En Sıcak Konular

PKK'nın amacı: Irak'a kör uçuş!

6 Haziran 2007 12:35 tsi
PKK'nın amacı: Irak'a kör uçuş! Artan terör saldırıları ve al bayraklara sarılı şehit cenazeleri önemli bir soruyu gölgeliyor: PKK'nın amacı ne? Ankara bu sorunun yanıtını ararken gazeteci Murat Yetkin ilginç bir tez ileri sürüyor.

Murat Yetkin'in yazısı:

Irak'a kör uçuşu

Ankara'dan sonra Tunceli eyleminin arkasında ne var? PKK Türkiye'yi Irak'ta bir bataklığa çekmeyi mi amaçlıyor?

PKK destekli DTP'nin 22 Temmuz seçimleri için bağımsız aday listelerini verdiği 4 Haziran günü PKK Tunceli'de bir askeri karakolu vurdu ve 7 asker şehit oldu.

Yöntem, bir nevi intihar saldırısı. PKK'nın silahlı kolu HPG, internet sitesinde bu eylemi üstlendi ve bazı ayrıntılar da verdi. Eylemin, tıpkı 22 Mayıs'ta Ankara'da 6 vatandaşın öldürülmesine yol açan Ulus bombalaması gibi, intihar (fedai diyorlar) eylemi olduğu anlaşılıyor. Bu sitede 4 Haziran gecesine ilişkin bir iddia da Hakkâri'nin Çukurca ilçesi sınır bölgesinde görev yapan Kobra tipi helikopterin PKK militanlarınca düşürüldüğü iddiası. Yetkililer, helikoptere ateş açıldığını doğruluyor, ancak benzin deposundan vurulan aracın sağ salim Türk topraklarına indiğini söylüyor. Bu arada katarlar sınır bölgesine tank, top ve zırhlı araçlarla yığınak yapıyor.
Bu gelişmeler, sınır ötesi harekât söylentileriyle birlikte anılıyor.

Türk-Irak sınırında 1999'da Öcalan'ın yakalanmasıyla duran sıcak çatışma ortamı geri döndü.
Bunda 2003 yılında başlayan ABD işgalinin, o işgalde işbirliği yapan Irak Kürtlerinin PKK'ya kol kanat germesinin büyük payı var. Daha önce Irak içlerinde üslenen PKK militanlarına dilediğince harekât düzenleyen Türk güvenlik güçleri, artık sınırın karşı tarafında yalnızca PKK militanları ve peşmerge güçlerinin olmadığını biliyor. ABD tarafından 'kaza' olarak adlandırılılan 24 Mayıs uçak ihlali, sınırın öte yanında kimlerin olduğunu hepimize hatırlattı.

Nitekim Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, 31 Mayıs'ta İstanbul Harp Akademileri'nde gazetecileri yanıtlarken, hükümetten Irak'taki PKK varlığına yönelik olarak siyasi talimat beklediklerini, çünkü karşı tarafta peşmergelerin yanı sıra Amerikalıların da bulunduğunu, onlara karşı nasıl davranılacağının siyasi karar işi olduğunu açıkça söyledi.
ABD uçaklarının sınır ihlalinin tarihi önemli. Çünkü 22 Mayıs bombalaması ardından 'Irak'a girelim' taleplerinin ve sınır bölgesinde yapılan operasyonların hemen ardından meydana geldi. Bundan bir gün sonra, 25 Mayıs'ta Bingöl'de bir yük trenine girişilen PKK eylemi sonucu raydan çıkan vagonlarda, İran'dan yüklenmiş, Suriye'ye giden çok miktarda cephane, patlayıcı, füze rampaları ele geçirildi. Bunların acaba İsrail'e karşı kullanılmak üzere Hizbullah ve Hamas'a mı gittiği soruları ortada kaldı.

PKK bombaladığı trende ne olduğunu biliyor muydu? Yük katarı bir hafta kadar Van'da yol beklemişti. PKK'nın internet sitesi, trenin taşıdığı yükü bildiklerini söylüyor. Bu ne kadar güvenilir bilgi, ne kadarı propaganda? The New Anatolian gazetesinde bir süre önce manşette yer alan iddiada, PKK'nın ABD çıkarları doğrultusunda İran çıkarları aleyhine eylem yaptığı yazılmıştı. Gazetenin yayıncısı, Irak Kürtleriyle iş yapan İlnur Çevik, bu konularda özel bilgi kaynaklarına ulaşabiliyor. Bu iddiayla Bingöl bombalamasının bir ilgisi var mı? Bu iddiayla, tam da uluslararası savunma fuarı yapıldığı gün, Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanı ve misafirlerinin geçtiği güzergâhta, Ankara'da patlayan bombanın bir ilgisi var mı? Tunceli'de, Irak sınırından çok uzaktaki Kocatepe Karakolu'na yapılan eylemin bu resimdeki yeri ne?

Ve en önemlisi, PKK bir yandan 22 Temmuz seçimlerine bağımsız adaylar verirken, diğer taraftan eylemleri tırmandırarak ne yapmak istiyor?

Kimilerine göre, Türkiye'nin sinir uçlarına iyice basıp Irak'a topyekün bir harekât başlatılmasını, böylece Türkiye'nin Irak savaşının bir parçası haline gelmesini istiyor. Bu Türkiye için felaket olur.
Kimilerine göre, onlarca yıldır kışkırtıldığı halde halkın sağduyusuyla patlamayan Türk-Kürt kavgası tetiklenmek isteniyor. Önceki akşam Sakarya'da olanlar, seçim dönemi olmasa da tehlikelidir. Seçimlerde DTP'nin (Avrupa'daki Kürdistan bölgesi haritalarını yalanlar şekilde) Denizli'den İstanbul'a, Bursa'dan Adana'ya dek batı illerinde bağımsız adaylar çıkarıyor oluşu dikkate alınmalı.
Kimilerine göre de, Türkiye'nin mevcut koşullar altında zaten kapsamlı sınır ötesi harekâta kalkışmayacağını hesap eden PKK, eylemleri tırmandırarak hem halktaki husursuzluk duygusunu, hükümetle asker arasındaki çelişkileri körüklemeye çalışıyor.

Bu koşullar altında 'Irak'a girelim' taleplerinin yükselmesi tehlikeyi artırıyor.
İstenenin, önümüzde ne olduğu kestirilmeden kalkışılacak bir 'kör uçuşu' olduğu görülmeli.

Radikal



Bu haber 606 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,663 µs