En Sıcak Konular

NYT: Avrupa artık Türkiye için uzak köprü

4 Ekim 2011 11:32 tsi
NYT: Avrupa artık Türkiye için uzak köprü New York Times tarafından yayımlanan bir yorumda “iddialı” bir dış politika sürdüren Türkiye’nin AB’den uzaklaşmasının, üyelik adaylığı meselesini kolayca çözemeyecek Birliğe nefes aldırdığı savunuldu.

“İddialı” bir dış politikasını sürdüren Türkiye’nin AB’den uzaklaşmasının, üyelik adaylığı meselesini kolayca çözemeyecek Birliğe nefes aldırdığı savunulurken, “AB’deki destekçileri için bu Türkiye, artık medeniyetler çatışması ötesinde bir dünyaya idealize edilmiş bir köprü gibi görülemez” yorumu yapıldı.

New York Times gazetesi ve Avrupa baskısı International Herald Tribune tarafından “Avrupa İçin Türkiye, Fazla Uzak bir Köprü” başlığıyla yayınlanan yorumda son altı ayda Türkiye’nin artan biçimde kendisini Ortadoğu’da bir “bölgesel güç” olarak gösterdiğini, gemileri Rumlara meydan okumaya gönderdiğini, Mısırla bir “eksen”den söz ettiğini ve AB’ye öngörüldüğü gibi Rumların dönem başkanlığını üstlenmelerine izin vermesi halinde “gerçek bir kriz uyarısı” yaptığı kaydedildi.

“Avrupa’daki destekçileri için bu Türkiye, artık medeniyetler çatışması ötesinde bir dünyaya idealize edilmiş bir köprü gibi görülemez” denilen yorumda, diğer yandan da zayıflamış bir Avrupa’yı gören Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ülkesinin uluslararası alanda tüm AB’den daha fazla etkin olduğunda ısrar ettiğine dikkat çekildi.

-“TÜRKİYE’NİN AVRUPA’YA ENTEGRASYON HEDEFİNE KAPI KAPATILIYOR”-

John Vinocur imzalı yorumda “Çok kısa vadede Türkiye’nin yeni tutumu, Avrupa’ya, kolayca çözemeyeceği bir mesele için saygın bir mazeret verip nefes aldırıyor. Ancak bu süreçte Türkiye’yi Avrupa’nın liderliğindeki bir jeopolitik ve ekonomik düzene entegre etme hedefine kapı kapatılıyor” uyarısında bulundu.

-“TÜRKİYE MASADAN KALKTI DİYE SEVİNİYORLAR”-

Yorumda bu çerçevede ülkesinin Türkiye’nin AB üyeliğine destek verdiği Brüksel’deki bir yetkilinin “Avrupa’nın çoğu, bu anı olumlu karşılıyor, ‘Harika, Türkiye meselesi masadan kalktı’ düşüncesiyle. Bizler ise, Türkiye’nin buna değer olduğunu, uzaklaşması halinde gerçek bir risk olacaklarını düşünüyoruz” sözleri yansıtıldı.

Buna karşın John Vinocur, AB’nin hem Türkiye üyeliği ile hem de kendi borç, açık ve adeta sıfır büyüme sorunlarıyla aynı anda baş edemeyeceğini belirttiği yorumda konuştuğu, diğer bir “çekirdek AB ülkesi”nin bakanının da Türkiye’nin yeni iddialı tutumunu “strateji değil, taktik” olarak nitelediğini yazdı.

-“TÜRKİYE’NİN POLİTİKASI İÇİN ARAÇLARI YOK”-

Yorumda Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja’nın da aynı yöne işaret ederek “Türkiye’nin, politikası için gerekli araçları yok” dediği aktarıldı.
Bunun ardından “Türkiye’nin Ortadoğu gücü olma hırsını, palavra bir hayal perestliği gibi değil, ciddi olarak alırsanız eğer, o zaman AB’yi, Türkiye’nin adaylığından uzaklaşmaya zorlayan Türklerdir” iddiasına yer verildi.

-“ANKARA, AKDENİZ’DE AB İLE DE KAVGANIN PEŞİNDE”-

NYT’deki yorumda Almanya’nın önde gelen araştırma kuruluşu SWP’nin iki hafta önce “Türkiye, Çatışma Yolunda” başlığıyla yayımladığı bir kağıdın ön sözünde “Ankara, Akdeniz’de bir kavganın peşinde ve sadece İsrail ve Kıbrıs Cumhuriyeti (Rum Kesimi) ile değil, Avrupa Birliği ile de” denildiğine dikkat çekildi.

John Vinocur, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen’in, örgütün Türkiye ile Rumlar arasındaki itilafa muhalif olmayacağı açıklamasına yer verdikten sonra “AB, Türkiye’nin küçük bir üyesinin egemenliğine aktif biçimde meydan okumasını, ancak öz saygı pahasına görmezlikten gelebilir” dedi.

Bu haber 1,124 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,330 µs