En Sıcak Konular

En tehlikeli ‘Grup’: 256 kızgın adam!

6 Haziran 2007 13:33 tsi
En tehlikeli ‘Grup’: 256 kızgın adam! Listelerde adını göremeyen vekiller ile seçilemecek milletvekillerinin TBMM’deki sayısı büyük bir rakama ulaştı. Eğer 22 Temmuz klasik erken seçim olsaydı yeryerinden oynardı. Buna mukabil bir parti kurabilirler ve seçime katılabilmek için sistemi z

Türkiye genellikle ‘erken seçime’ gittiğinden dünyada pek örneği olmayan bir tecrübe sahibi. O da seçim kararı alındıktan sonra TBMM’den ayrılacağını ama dönmeyeceğini anlayan vekillerin hemen her dönem yarattığı “küskünler partisi”!

Türkiye bu sefer pek erken seçime gidiyor sayılmaz. Temmuz olmasa Kasım olacaktı. Ancak yine de, üstelik hallice biçimde küskün vekil ortaya çıktı. Belki geçmişteki örneklerine fark atacak sayıda vekil küstü!

Vatandaş aday adayları!

Şu an TBMM’nin küçük ama çok etkili milletvekili rozetini taşıyan 256 vekil gelecek parlamentoda yer almayacak. Ya da en azından tamamına yakın kısmı.

AK Parti milletvekillerinden 150'si, CHP milletvekillerinden 68'i , yeni seçilecek TBMM'nin dışında kalıyor. Şu anki duruma göre hesap edersek ANAP'ın 20 milletvekili de yeniden seçilemeyecek.

Hepsi bu kadar da değil… 13 bağımsız, 3 DYP'li, 1 SHP'li ve 1 HYP'li de, 22 Temmuz sonrasında TBMM’yi göremeyecek gibi. Bu rakam da eklendiğinde 256 gibi, büyük partilerin bile hayal etmekte zorlanacakları bir “grup” ortaya çıkıyor.

Yaparlar mı?

Bu sayı TBMM’de yapılabilecek bir çok şeyin kapısını açıyor. Örneğin bu rakamın yarısından az bir sayı ile bile TBMM toplantıya çağrılabilir, hatta Temmuz seçimleri Kasım'a da ertelenir.

Elbette optimal değil. Geçmiş dönemdeki küskünler harekelerinin önemli bir arazı var. Biraraya gelememeleri. Bunun sebepleri muhtelif. Ama en önemlisi halkın buna kızacağı, “koltuklarını korumak için Meclis’i zora, ülkeyi krize sokuyorlar” deme ihtimali.

Çoğu zaman gözü kara birkaç vekil dışında buna cesaret eden olmuyor. Hele bu seçimde pratik bir sonucu da olamaz. Ancak şu mümkün. Bu vekiller biraraya gelerek bir parti kurabilirler!

Seçime katılabilmek içinde 22 Temmuz’u öteleyebilirler. 256’lık bir vekil listesinin oy almayacağını da kimse garanti edemez. İyi ama bu olabilir mi? Ankara’da bu projeksiyon biraz müstehzi ifadelerle değerlendiriliyor. Yani olası görülmüyor. Ama teknik açıdan mümkün!

 

 



Bu haber 418 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,436 µs