En Sıcak Konular

İsrail, Washigton'da 'köstebek'i görevden aldı

5 Ekim 2011 21:07 tsi
İsrail'in Washigton Büyükelçiliğinin iki numaralı ismi, basına İran'la ilgili bilgi aktardığı iddiasıyla görevden alındı.

İsrail'in Washington Büyükelçiliği misyon şefi yardımcısı Dan Arbel'in yaklaşık 2 yıl kadar önce basına bazı hassas bilgileri sızdırdığı gerekçesiyle görevinden alındığı bildirildi.    

İsrail basını, bakanlığın üst düzey diplomatlarından, saygın bir isim olarak nitelendirdiği Arbel'in 2009 yılında, henüz Washington'a gitmeden önce Haaretz gazetesinin bir muhabirine İran'la ilgili bilgi aktardığı şüphesiyle, şimdi disiplin soruşturmasıyla karşı karşıya olduğunu belirtti.
     
Haaretz gazetesi 20 yıldan fazla süreyle çeşitli üst düzey görevlerde bulunan Arbel'in İsrail'e dönüp dönmeyeceği veya kendisine bakanlıkta yeni bir görev verilip verilmeyeceğinin bilinmediğini kaydetti.
    
Gazetenin haberinde, Arbel'in görevden alınması, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Rafael Barak'ın göreve gelmesiyle birlikte, son iki yılda gazetecilerle temas kuran bürokratlara yönelik "cadı avının son örneği" olarak nitelendirildi.
    
İsminin yazılmaması kaydı ile konuşan Dışişleri Bakanlığı bürokratları ise müsteşarı, bakanlığı medyadan uzaklaştırma ve bakanlıktaki pek çok üst düzey ismi resmi faaliyetlerin dışında tutma çabası içinde olmakla eleştirdi.
   
Salı günü, Dışişleri Müsteşarı Barak'ın İsrail'deki ve ülke dışındaki tüm bakanlık çalışanlarına gönderdiği, "Bilgi sızdırımı nedeniyle iş akdinin feshi" başlıklı bir memorandumla Arbel'in görevden alındığını duyurduğu, memorandumda basın mensuplarıyla izinsiz konuşmalara atıfta bulunarak, "saygın, üst düzey bir çalışana karşı profesyonelce bir önlem alma durumunda kalındığını" belirttiği kaydedildi.
   
İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın 2009 yılı Aralık ayında, bakanlığın müsteşar yardımcılarından Alon Bar'ı da yine gizli bilgileri basına sızdırmaktan görevinden uzaklaştırdığı hatırlatıldı. Lieberman, o dönemde bu bilgilerin ABD ile gerilime neden olduğunu da kaydetmişti.
    
Ancak, hakkındaki disiplin soruşturmasının tamamlanmasından sonra, Bar'ın İspanya'ya büyükelçi olarak atandığı da belirtiliyor.

dunyabulteni


Bu haber 828 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,959 µs