iyibilgi zoo" /> iyibilgi zoo"/>

En Sıcak Konular

Rusya'nın savaşında ikinci cephe Londra'da açıldı!

6 Haziran 2007 12:14 tsi
Rusya'nın savaşında ikinci cephe Londra'da açıldı! Rusya ve Batı dünyası arasındaki ilişkiler artık olumsuza dönmüş vaziyette. Her ne kadar Bush Putin'e "senin için tehlikeli değiliz" dese de Putin tedirgin. Çünkü Londra'daki muhalifi tansiyonu yükseltiyor. iyibilgi zoo

Aşağıda İngiltere’de sürgün hayatı yaşayan eski Rus zengini Boris Berezovsky’nin Londra’da gazetecilerle yaptığı bir mülakatın bazı kısımları yer alıyor. FT Financial Times’ı temsil ederken BB Boris Berezovsky’i temsil ediyor.

FT: Sayın Berezovsky İngiltere’de size sığınmacı statüsünün verilmesinin nedenlerinden biri (Rusya’da)hayati tehlike içinde oluşunuz. Şu an burada hayatınızı tehdit altında hissediyor musunuz? Veya Rusya’ya dönerseniz bu tehdit son raddeye mi ulaşır?

BB: Hiç şüphe yok ki hayatım tehlikede ve kendimi hiçbir şeyden korkmayan cesur bir adam olarak sunmak gibi bir temayüle de kesinlikle sahip değilim. Benim kaderim 200’de değil 1996’da çizildi. Ben o tarihte Zyuganov yerine Yeltsin’i desteklemeye karar vermiştim. O zamanki anketler Yeltsin’in kaybedeceğini tahmin ediyordu ve ben eğer bu ihtimal gerçekleşirse öldürüleceğimden hiç kuşku duymuyordum. Ve yalnızca ben değil Yeltsin’e yakın herkes Yeltsin’i aynı nedenlerle destekledi. Demek istediğim bu yaşamınızı tehdit altında hissetmeniz durumu ben bu ülkeye taşınmadan çok önce başladı. Litvinenko’nun ölümü bu durumu yalnızca daha da güçlendiriyor. Litvinenko’nun öldürülmesinden benim aldığım mesaj Putin’in Rusya’nın düşmanı olarak tanımladığı herkesi öldürmek konusunda emirler vermeye kendini hazırladığıdır. Ben Rusya’nın düşmanı değilim. Ben kendimi Rusya’nın en büyük destekçilerinden biri olarak görüyorum. Putin Rusya’nın düşmanıdır; bu gerçek bir çelişki. Buna karşın ben buradaki polisin gücüne, Scotland Yard’a ve benim özel durumumu anlayan ve 2001’de İngiltere’ye hareket etmek konusunda bana yardım etmiş insanlara da güveniyorum. 2002’de iki polis memuru evime geldi ve bana Moskova tarafından düzenlenen ve Çeçenlerin karıştığı bir komplo ile suikaste uğrama planlarının olduğunu haber verdi. Her neyse şimdiye kadar yaptığım işlerden ve aldığım kararlardan pişman değilim. Geriye dönüş imkânı olsa aynı şeyleri yapardım.

Diğer yandan ben Batılılara Putin gerçeğini anlatmaya çalışıyorum. Putin bir Batı dostu değil; Putin Batı için bir tehdit. Ben siz İngilizlere Putin’in Rusyasının tehlikeli olduğunu anlatmak için çok para ve zaman harcadım. Putin batı için tehlikeli. Ben onun imajını yok etmek için kendimi bir hedef haline getirdim. Fakat ben açık muhalefet yapıyorum.

Ben bir muhalefet partisi organize etmiş durumdayım. Ben, Yushenkov ve Golovlyov –ki bu figürler Rus parlamentosunun üyesidirler- Fransa’da buluştuk ve bir parti kurmaya karar verdik. Her ikisi de öldürüldü ve ben hala hayattayım. Bu olay sonrası ben açık muhalefetin işe yaramadığını anladım; en azından benim için. Bu yüzden ben başka yolları seçmiş durumdayım. Ben gerçekten de sivil özgürlükler yoluyla Rus muhalefetini destekliyorum. Bu yapılanmayı ben 2000’de New York’ta yarattım; bir branş da Rusya’da var. Şimdi Ukrayna ve Litvanya’da branşlar var. Hiç şüphe yok ki ben zamanımı ve paramı Rus muhalefetini desteklemek için kullanıyorum.

FT: Diğer Rusya koalisyonunu ekonomik olarak destekliyor musun?

BB: Evet.

(FT, 31 Mayıs 2007, Berezovsky transcript and audio)
Ekopolitik.org, ADAM Basın Taramaları Grubu iyibilgi.com için çevirdi



Bu haber 367 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,348 µs