iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Dar açı: Hepsi mi bize karşı?

4 Ekim 2011 12:13 tsi
Dar açı: Hepsi mi bize karşı?

Doğu Akdeniz’de aynı dili konuşan ülkeler listesi şöyle: ABD, AB, İsrail, Yunanistan, Rum Kesimi, Rusya, vs… Ayrı dili konuşan ülkeler listesi: Türkiye. Demek durum eşit!.. iyibilgi Ankara

Doğu Akdeniz’de “sondajlanan” sorunla sınırlı bir açıdan bakıldığında tablo gerçektende böyle görünüyor. Yani; ABD, başını Almanya ve Fransa’nın çektiği AB ağırlığı, Rusya, Yunanistan, elbette İsrail ve fasulyeden de olsu Rum kesimi. Türkiye ise tek başına.

Peki ama dar açı okunumaya müsait mi? Gözünüz yeterince keskinse evet…

1. YUNANİSTAN: Yerinden kalkacak hali yok. Şu sıralar yayınlanan bir rapor Türkiye’nin askeri gücünü bölge ülkeleriyle kıyaslayarak küçümse de, son cümlesi Türk donanmasını aşacak bir gücün tüm bölgede bulunmadığı. Ekonomik olaraksa Yunanistan gerçekten dramatik günler yaşıyor ve olmaz ya bir krizi finanse edecek durumu falan yok. Doğu Akdeniz oyunun içinde ama biraz Rum Kesimi üzerinden!
2. RUM KESİMİ: Tabii asıl sorumlular iki ise, biri o. KKTC ile arasındaki görüşmeseleri sabote etme eylemi olarak da okunabilir bu hamle, kısa süre sonra geleceği AB Dönem Başkanlığı görevine de hayli güveniyor. Rum Kesimi ve Yunanistan’ın bu işten bir beklentisi var elbette ve konu Türkiye-Rum Kesimi ilişkisi ile ilgili.
3. İSRAİL: Durum ortada. En taze gelişme bugün ABD Savunma Bakanı orada olacak ve gitmeden verdiği mesaj: İsrail’i yalnızlaştığı. Bu konuyu hayli tartışmalı bulanlar bile İsrail’in bölgedeki politik konumunun ağır yara aldığını ve ciddi müttefiklerini kayıp ettiğini kabul ediyorlar.
4. ABD: Amerika sondaj yapan şirketi üzerinden açıklamasını yaptı ve söylediklerinin tercümesi; “dokunamazssın kardeşim”di. Herkes de bu mesajı anladı. Ama bu tavır herşey değil. Hatta pek az şey! Türkiye-ABD ilişkileri önce Arap Baharı denkleminde ardında da Füze Kalkanı noktasında ayrı bir seviyede bulunuyor. Kayıp-kazanç tablosu ABD’yi de etkiler.
5. AB (Fransa-Almanya): AB’nin bölgeye seyirci kalmayacağı da açık ve oyuncu olduklarını gösteren kimi sınırlı açıklamaları da oldu. Fakat Fransa’nın durumu az farklı. Akdeniz Birliği projesi yerle yeksan olan Sarkozy Paris’i için bölge hâla altın değerinde. Ama yapabilecekleri sınırlı. Öte yandan AB’nin demir çekirdeği Almanya için de durum benzer. Fakat bütün olarak Avrupa’ya “Rusya haricinde” ulaşabilecek yeni ve bol gazın albenisi herkesi tahrik ediyor. Kaldı ki, Rum kesimi yeni parsellerin verilmesi sürecinde bir çok AB ülkesini davet edeceğini söyledi. Bu da cepheyi genişletiyor!
6. RUSYA: En geç anlaşılan hatta zaman zaman hâla farkına varılmayan bölgedeki en ağır oyuncu Kremlin. Rusya’nın bölgeye nükleer denizaltılar göndereceğine ilişkin haberler, uçak gemisine kadar terfi etmiş bulunuyor. Ve dikkat edilmesi, yukarıda saydığımız açının en kritik oyuncularından biri o.

www.iyibilgi.com

Orta açı: Londra'nın sessizliği

Geniş açı: İsrail’in hiç mi faydası yok



Bu haber 1,681 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,747 µs