En Sıcak Konular

Fransa'da sol ilerliyor Sarkozy direniyor

4 Ekim 2011 13:16 tsi
Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimlerine 6 ay kala yapılan son ankette Sosyalist Parti (PS) adaylarının önde olduğu açıklandı.

Nisan ayında yapılan ankette oy oranında önemli kayıplar yaşadığı gözlenen Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise oylarını birkaç puan artırmayı başardı.Fransa'da 2001 yılında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce adaylar arasındaki yarışma gitgide kızışıyor. PS aday adayları partinin seçimlerde cumhurbaşkanı adayı olabilmek adına yarışırken, Sarkozy ise koltuğunu bir dönem daha koruyabilmek için yoğun çaba sarf ediyor. Ipsos-Logical Business Consulting anket şirketinin Le Monde gazetesi ve Radio France için yaptırdığı son ankette Parti Socialiste'in en güçlü adaylarından olan Martine Aubry ve François Hollande'in bir önceki ankette yüzde 29 olan oy oranlarını 3 puan artırmayı başardığı belirtildi. 2007 seçimlerinde Sosyalistlerin cumhurbaşkanı adayı Segolen Royal'in ise bu seçimlerde aynı başarıyı gösterebilme şansının giderek azaldığı belirtiliyor. PS adayları solun cumhurbaşkanı adayı olabilmek için uğraşırken anket sonuçlarına göre sürpriz bir adayın yükselişi ise devam ediyor. Corrèze bölgesi milletvekili Jean-Luc Mélenchon, yapılan her ankette oylarını 1.5 oy oranında artırırken 2007 seçimlerinin güçlü adaylarından olan François Bayroun'un seçmeninin de oylarını alabileceği tahmin ediliyor.

DIŞ POLİTİKA SARKOZY'YE KAZANDIRIYOR

Ankette Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin ise oylarını daha önce yapılan araştırmalara göre birkaç puan artırmayı başarabildiği belirtildi. Halen Sosyalist Parti adaylarının çok gerisinde olduğu gözlemlenen Sarkozy, kendisi için psikolojik sınır olarak görülen yüzde 20'nin üzerine çıktı. 2007 seçimlerinde Sarkozy'ye oy vermesine rağmen Temmuz ayında yapılan ankette François Hollande'i destekleyeceğini söyleyen bazı emekli, işçi ve esnaf dernekleri ise son yapılan ankette oylarının yönünün tekrar Nicolas Sarkozy'ye döndüğü belirtiliyor. Ipsos-Logical Business Consulting şirketinin yaptığı anketde öne çıkan bir diğer konuysa Fransa halkının Sarkozy'nin son dönemdeki dış politikada oynamak istediği rolü olumlu yönde değerlendirmesi oldu. Sarkozy, Libya'ya düzenlenen hava herekatında ön saflarda yer almış Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Libya ziyaretinden bir gün önce bu ülkeye alelacele giderek Kaddafi rejiminin çökmesinin ardından Trablus'a giden ilk lider olmuştu.

Fransada 5 senede bir gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu 22 Nisan, ikinci turuysa 6 Mayıs 2012 yılında yapılacak.

cihan




Bu haber 708 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,640 µs