En Sıcak Konular

Erdoğan hukukçu ordusuyla geliyor!

6 Haziran 2007 07:56 tsi
Erdoğan hukukçu ordusuyla geliyor! Hukuk canbazlığıyla erken seçime zorlanan Erdoğan'ın bu kez gardını sağlam aldığı dikkat çekiyor. Başbakan, listesinde hukukçulara ağırlık verdi. 'Sivilleşme, demokrasi, hukukun üstünlüğü' gibi kavramları öne çıkaran bu isimleri listenin üst sıralarına

Bu durum, "Erdoğan, 12 Eylül döneminde hazırlanan Anayasa'yı sivilleştirmeyi hedefleyen kadro ile seçime giriyor." yorumlarına yol açarken, Ertuğrul Günay, Prof. Dr. Zafer Üskül, Ayşe Bahçekapılı, Hüsnü Tuna gibi isimlerin yeni dönemde önemli görevler üstlenmesi bekleniyor.

AK Parti'nin yeni dönemdeki en önemli misyonu olarak 'daha sivil ve demokratik bir anayasa ile yüksek yargı ile yaşanan sorunların giderilmesi' gösteriliyor. İktidarda kaldığı 5 yıllık süre içerisinde AK Parti en fazla yargıda zorlandı. Hükümetin birçok kararname ve ataması Köşk ile birlikte yargıdan döndü. Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığı da Anayasa Mahkemesi'nin '367 kararı' sonucu gerçekleşmedi.

Tek başına iktidarı hedefleyen Başbakan Erdoğan, listeler hazırlanırken birikimli ve reform zihniyetine sahip hukukçulara özel ilgi gösterdi. 150'nin üzerinde milletvekilinin tasfiye olduğu listede Prof. Dr. Burhan Kuzu, Adalet Komisyonu Başkanı Köksal Toptan, Hakkı Köylü, Bekir Bozdağ, Sadullah Ergin ve Haluk İpek gibi isimler yerlerini korudu.

Partiye yeni katılan isimlerin önemli bir bölümünü de hukuk nosyonuna sahip isimler oluşturdu. Erdoğan'ın bizzat davet ettiği CHP eski Genel Sekreteri Ertuğrul Günay ile Prof. Dr. Zafer Üskül, 1982 Anayasası'nın değişmesini her fırsatta dile getiren isimler. Üskül, Türkiye'de demokratik standartların yükseltilmesine ilişkin TÜSİAD'a rapor da hazırlamıştı. Günay ve Üskül gibi sosyal demokrat kökenden gelen bir diğer hukukçu da Ayşe Bahçekapılı.

AK Parti'nin adayları arasında hukukçu ağırlığı dikkat çekiyor. 550 adaydan 93'ü hukuk kökenli. Erdoğan'ın, 'sivil anayasa'yı hazırlayacak kadroyu kurduğu yorumları yapılıyor.

İstanbul Barosu eski Başkanı Yücel Sayman'ın tavsiyesi ile siyasete giren Bahçekapılı, Çağdaş Hukukçular Derneği'nde yöneticilik yaptı. 30 yıllık avukat olan Bahçekapılı'nın da öncelikleri arasında 'sivil anayasa' bulunuyor. Muhafazakar kesimin yakından tanıdığı Hukukçular Derneği Başkanı Hüsnü Tuna da seçilmesi garanti yerden (Konya 6. sıra) aday gösterildi.

Kamuoyunda çok fazla tanınmayan iki bayan hukukçu da listelerin üst sıralarında yer buldu. Avukat Fatoş Gürkan, Adana 4. sıraya konulurken, Konya'da 5. sıra yine sürpriz bir bayan avukata ayrıldı. Konya Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Şehit Anneleri Derneği'nde denetçi olan Ayşe Türkmenoğlu, yeni dönemin hukukçu isimlerinden olacak.

Zaman
 



Bu haber 324 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,239 µs