En Sıcak Konular

'En hızlı büyüyen iki ekonomiden birisiyiz'

24 Eylül 2011 18:56 tsi
'En hızlı büyüyen iki ekonomiden birisiyiz' Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Bugün Türkiye bölgesinde bir rol model olarak belirmiş, tüm dünyada dostluğu ve iş birliği aranan bir ülke haline gelmiştir'' dedi.

Erdoğan, The Plaza Oteli'nde düzenlenen Yatırım Destek Ajansı'nın kahvaltılı toplantısına katıldı. Başbakan Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, bu toplantının, ABD'li yatırımcıların Türkiye'nin dış siyasetini, iç dinamiklerini ve ekonomisini yakından tanımasını sağlayacağına ve alınacak kararlarda yönlendirici rol oynayacağına inandığını söyledi.

Küreselleşen dünyada mesafelerin bir anlamı kalmadığını, coğrafi sınırların önemini kaybettiğini belirten Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

''Bu nedenle, aralarında bir kıta ve bir okyanus olmasına rağmen Türkiye ve ABD gibi ülkeler arasında dahi ekonomik ilişkileri zirveye taşımak gerekiyor. Özellikle G-20 üyesi olan iki büyük ülke arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmek bizim için son derece önemlidir. Elbette devlet adamları yol açacak, rota çizecektir, ancak ekonomik ilişkileri ilerletecek olanlar iş dünyasının temsilcileridir.

Türkiye, son 9 yılda ekonomik, sosyal ve siyasi birçok sorununu çözmüş, büyük bir ilerleme yaşamış, dünyanın da dikkatini çekmiştir. Bu dönemde Türkiye, sadece birkaç alanda değil demokrasiden sosyal politikalara, ekonomiden dış politikaya kadar her alanda önemli bir ivme yakalamıştır. Bugün Türkiye bölgesinde bir rol model olarak belirmiş, tüm dünyada dostluğu ve iş birliği aranan bir ülke haline gelmiştir.''

-''EN HIZLI BÜYÜYEN İKİ EKONOMİDEN BİRİ OLDUK''-

Bir ülkede yatırım yapmak veya o ülkeyle ticari ilişki kurmak için o ülkenin bazı özelliklere sahip olması gerektiğini belirten Başbakan Erdoğan, bu özelliklerin demokratik bir ortam, istikrarlı bir ekonomi, güçlü bir siyaset kurumu, dinamik bir reel sektör, büyük bir iç pazar ve ihracat potansiyeli gibi özellikler olduğunu ifade etti.

İstikrar ve güvenin önemine vurgu yapan Erdoğan, Türkiye'nin, bu özelliklere fazlasıyla sahip bir ülke olduğunu rahatlıkla söyleyebileceğini belirterek şunları kaydetti:

''Bugün Türkiye ekonomisi, kamu maliyesi ve bankacılık sektörü açısından dünyada tüm yatırımcılara güven telkin etmektedir. Türkiye güven ve istikrara dayalı yapısıyla, dünyada küresel krizden en az etkilenen ve kriz sonrasında en başarılı performans gösteren ekonomilerden biri olmuştur.

Bugün özellikle Avrupa ülkelerinde ve ABD'de, bütçe açıklarının ve kamu borçlarının ekonomi için nasıl büyük bir risk oluşturduğunu hepimiz yakından takip ediyoruz. Türkiye'de ise hem borç oranları hem de bütçe açıkları, son derece makul seviyelerde seyretmektedir.

Burada sizlerle bir örneği paylaşmak isterim. 2010 yılı seçim yılı olmasına rağmen, merkezi bütçemiz yılın ilk 8 ayında fazla vermiştir. Bizden önceki iktidarlar döneminde seçim yıllarının, kriz yılları olduğunu hatırlatmak isterim. Sadece bu gelişme dahi Türkiye'ye ne kadar ciddi, samimi ve akılcı bir ekonomi yönetimi olduğunu göstermek için yeterlidir. Ülkemiz, 2010 yılında yüzde 9 oranında büyüdükten sonra bu yıl da aynı başarıyı sürdürmüştür. Yılın ilk çeyreğinde yüzde 11,6 oranında, ikinci çeyrekte ise yüzde 8,8 oranında büyüdük. Böylece yılın ilk yarısında Çin ile birlikte en hızlı büyüyen iki ekonomiden biri olduk.''

Bu haber 833 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,530 µs