlî, ardında pek çok eser ve güncelliğini hâlâ muhafaza eden büyük bir ilmî miras bırakmıştır.

GAZZALİ TÜM YÖNLERİYLE TARTIŞILACAK

Dinî düşünce ile felsefe arasında irtibat kurması ve bu iki düşünceyi de tahlil ve tenkide tâbi tutması; kelâmın felsefeyle buluşması sürecinde öncü rol oynaması; fıkıh usûlündeki çalışmalarıyla dinî ilimleri ilke düzeyinde sistematik bir yapıya kavuşturması; metodoloji sorununu mantıkla, ahlâk sorununu ise tasavvufla çözmeye çalışması ve İslâm toplumunda dindarlık algısının belirleyici bir unsuru olması bakımından Gazzâlî, ilim ve düşünce tarihimizde nev-i şahsına münhasır bir mütefekkirdir. 

Çok yönlülüğü ve fikrî derinliğinden ötürü Gazzâlî yüzyılımızda İslâm dünyası ve Batı’da çeşitli açılardan farklı düzeylerde pek çok akademik çalışmaya konu olmaktadır.

İslâm ilim geleneğinde sistematik düşüncenin gelişimine ve yeniden yorumlanmasına katkıda bulunan Gazzâlî’yi vefâtının 900. yıldönümünde konunun uzmanları arasında tartışmaya açmak ve bu vesileyle onun daha iyi anlaşılıp anlatılmasını sağlamak arzusuyla Marmara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nce uluslararası bir sempozyum düzenlenecektir. 

Bu sempozyumda genel anlamda Gazzâlî’nin biyografisi, entelektüel kimliği, yaşadığı dönemin ilmî, siyâsî ve kültürel açıdan değerlendirilmesi; onun tefsîr, hadîs, kelâm, fıkıh, fıkıh usûlü, tasavvuf, felsefe, mantık ve ahlâk gibi disiplinlere olan katkıları; eserlerinin otantikliği, içeriği ve özgünlüğü; kendisine yöneltilen geleneksel ve çağdaş tepkiler; düşünce sisteminin etkileri ve günümüze yansımaları ele alınacaktır.

50 AKADEMİK TEBLİĞ SUNULACAK

Sempozyuma tebliğle katılmak isteyen bilim adamlarının iştirakini sağlamak üzere sempozyum konusu ve alt başlıkları internette ilân edilerek talepler toplandı ve fakültede tespit edilen bilim kurulunca 600’ün üzerinde tebliğ teklifi değerlendirilip içlerinden bir konu bütünlüğü oluşturacak şekilde 50 tebliğ seçildi ve bu tebliğleri hazırlayacak ilim adamlarıyla gerekli yazışmalar yapılarak konuşmacı listesi oluşturuldu. 



Bu haber 690 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,958 µs