En Sıcak Konular

“Ben toplumsal merkezim!”

5 Haziran 2007 15:07 tsi
“Ben toplumsal merkezim!” AKP’nin milletvekili aday listesi “AKP merkeze geliyor” yorumlarına yol açtı. AKP’nin merkeze gelmek için önemli bir adım attığı ortada… Ancak sorulması gereken soru şu: AKP hangi merkeze geliyor?

Merakla beklenen aday listeleri açıklandı. Siyasi partiler içerisinde belki de en renkli aday listelerinden birisine soldan ve liberal kesimden birçok ismi listesine katan AKP sahip. AKP yönetimi Cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında yaşanan gerilimlerin iktidar politikalarını olumsuz yönde etkilediğinin farkına varmış olmalı. Zira aday listelerine göz atıldığında AKP’nin sadece sağ kesimin önemli isimleri değil, Reha Çamuroğlu gibi Alevilerin önde gelen ismiyle, sosyal demokratların sevilen isimlerinden CHP eski genel sekreteri Ertuğrul Günay’ı da portföyüne kattığı görülüyor.

Bu uzun bir süredir yaşanan “merkeze gelme” çabasının bir sonucu. Bunda şüphe yok… Cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında verilen e-muhtıradan, Anayasa mahkemesi kararıyla Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin gerçekleşememesi ve çeşitli illerde yapılan mitingler AKP’yi aday belirleme sürecinde “daha” merkez isimleri seçmeye yöneltti.

Ancak AKP’nin yeni yüzlerin ön plana çıktığı aday listeleri sadece “merkeze” gelmekle açıklanmamalı… “AKP hangi merkeze geliyor” sorusunun da yanıtı vermek gerekiyor.

Çünkü Türkiye’de siyasal anlamda “merkez” tanımı yapılıyor ancak siyasal merkez ile toplumsal merkezin paralelliği soru işareti. Siyasal merkez toplumun merkezi yapısını tam olarak temsil edemiyor. Ancak AKP belki de Türk siyasetinde ilk defa seçtiği aday isimlerle toplumsal merkezi iç yapısına aktarmaya çalışıyor ve “ben toplumsal merkezim” imajı veriyor. Bunu yaparken de öncelikle milli görüş geleneğinden gelen isimleri liste dışında bırakıyor. Öte yandan finans çevrelerinin, sol kesimin ve sağın önde gelen isimlerini kadrosuna katıyor. Daha önemlisi AKP’nin bu isimlere yönetimini açması. AKP’nin “liberal demokrat” çizgisinin önümüzdeki dönemde daha merkeze kayacağı, AKP’nin iktidarını zayıflatan kutuplaşmadan olabildiğince kaçınacağı söylenebilir.

www.iyibilgi.com



Bu haber 466 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    4,797 µs