En Sıcak Konular

Tunus'ta başörtü giderek yayılıyor

4 Ekim 2011 13:25 tsi
Tunus devrimi geçici yetkililerinin başörtüyü yasaklayan genelgeyi iptal kararı Tunus halkının İslam kimliğine dönmesinin yolunu açtı. Tunuslu bayanlar başörtü ve pardösü almak için çarşılara koşuyor.

Tunus’ta otuz yıl önce yayımlanan bir genelgeyle getirilen ve devrik lider Zeynelabidin bin Ali döneminde sert bir uygulama halini alan başörtü yasağı Tunus devrimiyle kalktı. Başörtülülerin sıkıntısının sona ermesi olarak değerlendirilen iptal kararıyla ülkede başörtü ve pardösü ticareti de gelişti. Başörtülüler son yıllarda ülkede en temel haklarından biri olan ‘eğitim’den kamuda çalışmaya birçok sosyal haktan mahrum kalıyordu.

Geçtiğimiz Ocak ayının ortasında başkan Zeynelabidin bin Ali’yi deviren Tunus devrimiyle başörtü yasağı da kalktı. Böylece Tunuslu bayanların birçoğu başörtü bazıları da peçe takmaya başladığı gibi başörtü ticareti de gelişti.

Devrimin hemen ardından geçiş yetkilileri, devlete bağlı kurumlarda mezhebi giysi giyilmesini yasaklayan 108 no’lu genelgeyi iptal etti. Bu iptal kararı ülkede başörtülülerin sıkıntısının sona ermesi ve Tunus’un İslami kimliğiyle uzlaşması olarak değerlendirildi.

Başörtü ticareti gelişti

108 no’lu genelge 1981 yılında; eski devlet başkanı Habib Burgiba döneminde yayımlanmış, 1987 yılında iktidara gelen bin Ali döneminde de yürürlüğü devam ettirilmiştir. İçişleri bakanlığı geçtiğimiz Mart ayının ortasında yayınladığı bildiride başörtülü bayanların, kimliklerinde başörtülü fotoğraf kullanmalarına izin verildiğini açıklamıştı.

Devrimden sonra başörtüye artan ilgiyle beraber başörtünün ticareti de arttı. Öyle ki tüccarlar, ticaretlerini canlandırmak için modeller tasarladı. Başörtü ve pardösüler gerek halk pazarlarında gerek pahalı mağazalarda en çok satan bayan giysisi olmaya başladı.



Katı başörtü yasağının kalkmasının ardından şarkıcısından program sunucusuna televizyon ekranlarından bazı simalar da kapanmayı tercih etti.

Son senelerde başörtülüler, başörtülü öğrencilerin başörtülerini çıkarmaya zorlanmalarından, eğitim kurumlarına girmelerinin engellenmesine, devlete bağlı üniversite yurtlarında kalma hakkından mahrum bırakılmalarından, sınavları geçirilmemelerine çeşitli baskılara maruz kaldı.

Avukat ve aynı zamanda insan hakları savunucusu olan İman El-Tariki –Tunuslu bayanların başörtü takması hakkını savunuyor- şöyle dedi: ‘Onlarca öğrenci veya aileleri Bin Ali döneminde dini farz olarak gördükleri başörtüsünü çıkarmamak için eğitimle tamamen ilişkilerini kesti.’

Bin Ali’nin uyguladığı politika aynı zamanda birçok başörtülüyü kamuda çalışma hakkından da mahrum etti. 

Bu haber 752 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,977 µs