En Sıcak Konular

Petrol anlaşmaları konusunda kritik yasa değişikliği

24 Eylül 2011 10:13 tsi
Petrol anlaşmaları konusunda kritik yasa değişikliği Irak yönetimi uzun zamandır beklenen petrol ve doğalgaz yasası taslağında kritik bir değişiklik yaparak kendisine ülkenin rezervleri üzerinde daha fazla söz sahibi olma hakkı tanıdı.

 Bağdat yönetiminin bu kararının Kuzey Irak’ta çatışmalara yol açması bekleniyor.

Reuters’ın bir kopyasına ulaştığı tasarıyla, 2007 yılında siyasi blokların kabul ettiği yasada yer alan, bölgesel yönetimlerin kendi denetimlerindeki topraklarda bulunan rezervler üzerinde kısmi yetki sahibi olma hakkı ortadan kalkıyor. Dünyanın dördüncü en büyük petrol yataklarına sahip Irak’ta, petrolün çıkarılması ve pazarlanması işlerinin yönetimi Bağdat hükümetine veriliyor.  

Bu değişikliğin Başbakan Nuri el Maliki hükümetiyle iktidardaki koalisyonun bir parçası olan ve Irak meclisinde etkili bir konumda bulunan Kürtler arasında siyasi bir savaş başlatması güçlü bir olasılık.

Irak’ın Maliki liderliğindeki, Arap ağırlıklı hükümeti ve Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi arasında Kürtlerin yaşadığı toprakların kontrolü üzerinde yıllardır anlaşmazlıklar yaşıyor. Bu anlaşmazlıklar yüzünden Kuzey Irak’tan petrol ihracatı Ekim 2009’dan Şubat 2011’e kadar durdurulmuştu.

"HENÜZ KRİZ NOKTASINDA DEĞİLİZ"

Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir Kürt milletvekili, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Bu konunun çözülmesi için müzakereleri sürdürüyoruz. Henüz Maliki hükümetine ateş açma noktasına gelmedik” dedi.

Kabinenin Ağustos sonunda kabul ettiği yasa değişikliği oylama için meclise gönderildi ancak parlamento sözcüsü Usame el Nuceyfi çözüm için uzun bir süreye ihtiyaç olduğunu belirtti.

Nuceyfi, “Değişiklik petrol anlaşmaları imzalama yetkisini merkezi hükümetin ve petrol bakanlığının elinde topluyor. Ancak Kürtler anlaşmalar konusunda daha fazla güç istiyor” dedi.


Bu haber 975 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,471 µs