En Sıcak Konular

Rize yeniden kuruluyor!

4 Ekim 2011 11:32 tsi
On gün önce yaşanan sel felaketiyle can ve mal kaybının yaşandığı Rize için radikal adım atılıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekipleri tarafından hazırlanan rapor kapsamında kentsel dönüşüm süreci başlatılacak. Bakanlık Rize'deki afet ve çarpık yapılaşma sorununu bütüncül bir bakış açısı ile değerlendirecek. Öncelikle imar planı revizyonuna başlanılması gündemde. Sonrasında ise belediyenin teklif ettiği ve bakanlığın uygun bulacağı projeler etaplar halinde hayata geçirilecek. Şehrin 100 bini aşan nüfusuyla en büyük problemi olan konut ihtiyacının şehrin batısında yer alan düz bölgede çözülmesi öngörülüyor. Raporda yağmur sularının denize ulaştırılması için üstü betonla kapatılan dere yataklarının üzerinin açılarak bitişik yerleşimlerin temizlenmesi ve yeşil alan koruma bandı olarak kullanılması gerektiğine dikkat çekiliyor. Bu kapsamda birçok yüksek katlı yapının kamulaştırılması gerekiyor. Kentin özellikle kuzey güney yönündeki ulaşım bağlantılarının da güçlendirilmesi isteniyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın ilk gündem maddelerinden biri olan proje kapsamında öncelikli olarak su baskınlarına yoğun maruz kalan alanlarda kentsel dönüşüm planlanıyor. Felaketin sebebi olarak Rize'den geçen derelerin şehir merkezinde kanallara alınması ve kanalların tıkanması gösteriliyor. Rize merkezden geçen 23 derenin tamamının beton ile kapalı olduğu belirtilirken, derelerin açılması halinde ise şehrin ulaşım sorunu büyüyecek. Şehirde, arazi şartları sebebiyle imarlı arsa üretiminin sıkıntılı olduğu ifade edilen raporda kesin çözüm, yeni bir şehir kurulması olarak gösteriliyor. Karayolları Genel Müdürlüğü ile görüşülerek, Karadeniz Sahil Yolu'nun şehir içinde kalan bölümünün, derelerin denize ulaşmasında engel olmayacak şekilde yenilenmesi de gündemde.

Çalışmaların felaket unutulmadan yapılmasının halkın desteğini alabileceğinin dile getirildiği raporda şehir merkezindeki binaların tamamının 3 metre yükseltilmesi, ilk üç metrenin sadece otopark olarak kullanılması da öneriler arasında.

Bakanlığın destekleyeceği projeler

Hamam Deresi Kentsel Dönüşüm Projesi: Hamam Deresi'nin içinden geçtiği Kaplıca ve Yeniköy Mahallesi sınırlarında yer alan 7,8 hektarlık alanda kentsel dönüşüm projelerinin uygulanması amaçlanıyor. Söz konusu proje için TOKİ ile görüşme yapılarak ön protokol sürecine gelindi. Projeyi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı devam ettirecek.

Kale Yolu Projesi: Kale ve çevresi için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile üzerinde çalışılmış bulunan Kale bölgesi (Kale iç suru ile dış suru arasındaki tarihi Rize evlerinin restore edilmesi ve kale surlarının aydınlatılması) projesini de içine alacak biçimde bir tarihi kent merkezinin ortaya çıkarılması.

Güney Çevre Yolu Projesi ve İmar Planı Revizyonu: Kentin güney yönündeki ulaşım ihtiyacını çevreleyen güney çevre yolunun mevcut imar planına işlenmesi ve kentteki çarpık yapılaşma ve sel felaketinin dikkate alınarak imar planlarının revize edilmesi.

samanyoluhaber

Bu haber 688 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,052 µs