En Sıcak Konular

AB ülkelerinde parlamentoları özel güvenlik koruyor

5 Ekim 2011 17:01 tsi
AB üyesi ülkelerin parlamentolarında güvenliği, polis ya da parlamentonun kendi güvenlik görevlileri sağlıyor. Bu görevlilerin sadece bir bölümü silah taşıyor.

TBMM Araştırma Merkezince yapılan araştırmaya göre, İngiltere'de parlamentoda güvenliği polis ve güvenlik görevlileri sağlıyor. Bütün girişlerde polis ile güvenlik kameraları bulunuyor ve kimlik kontrolü yapılıyor. Binaların belli kısımlarında da kameralar mevcut. Polislerin bir kısmı silah taşıyor. Diğerleri ise yanlarında cop ve gaz kutuları bulunduruyor.

Milletvekilleri ve personel, kimlik kartlarını göstererek parlamentoya giriş yapabiliyor. Ziyaretçilerin parlamento binasının bazı bölümlerine girmesi ise yasak. Milletvekilleri ve personelin fotoğraflı kimlik kartları bulunuyor. Binanın, ziyaretçilere yasak olan bölümlerine yalnızca bu elektronik kartların okutulmasıyla girilebiliyor. Parlamentoda bu şekilde 40 farklı kart bulunuyor.

Güvenlik önlemleri kapsamında ziyaretçilere eşlik eden bir parlamento çalışanı bulunması gerekiyor. Ziyaret sırasında cep telefonları kapalı tutuluyor, fotoğraf makinesi ve kamera kullanılamıyor.

-İsveç-

İsveç parlamentosunda güvenlik, hükümet birimlerinden bağımsız yürütülüyor. Parlamentonun güvenliğinden sorumlu kendi güvenlik departmanı bulunuyor. Bu departman doğrudan Genel Sekreterliğe bağlı hizmet veriyor. Güvenliği parlamentonun kendi güvenlik görevlileri ya da özel güvenlik sağlıyor. Bazı özel durumlarda sivil polisler de görev alıyor. Güvenlik görevlileri silah taşımıyor, yanlarında yalnızca cop ve kelepçe bulunduruyor. Bu görevliler, parlamentonun özel ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yetiştiriliyor. Gerekli durumlarda özel güvenlik şirketlerinden güvenlik görevlisi kiralanabiliyor.

İsveç parlamentosunda da ziyaretçilerin parlamentodaki bazı bölümlere girmesi yasak. Ziyaretçiler girişte de çıkışta da kontrole tabi tutuluyor. Ziyaretlerle ilgili kayıtlar 6 ay süreyle saklanıyor. Milletvekilleri ve parlamento çalışanları, parlamentoya dijital kartları ile giriş yapabiliyor.

-Belçika-

Belçika'da gerek Temsilciler Meclisi gerek Senato'da binaların dışındaki güvenliği ve düzeni polis ve jandarma sağlıyor. Binaların girişinde ve içinde güvenliği, silah taşımayan güvenlik görevlileri temin ediyor. Parlamentonun belirli girişlerinde güvenlik kameraları bulunuyor. Otopark çıkışı da kontrole tabi tutuluyor.

Parlamentoya milletvekili ile birlikte giriş yapan ziyaretçiler, siyasi parti gruplarının yöneticileri ve bazı memurlar kontrol edilmiyor. Bu tür girişlerde sorumluluk, ziyaretçiye eşlik eden kişilerde bulunuyor. Ziyaretçilerin kimlik bilgileri bilgisayara kaydediliyor. Bu bilgiler 15 gün saklanıyor.

-Slovenya-

Slovenya parlamentosunda güvenliği özel bir polis birimi sağlıyor. Bütün parlamento binası kameralarla kontrol ediliyor. Milletvekilleri, hükümet temsilcileri, uluslararası delegasyonlar ve parlamento çalışanları x-Ray cihazından geçmiyor. Parlamento çalışanları kimlik kartlarının sürekli olarak takıyor. Ziyaretçiler ve basın mensupları metal detektörden, eşyaları ise x-Ray cihazından geçiyor.

-Avrupa Parlamentosu-

Avrupa Parlamentosu'nun Güvenlik departmanı bulunuyor. Bu departman, toplantı salonlarının, ziyaretçilere açık olan yerlerin ve tüm binanın güvenliğinin sağlanmasından sorumlu. Tüm giriş ve çıkışlar kameralar ve denetimle görevli personel tarafından kontrol altında tutuluyor. Ziyaretçilerin isimleri ve ziyaret edecekleri yerler kayıt altında tutuluyor. Tehlike arz eden nesnelen parlamentoya sokulmuyor.

-Hollanda-

Parlamentonun güvenliği, parlamento personeli olan silahsız güvenlik görevlileri tarafından sağlanıyor. Güvenliğin sağlanmasında polis görev almıyor. Yalnızca Genel Kurul çalışırken, salon kapısında iki polis memuru bulunduruluyor.

Milletvekilleri ile onların çalıştırdığı personel, parti grupları çalışanları ve parlamento çalışanları kontrolden geçmiyor.

-Hırvatistan-

Parlamentonun güvenliği İçişleri Bakanlığından bağımsız olarak sağlanıyor. Güvenlik, parlamentonun güvenlik ihtiyacına yönelik olarak özel eğitim almış kendi güvenlik birimi tarafından sağlanıyor. Milletvekilleri, parlamento çalışanları, basın ve ziyaretçiler için 4 farklı kategoride kart bulunuyor.

-Finlandiya-

Parlamentonun güvenliği hükümet birimlerinden bağımsız olarak sağlanıyor. Parlamentonun kendi güvenlik personeli bulunuyor. Söz konusu güvenlik görevlileri silahsız olarak görev yapıyor. Güvenlik birimi doğruda Parlamento Başkanına bağlı olarak hizmet veriyor. Parlamento personeli, milletvekili danışmanları ve akredite edilmiş basın için 3 farklı kategoride kar kullanılıyor.

A.A.



Bu haber 920 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,065 µs