En Sıcak Konular

Suriye BM'yi karıştırdı

5 Ekim 2011 17:07 tsi
BM'nin Suriye için aldığı yaptırım kararı Rusya ve Çin'in vetosuna takılınca ABD ve Fransa olaya tepki gösterdi...

İngiltere Dışişleri Bakanı Hague: "Rusya ve Çin'in  Suriye halkı yerine, acımasız rejimin yanında yer alması hatalı ve üzücü"

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Rusya ve Çin'in BM Güvenlik Konseyinde Suriye'nin kınanması kararını veto etmesinin "hatalı ve üzücü" olduğunu söyledi.

Hague, üyesi olduğu Muhafazakar Parti'nin İngiltere'nin Manchester şehrinde yapılan yıllık kongresindeki konuşmasında, Çin ve Rusya'nın BM Güvenlik Konseyinde Suriye'nin kınanmasına karşı çıkmasını eleştirdi.

Hague, "Rusya ve Çin'in bu kararı veto etmesi ve Suriye halkının yerine bu acımasız rejimin yanında yer alması hatalı ve üzücü. Rejim üzerindeki baskıyı artırmak için başka ülkelerle çalışma yönündeki çabamızı ikiye katlayacağız ve Suriye halkının unutulmamasını sağlayacağız" diye konuştu.

İsrail ve Filistin sorununa da konuşmasında değinen Hague, iki devletli çözüm için zamanın daraldığını ve müzakerelerin bir an önce başlaması gerektiğini vurguladı.

Ekonomik büyümenin hükümetin harcama ya da borçlanmasıyla olmayacağını, büyümenin ticaretle sağlanacağını belirten Hague, "İngiltere'nin avro bölgesine katılmasının felaket olacağını söylerken haklıydık. Avro bölgesi krizi şu anda çıkışı olmayan yanan bir bina gibi" dedi.

Çin: "BM Güvenlik Konseyi'nin girişimleri Suriye'deki gerilimi yumuşatmalı"

Pekin yönetimi, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin girişimlerinin Suriye'deki gerilimi yumuşatması gerektiğini ileri sürdü.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ma Caoşü Pekin'de yaptığı açıklamada, Güvenlik Konseyi'nin girişimlerinin, Suriye'deki gerginliğin yumuşamasına yararlı olmasını ve Ortadoğu'nun barış ve istikrarına katkı sağlamasını beklediklerini ifade etti.    

BM Güvenlik Konseyi'nde dün oylanan Suriye sorunu hakkındaki karar tasarısı reddedilmişti. Başta İngiltere ve Fransa olmak üzere Batı ülkeleri tarafından hazırlanan tasarıya Çin ret oyu kullandı.    

Sözcü Ma, tasarının "Suriye'ye körü körüne baskı yaptığını ve yaptırım tehdidinde bulunduğunu" iddia etti.

Ma, Suriye'deki bütün tarafları her türlü şiddeti durdurmaya, yönetimin reform taahüdünü hayata geçirmeye ve Suriye'nin başını çektiği iç siyasi süreci başlatmaya çağırdıklarını ifade ederek, bölge ülkeleri ve örgütlerinin uzlaşma çabalarını desteklediklerini belirtti.   

Çin'in BM'deki daimi temsilcisi Li Baodong, oylamadan sonra yaptığı konuşmada, Suriye'ye baskı yapılmasını öngören, hatta yaptırım tehdidinde bulunan bu tasarının, ülkedeki durumun yumuşamasına yardımcı olmayacağını, bu nedenle ülkesinin ret oyu kullandığını söylemişti. Li Baodong, yaptırım uygulamanın ya da yaptırım tehdidinde bulunmanın, Suriye sorununun çözümüne faydası olmayacağını, aksine durumu daha da karmaşık hale getirebileceğini savundu.

Suriye'de gözaltında öldürüldüğü iddia edilen kadın televizyona çıktı

Uluslararası Af Örgütü'nün 27 Temmuz'da gözaltına alındıktan sonra öldürüldüğünü bildirdiği Zeyneb El Hüsnü, Suriye devlet televizyonunun yayınına çıktı.

El Hüsnü olduğu bildirilen kadın televizyonla yaptığı mülakatta, gözaltına alındığı ve başının koparıldığı yönündeki haberler üzerine konuşmaya karar verdiğini ifade etti.

Uluslararası Af Örgütü, 23 Eylül'de, 18 yaşındaki El Hüsnü'nün parçalanmış cesedinin bir morgda bulunduğunu bildirmişti.

Merkezi New York'taki örgütün Ortadoğu ve Kuzey Afrika biriminin müdür yardımcısı Philip Luther, Zeyneb'in, Suriye'de 6 aydır süren ayaklanmada gözaltına alındıktan sonra öldürülen ilk kadın olduğuna inanıldığını söylemişti.

Zeyneb'in ailesi, kızlarının cesedini şans eseri Humus kentinde eylemci oğullarının cesedini ararken bulduklarını belirterek, Zeyneb'in kafasının, kollarının kesildiğini ve derisinin soyulduğunu kaydetmişti.

Suriye temsilcisi Caferi, Konsey'deki batılı ülkeleri Suriye'nin içişlerine karışmakla suçladı

Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşar Caferi, BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'ye karşı karar tasarısı hazırlayan Batılı üyelerini Suriye'nin içişlerine karışmakla suçladı.

BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'deki rejimi kınayan ve rejime karşı çeşitli önlemlerin alınmasını isteyen karar tasarısının Rusya ve Çin tarafından reddedilmesinin ardından Konsey'de söz alan Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşar Caferi, Batılı ülkelere yüklendiği konuşmasında, bu ülkelerin Suriye'ye karşı saldırgan bir söylem kullandıklarını, söz konusu Batılı ülkelerde Suriye karşıtı bir ön yargı olduğunu belirterek ülkesinin demokratik süreci güçlendirecek kapsamlı bir reform paketini uygulamakta olduğunu savundu.

ABD'nin adını vermeyen Caferi, Konsey'de bir ülkenin 1945'den bu yana İsrail'i korumak ve Filistin'i devlet olma hakları dahil her türlü hakkından koparmak için 50 kez veto hakkını kullandığını söyledi. Caferi bu kapsamda, yine isim vermeden ABD'yi suçlayarak ''Bu da soykırıma taraf olmak, buna göz yummak ve İsrail'in işgal ettiği Arap topraklarında işlediği katliamlara destek olmak demektir'' diye konuşunca, ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Susan Rice başkanlığında tüm Amerikalı diplomatlar, daha sonra da İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mark Lyall Grant Konsey salonunu terk etti.

Ülkesinde terör olaylarının yaşandığını söyleyen Caferi, bu olaylar sonucunda pek çok kişinin öldüğünü ifade etti. Caferi bu kapsamda bazı ülkelerin Suriye'de insan haklarının ihlal edildiğini öne sürerek ülkenin içişlerine karışmaya çalıştıklarını, bu yönde Suriye'ye karşı uluslararası bir kampanya yürütüldüğünü, oysa ülkede terör olaylarının yaşandığını belirtti. Caferi, yine isim vermeden bazı ülkelerin de bu terör gruplarının liderlerine sponsor olduklarını, destek verdiklerini, onları koruduklarını ve art arda konferanslar düzenlediklerini savundu.

Konsey toplantısının ardından gazetecilere konuşan Caferi, karar tasarısını hazırlayan 4 AB ülkesine yüklendi. Fransa'nın Suriye'yi 25 yıl işgal ettiğini, Suriye'yi 5 parçaya bölmek istediğini, İngiltere'nin de aynı şekilde davranan sömürge devleti olduğunu ve tarih boyunca Araplar'ı kandırdıklarını belirten Caferi, aynı şekilde Almanya ve Portekiz'i de sömürgecilikle suçladı.

ABD TEMSİLCİSİ

ABD Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice da yaptığı açıklamada, 6 aydan uzun bir zamandır Esad rejiminin barışçıl göstericilere ve insan hakları savunucularına karşı kasten şiddete, işkenceye başvurduğunu, bu şiddetin insanlığa karşı suç seviyesine kadar gelmiş olabileceğinin söylendiğini belirterek Konsey'in Esad rejimine karşı harekete geçmemesinden derin hayal kırıklığı duyduklarını belirtti.

Konsey'in Suriye'ye karşı harekete geçmesinin bu ülkeye karşı askeri operasyona yol açacağını iddia edenler olduğunu belirten Rice, ''Açık konuşalım, bunun askeri müdahaleyle ilgisi yok, bu Libya ile de ilgili değil, bu, Suriye halkıyla dayanışma içinde olmak yerine Suriye rejimine silah satmaya devam etmek isteyen ülkelerin ucuz söylemidir'' dedi.

RUSYA TEMSİLCİSİ

Konsey toplantısının ardından gazetecilere açıklama yapan Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vitali Çurkin ise, Rusya'nın Suriye'ye karşı yaptırım getirmesine kesinlikle karşı olduklarını, bunun Libya'daki NATO operasyonu gibi askeri bir müdahaleye yol açmasını asla istemediklerini vurguladı. Suriye'deki krizin barışçıl şekilde çözülmesini istediklerini ifade eden Çurkin, bu kapsamda kendilerinin Suriye'deki rejimle konuşmaya devam ettiklerini, Suriye'nin söz verdiği reformları biran önce uygulaması gerektiğini söyledi. Çurkin Suriye'ye silah sattıkları yönündeki iddiaların ise doğru olmadığını savundu.

AB ÜLKELERİ

Karar tasarısının kabul edilememesinden dolayı hayal kırıklığı yaşayan Fransa, İngiltere, Almanya ve Portekiz daimi temsilcileri toplantının ardından ortak bir açıklama yaparak karar tasarısını engelleyen ülkelerin vicdanlarının sızlayacağını belirtti ve Rusya ile Çin'in kullandıkları vetoların bölgede zalim bir rejime destek vermek olarak görüleceğini, Suriye halkına karşı ağır darbe olacağını söylediler. Batılı temsilciler Konsey'de Suriye konusunun unutulmaması için her şeyi yapacaklarını, kısa zamanda yine Konsey'e dönme arzusunda olduklarını ifade ettiler.

Bu arada tasarıya karşı çekinser kalan Hindistan, Güney Afrika ve Brezilya'nın yanında yıllardır Suriye ile bazı sıkıntıları olan Lübnan'ın da yer alması dikkati çekti.
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi: ''Washington kararın kabul edilmemesinden dolayı kızgın''

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice, BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'deki rejimi kınayan ve rejime karşı çeşitli önlemler alınmasını isteyen karar tasarısının reddedilmesinden ABD yönetiminin kızgın olduğunu söyledi.

Suriye'ye yönelik karar tasarısının Konsey'de Rusya ve Çin tarafından veto edilmesinin ardından söz alan ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice, ''Suriye'deki kriz Güvenlik Konseyi'nin önünde durmaya devam edecek ve bu Konsey bu konudaki sorumluluğunu yerine getirene kadar bu işin peşini bırakmayacağız'' dedi.

Rice konuşmasında, ABD yönetiminin Konsey'in ''bu acil ahlaki soruna ve bölgesel barışa ve güvenliğe giderek büyüyen şekilde bir tehdit oluşturmasına karşı harekete geçmemesi dolayısıyla kızgın'' olduğunu bildirdi.

Rice, Konsey'in Esad yönetimine karşı sert yaptırımlar ve silah ambargosu uygulaması konusunda sorumluluğunu yerine getirmesini istedi.

Karar tasarısı metnini hazırlayan Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Gerard Araud da karar tasarısının veto edilmesinin kendilerini durdurmayacağını belirtti. Araud bu yapılanın ''siyasi bir seçim'' olduğunu, Rusya ve Çin tarafından verilen bu vetonun Suriye'deki rejime ''beyaz kart'' vermeyeceğini söyledi.

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vitali Çurkin ise Suriye'ye karşı yaptırım felsefesi içerdiği için tasarıya karşı olduklarını, karar tasarısının Suriye'deki krizin barışçıl çözümüne karşı olduğunu savundu.

Çin'in BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Li Bandong ise yaptırımların doğru yol olmadığını söyledi.
BM Güvenlik Konseyi'nin kararı Rusya ve Çin'e takıldı

BM Güvenlik Konseyi, Suriye'deki rejimi kınayan ve rejimin askeri operasyonlarına devam etmesi halinde rejime karşı çeşitli tedbirler getirilmesini öneren karar tasarısını kabul etmedi.

15 Üyeli Konsey'de yapılan oylamada daimi üyeler Rusya ve Çin kararı veto ederken, geçici üyeler Güney Afrika, Hindistan, Lübnan ve Brezilya da çekinser oy kullandı. Konsey'in 9 üyesinin ''evet'' oyu vermesi ise sonucu değiştirmedi.

Dolayısıyla Fransa'nın, İngiltere, Almanya ve Portekiz ile işbirliği halinde hazırladığı karar tasarısı Konsey'de reddedilmiş oldu.

Oylama bir saat sonrasına alınmasına ve son ana kadar karar tasarısı metni müzakere edilmesine rağmen Konsey üyeleri arasında anlaşma sağlanamadı.

Karar tasarılarının kabul edilmesi için hiçbir daimi üye (ABD, Fransa, Çin, Rusya, İngiltere) tarafından veto edilmemesi gerekiyor.
Kanada, Suriye için yeni yaptırımlar açıkladı

Kanada Dışişleri Bakanı John Baird, ülkesinin Suriye için yeni yaptırımlar uygulama kararı aldığını açıkladı. Bakan Baird, BM Güvenlik Konseyi;nin Suriye konusunda henüz bir karar almamış olmasını da, “hayal kırıklığı" olarak nitelendirdi.

Başkent Ottawa;da konuşan Bakan Baird, “Suriye;deki Esad Yönetimi için, daha sert ve genişletilmiş yaptırımlara ihtiyaç var. Bunu Kanada tek başına yapamaz. Uluslararası toplumun da, bu konuda daha etkili olması lazım'' dedi.

Baird, Beşar Esad, yakınları ve yönetimdeki bazı isimlerle birlikte toplam 27 kişinin Kanada sınırları içerisindeki tüm mal varlıklarının dondurulduğunu belirttiği açıklamasında, aynı kişiler için Kanada;ya giriş yasağı konulduğunu da kaydetti. Suriye ile petrol ve petrol ürünleri başta olmak üzere, her çeşit üründe ithalat, ihracaat, taşıma ya da sevkiyat gibi ticari hareketlerin yasaklandığını ifade eden Bakan John Baird, Suriye ile ticarette sağlanan her tür finansman ve yatırım desteğinin de dondurulduğunu bildirdi.

BM;YE SİTEM

Alınan yaptırım kararlarının, askeri bir müdahaleye göre kararlaştırılmadığını hatırlatan Kanada Dışişleri Bakanı John Baird, bu konuda BM Güvenlik Konseyi;nin de bir kararı olmadığına işaret etti. “Biz Esad rejimini zorlamak için üzerimize düşeni yaptık" diyen John Baird, “bu konuda BM Güvenlik Konseyi;nin henüz bir adım atmamış olması da, hayal kırıklığı sebebidir. Kanada, ABD ve AB yaptırımlar için bastırıyor ama konsey olup bitenleri ihbar bile kabul etmiyor" diye konuştu.

AA 

Bu haber 937 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,830 µs