En Sıcak Konular

İsrail Baas'a destek için ABD'ye baskı yapıyor

4 Ekim 2011 11:22 tsi
İsrail Baas'a destek için ABD'ye baskı yapıyor Suriyeli muhalifler, Batı’nın Suriye’de olanlara karşı suskunluğunu İsrail’e bağladı. Muhalifler İsrail’in, Baas Rejimi’nin iktidarda kalması için ABD ve Batı’yı yönlendirmeye çalıştığını belirtti.

Suriyeli muhalifler, Batı’nın Suriye’de olanlara karşı suskunluğunu İsrail’e bağladı. Muhalifler, İsrail, Baas rejimini desteklemesi için ABD'ye baskı yapıyor. Beşşar'ın kalmasından yana" dedi. Doha’da düzenlenen Suriye seminerinde biraraya gelerek ülkede olanları değerlendiren Suriyeli muhalifler, İsrail’in Suriye Rejimi’ne protestoları bastırması için biraz daha mühlet vermesi için Batı’yı etkilemeye çalıştığına dikkat çekti. Direniş iddialarına karşın Golan Cephesi’nden İsrail’e kırk yıldır bir kurşun bile sıkılmadığını dile getiren muhalifler, Suriye rejiminin aslında Batı oyununun bir parçası olduğunu belirtti. Seminerde bir yandan Suriye halkını yalnız bırakanın sadece Batı değil tüm dünya olduğu vurgulanırken öte yandan Uluslararası Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf El-Karadavi tüm dünya yalnız bıraksa da artık Arap devrimlerinin hedeflerini gerçekleştirebileceğinin altını çizdi.

Şam’daki Suriye rejiminin benimsediğini iddia ettiği ‘direniş inancının’ gereğinin aksine bazı Suriyeli muhalifler İsrail’in, otuz seneden fazla süredir Golan Cephesi’nde sakinliği koruduğu gerekçesiyle Baas Rejimi’ni koruması için Batı’yı öne iterek devrimlerini engellediğini düşünüyor.

Doha’daki Brookings Merkezi’nin Suriye’deki durumu tartışmak üzere düzenlediği seminere katılanlara göre Tel Aviv, yedi aydır süren protestoları bastırması için Suriye Başkanı Beşşar Esad’a daha fazla süre vermeleri için Batı başkentlerine baskı yapıyor.
Suriye Müslüman Kardeşler (İhvanı Müslimin) Cemaati eski başkanı Ali Beyanuni Batı’nın Suriye’de olanlara göz yummasının ardında İsrail’in durduğunu göstermek için şöyle dedi: ‘Amerika dışişleri bakanı Hillary Clinton’un Esad’a karşı kullandığı lehçe İsrail Başbakanı Benjamin Netenyahu’nun Washington’a son ziyaretinin ardından değişti. Öyle ki önceki açıklamalarında Esad’a saldırmış ve reform konusunda ciddiyetsizlikle suçlamış olmasına karşın son konuşmasında Suriye başkanının bölgedeki hiçbir liderin gerçekleştirmediği reformlar yaptığını söyledi.’

Oyunun bir parçası

Beyanuni, Esad Rejimi’nin görünürde zıt olmasına karşın aslında Ortadoğu’daki Batı oyununun bir parçası olduğunu ve işlediği iğrenç suçlar bazı Batılı liderlere sıkıntı verse de hala dev güçlerden büyük uluslararası destek aldığını ifade etti.

Ardından Suriye Dışişleri Bakanı Velid El-Muallim’in Amerika’da ve bazı Avrupa ülkelerde karşılanmasının Esad’ı Rusya ve Çin’in değil Batı’nın koruduğunun delili olduğunu, Çin ve Rusya’nın uluslararası çabaları engelleyebilmelerinin mümkün olmadığını belirtti.

Beyanuni Suriye’de olanlar karşısında suskun kalanın sadece Batı olmadığını, başlangıçta devrime sempati duyan Türkiye hariç tüm dünyanın Suriye halkının maruz kaldığı vahşi bastırma girişimlerine duyarsız kaldığını söyledi.

Suriye’deki Müslüman Kardeşlerin eski sayıştay başkanı ayrıca Suriye’de olanlar karşısında alınan Arap konumun, rejimin -özellikle Arap Birliği’nin durumu sakinleştirme girişiminin ardından daha da yükselen- halka eziyetinin boyutuna ulaşamadığına, bu esnada İran’ınsa halkların kalıcı olduğunu unutarak Esad Rejimi’ne donanım sağladığına dikkat çekti.

Suriye Rejimi Arapları aldattı

Suriyeli muhalif Salih Mübarek ise İsrail’in Esad’ı savunduğu görüşünü taşıyor. Çünkü Esad yaptığı yaygara ile İsrail’e silahlanmayı sürdürme bahanesi oluşturuyor ve -Yahudilerin çok iyi becerdiği- kurban rolü oynama imkanı veriyor. Mübarek’in ifadesine göre Suriye Rejimi Araplardan çok geniş bir kesimi hakikatte eyleme dökmediği boş sloganlarla aldattı.


Salih Mubarek


Suriyeli muhalif Suriye halkının korku engelini içten kırdığını ancak rejimi uluslararası gözlemcileri kabule ve kendi medyasının saptırdığı gerçekleri görüntülemek için bağımsız basın kuruluşlarına izin vermeye zorlayacak dış desteğe ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Diğer taraftan Suriyeli Alimler Birliği üyesi Şeyh Mecid Mekki, İsrail’in Baas Rejimi’nin kalmasını ısrarla istemesinin sebebinin kırk senedir Golan’dan bir kurşun dahi atılmamış olmasına bağlı olduğunu belirtti. Ardından Suriye Rejimi’nin bu süre zarfında gizli siyaset uyguladığını, direniş iddialarında bulunduğunu ancak gerçekte direnişle hiçbir alakasının olmadığını söyledi.

Esad dini destek buluyor

Şeyh Mekki Batı’nın devrimi destekleme hususundaki tereddüdünün ise muhalefetin şu anda İsrail’e ilişkin konum hakkında verebileceği bir cevabının bulunmamasından kaynaklandığını söyledi. Şeyh Mekki şöyle dedi: ‘Çünkü İsrail ile ateşkes ya da barışa karar vermek rejimin devrilmesinden sonra halkın seçeceği liderliğin yetkisindedir.’

Şeyh Mekki ayrıca Esad’ın hala dini bir mercie dayandığını, vatandaşların güvenini kazanmış bir grup Suriyeli alimin kendisini desteklediğini, bunların başında da Muhammed Said Ramazan El-Buti gelmektedir.


Suriyeli İslam alimi üstad Mecd Mekki


Diğer yandan Uluslararası Müslüman Alimler Birliği Başkanı Dr. Yusuf El-Karadavi ise Suriye devriminin Batı’nın kendilerini yalnız bırakmasından ve bazı alimlerin rejimin yanında konum almasından etkilenmeyeceğini çünkü artın dünyanın suçlara ve halkların bastırılmasına sessiz kalmayı kabul etmeyeceğini vurguladı. Şeyh El-Karadavi seminerin oturum arasında Arap devrimlerinin, dünya kendilerini yalnız bıraksa da hedeflerini gerçekleştirebileceğini çünkü bu devrimlerin artık halkların kaderlerine ailelerin hükmetmesini kabul edemeyen ümmetin vicdanını temsil ettiğini söyledi. 

Bu haber 804 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,055 µs