En Sıcak Konular

Komisyon kavgaları haber olmayacak

23 Eylül 2011 15:41 tsi
Medya önünde vekil kavgalarına tedbir niteliğinde bir uygulama geliyor. Taslak yasalaşırsa komisyonlar istenildiği zaman medyaya kapatılacak.

TBMM Başkanlığı, ihtisas komisyonlarının çalışma usul ve esaslarıyla ilgili yönerge taslağı hazırladı. Taslak konusunda Meclisteki siyasi parti gruplarının görüşü istendi. Tasarı veya teklifin Anayasaya, ilgili mevzuata ve kanun yapım tekniğine uygunluğu Araştırma ve İnceleme Bürosu uzmanlarınca hazırlanan inceleme formu da dikkate alınarak incelenecek.

Tasarı veya teklifle değiştirilen kanunların veya sadece ilgili maddelerinin veya atıf yapılan diğer kanunların listesi ve metinleriyle ilgili Anayasa Mahkemesi kararları da hazırlanacak.

Komisyonlar, üyelerin üçte birinin ya da ilgili bakanın istemi üzerine kapalı oturum yapabilecek. Kapalı oturumlara sadece komisyon üyeleri, bakanlar ve yeminli görevliler katılabilecek. Parlamento muhabirleri, izinli olarak komisyon toplantılarını kendilerine ayrılan yerlerde izleyebilecek. Komisyon toplantılarında film ve fotoğraf çekimleri, komisyon başkanının iznine bağlı olacak.

Toplantının başında görüntü alınması için kameralar içeri alınabilecek, görüntü alındıktan sonra dışarı çıkarılacak. Ancak yazılı basın toplantıyı izleyebilecek. Komisyon; basın mensuplarının toplantıyı baştan sona izlemesine ya da içeri alınmamasına karar verebilecek.

''TBMM Komisyonlarının Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönerge Taslağı''; TBMM üyelerine ve komisyonlarda görevli personele, ihtisas komisyonlarının oluşumu, görev ve yetkileri ile çalışma usul ve esasları konusunda, İçtüzük hükümleri ve teamülleri çerçevesinde yardımcı olma, uygulamada ortaya çıkan tereddütleri giderme ve komisyonlarda uygulama birliğini sağlamayı amaçlıyor.

Taslakta, Plan ve Bütçe, KİT, İnsan Haklarını İnceleme, AB Uyum Komisyonu ile Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonunda, siyasi parti gruplarının yanı sıra bağımsız milletvekillerinin de temsil edilmesine fırsat tanınıyor. Plan ve Bütçe Komisyonunda iktidar grubu ve gruplarına en az 25 üye verilmek şartıyla siyasi parti grupları ve bağımsızların oranlarına göre temsili göz önünde tutulacak.

Bağımsız milletvekilinin grubu bulunmayan siyasi partiye geçmesi veya grubu bulunmayan bir siyasi partiye mensup milletvekilinin partisinden istifa ederek bağımsız kalması, komisyon üyeliklerini sona erdirmeyecek. İzinsiz veya özürsüz olarak üst üste üç toplantıya veya bir yıl içindeki toplantıların üçte birine katılmayan komisyon üyesi, mensubu olduğu siyasi parti grubunca komisyondan geri çekilebilecek.

HAVALEYE İTİRAZ EDİLEBİLECEK

TBMM Başkanlığı tarafından, tasarı ve tekliflerin komisyona havalesine itiraz edilebilecek. Havaleye itiraz etmek isteyen milletvekili, havaleye ilişkin bilgilerin Gelen Kağıtlar Listesinde yayımlanmasından sonraki ilk birleşiminin başında söz alarak itirazını dile getirebilecek.

Bir komisyon kendisine havale edilen işle ilgili olarak, bir başka komisyondan görüş almak veya başka bir komisyonda bulunan işle ilgili görüş vermek konusunda TBMM Başkanlığından talepte bulunabilecek. Eğer iki komisyon arasında uyuşmazlık çıkarsa, mesele TBMM Başkanı tarafından Genel Kurula sunulacak ve görüşme yoluyla halledilecek. TBMM Başkanlığınca farklı bir süre belirlenmedikçe, esas komisyonlarca tali komisyonların on günlük görüşme süresi beklenecek.

Komisyonlar, kendi başkanlarınca toplantıya çağrılacak. Komisyon üyelerinin üçte biri tarafından teklif edilecek gündem üzerine de komisyonlar, başkanlarınca toplantıya çağrılabilecek. Komisyon, gündemine hakim olup, gündem çağrısında yer almayan ancak, üyelerince gündeme alınması teklif edilen işlerin görüşülüp görüşülmeyeceğine karar verecek. Zorunluluk olmadıkça komisyon toplantısı için çağrı, en az iki gün önceden yapılacak.

Komisyona havale edilen tasarı veya tekliflerin görüşülmesine, havale tarihinden itibaren en az 48 saat sonra başlanabilecek. İşin 48 saatten önce görüşülebilmesi için Danışma Kurulunun tavsiyesinin alınması zorunlu olacak.

GENEL KURUL ÇALIŞIRKEN KOMİSYONLARIN DURUMU

Komisyonlar, Genel Kurulun toplantı saatlerinde görüşme yapamayacak. Komisyonların görüşme yapabilmeleri için TBMM Başkanlığına yapılan başvuruları üzerine Başkanlık Divanınca izin verilmesi gerekecek. İzin talebi Genel Sekreterlik İdari Şube Müdürlüğüne gönderilecek ve izin talebi konusunda Komisyonlar Bürosuna bilgi verilecek.

İzin talebi Başkanlık Divanı üyelerinin imzaları alındıktan sonra Kanunlar ve Kararlar Müdürlüğü aracılığıyla ilgili komisyona gönderilecek. Alt komisyon toplantıları için izin talep edilmeyecek.

Komisyonlar tatil ve ara verme sırasında çalışamayacak; hangi komisyonların tatil ve ara verme sırasında çalışacağına TBMM Başkanının teklifi üzerine Genel Kurul karar verecek. Komisyonlar, Genel Kurulun çalışmadığı günlerde ve hafta sonları da toplantı yapabilecek.

Komisyonlar, tasarı veya teklifle değiştirilmesi öngörülen kanunun, tasarı veya teklif metninde bulunmayan ancak görüşülen maddelerle çok yakın ilgisi bulunan farklı bir maddesinin değiştirilmesini öngören önergelerle, ilgili kanuna ek veya geçici madde eklenmesine ilişkin önergeleri işleme koyabilecek. Ancak tasarı veya teklife eklenecek maddeler, tek başına ele alındığında esas olarak başka komisyona havale edilecek nitelikteyse, bu maddeler metne eklenemeyecek.

Komisyonlarca görüşülmekte olan kanun tasarı ve teklifinde geçen kanunlar dışındaki diğer kanunlarda ek veya değişiklik getiren yeni bir kanun teklifi niteliğindeki değişiklik önergeleri işleme konulmayacak. Tasarı veya tekliflerin gerekçeleri komisyonca değiştirilemeyecek. Ancak bu konudaki görüşler, komisyon raporunda belirtilebilecek. Bir çerçeve maddeye bağlı birden fazla madde düzenlenemeyecek.

Ancak düzenlenmiş ise bu maddeler ayrı ayrı görüşülüp oylanacak. Kanun yapım tekniği açısından, bir kanunda değiştirilmesi öngörülen maddelerin birden fazla olması durumunda, bunların tek bir çerçeve madde içinde değil, her birinin ayrı çerçeve maddelerle düzenlenmesi gerekecek. ''Kod'' kanunlarda ise farklı hükümler ayrı maddeler olarak düzenlenecek. Komisyonun tasarı veya teklifin belli bir kısmını veya tümünü yeniden görüşme yetkisine sahip olacak.

RAPORDA İMZASI OLAN MİLLETVEKİLLERİ

Komisyon toplantılarına katılan milletvekili, o günkü Genel Kurul birleşiminde var sayılacak. Alt komisyon çalışmalarına katılan milletvekillerinin ise Genel Kurul çalışmalarından izinli sayılabilmeleri, milletvekilinin bu konudaki dilekçesinin TBMM Başkanlığınca uygun bulunmasına bağlı olacak.

Hükümet temsilcisinin bulunmaması durumunda komisyon, toplantıya devam edebileceği gibi, konunun görüşülmesini bir defalığına erteleme yetkisine de sahip olacak. Temsilcinin bulunmaması nedeniyle ertelemeye karar verilmesi halinde, durum ilgili bakanlığa bildirilecek ve gelecek toplantıda temsilcinin hazır bulunması istenecek.

Bu toplantıda da temsilci olmazsa, temsilci bulunmaksızın görüşme yapılacak; komisyon bu nedenden dolayı yeniden görüşmeleri erteleyemeyecek. Komisyonlar, kendilerine havale edilen işle ilgili olmak şartıyla, o işi görüşmeden önce konuyla ilgili sivil toplum kuruluşları ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerini dinlemek üzere ayrı bir bilgilendirme toplantısı yapabilecek.

KADÜK KALAN TASARI VE TEKLİFLER

Hükümet ya da milletvekilleri, geçen dönem kadük olmuş tasarı veya teklifleri yenileyebilecek. Bu durumda tasarı veya teklifin tümü üzerindeki görüşmelerden sonra, önceki döneme ait metin ve raporlar komisyon tarafından açıkça belirtilmek kaydıyla benimsenebilecek.

Bu durumda maddeler görüşülmeyecek; metin üzerinde herhangi bir değişiklik yapılamayacak. Komisyon önceki dönem komisyonunun raporu ve metnini farklı bir gerekçeyle benimserse, farklı gerekçeyi kendi raporunda belirtecek, eski raporda değişiklik yapamayacak.

Komisyon raporunda imzası bulunan komisyon üyeleri Genel Kurulda, çekimser veya aykırı olduğunu rapor metninde yazı ile belirttiği hususlar dışında soru soramayacak, konuşma yapamayacak ve değişiklik önergesi veremeyecek. Taslak, TBMM'de grubu bulunan siyasi partilere gönderilerek görüşleri istendi.

AA



Bu haber 830 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,656 µs