En Sıcak Konular

Heron gerçeği

4 Ekim 2011 09:40 tsi
Heron gerçeği Parasını ödediğimiz halde İsrail İHA'ları neden teslim etmiyor?

2007 yılında ise İsrail'den 3 uçak sistemli taktik İHA kiraladık. 15 milyon dolara kiralanan Heronlar orta seviyedeydi ve 18 bin feete kadar çıkıp, havada 6-8 saat kalabiliyordu. İsrail'in Aero-Star firmasından kiralanan bu uçaklar verimli bir şekilde kullanılmadığı gibi üçü de düştü. İsrail'in bakımını yapıp, bize geri vermediği Heronlar bunlar.

İsrail'den 188 milyon dolara satın aldığımız Heronları ise İsrail'in Urel-Elbit firmasından aldık. Aynı ihaleye Predetör uçakları da girmişti. Ancak İsrail ihaleyi alana dek, Aselsan'ın ürettiği ,"Aselfılır 300-T" yi sisteme entegre edeceğini kabul etmişti, sonra ise bu s istemin ağır olduğunu ileri sürerek, uçuş yüksekliği ve havada kalış sürelerinin düşürülmesini talep etti, biz de motorları güçlendirmesini şart koştuk. Böylece parasını verdiğimiz Heronları alabilmek için kabul şartnamesini değiştirdik. 30 bin feet yüksekliği 24 bin feet'e indirdik. Havada kalış süresini azalttık.

İsrail hem 3 yıl geciktirdi, hem de gerekçe olarak Aselsan'ın üretimini gösterdi. Biz bu arada terörle mücadelede boşluk olmaması için İsrail'den kiralık Heron getirdik. Düşenler var, iniş-kalkış sırasında arızalananlar nedeniyle beklendiği ölçüde verimli kullanılamıyor. Biri düştü 2'si uçmuyor. Ayrıca yakın zamana kadar İsrail'li uzmanlar iniş ve kalkış işlemini yaptırıyor, hava da ise bizim elemanlarımız kullanıyordu. Heronlarda en büyük sorun, yazılımda. Çünkü test uçuşları sırasında havada kaybolan Heronu, İsrail'den müdahale ile bulup indirdiler. Her ülke yazılımda kendisine bir arka kapı bırakır. İsrail hem arka kapı bırakmış hem de PKK ile anlaşmadan söz eden ülke, Heronların görüntülerini nasıl değerlendiriyor diye düşünmem mümkün. Çünkü görüntülerin sadece bize geldiğinin garantisi yok.

Heronlardaki en kuşku verici nokta, görüntü kıymetlendirme ve yazılım sistemlerinin bize ait olmaması.

İsrail'le F-4 ve F-5 savaş uçaklarına takılan "Elektro Optik Hedef Modu" anlaşmamız mevcut. 175 milyon dolarlık bir ihale. Bu sistemin terörle mücadelede yarar sağladığı söyleniyor. O nedenle alınan her şey yanlış değil. Ayrıca biz F-4'lerin modernizasyonunu da bu ülkeye yaptırdık.

İsrail'le Awacs'lar konusunda bir sorun yaşıyoruz. Bu kamuoyuna pek aksetmedi. O da şu: Boing firmasından 25 milyon dolara satın aldığımız 4 adet Awacs erken uyarı uçağının elektronik destek sistemiyle ilgili anlaşma İsrail'in milli silah şirketi olan IMI firmasıyla imzalanmış. İsrail 4 yıldır bu sistemi tamamlamadığı için Boing firması da Awacslarımızı bize teslim etmiyor.

Bir dönemler Çankaya'nın yolunun İsrail desteğinden geçtiğine inanlar bu ülkenin silah sanayiine verdikleri ihalelerle beslemişlerdi. O silah şimdi Türkiye'ye döndü.

Abdülkadir Selvi / Yeni Şafak  (İlgili haber)



Bu haber 1,593 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,760 µs