En Sıcak Konular

TBMM Başkanı Çiçek: Gündemde anayasa var

23 Eylül 2011 13:12 tsi
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, gündemlerindeki konunun Anayasa çalışmaları olduğunu belirterek, bununla ilgili bir sürecin Meclis'in açılması ile beraber partiler arasında başlayacağını söyledi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, iadeyi ziyaret için DP Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek'i ziyaret etti. TBMM'nin 1 Ekim'de yeni yasama yılına başlayacağını anımsatan Çiçek, "Ülkemizde, bölgemizde cereyan eden olaylara baktığımızda, TBMM'nin bu dönem daha yoğun bir çaba sarf edeceği, daha yoğun bir mesai ortaya koyacağı muhakkaktır." dedi.

Sorunların çözüleceği en meşru zeminin parlamento olduğunu hatırlatan Çiçek, "Bunun dışında bazı şeyleri yasalar çerçevesinde toplantı konusu yapabiliriz, orada bir kısım düşüncelerimizi dile getirebiliriz. Ancak bunların yasa haline gelmesi, bu politikaların konuşulması, bir sonuca vardırılabilmesi açısından en meşru zemin parlamentodur." diye konuştu.

Ülkenin bir çok sorunu olduğunu kaydeden Çiçek, "Özellikle Türkiye'nin bir kısım sorunları var ki, Türkiye Cumhuriyeti devletinin sorunlarıdır ve Cumhuriyet hükümetleri de bunları çözmek için, parlamentolar, milletvekillerimiz geçmişte de büyük çaba sarf etti. Ümit ediyoruz ki bu dönemde de bu çabalar devam edecek." dedi.

PARTİLERİN ANAYASA ÇALIŞMALARINA DAHA AKTİF BİR KATKI SAĞLAMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Gündemdeki konunun Anayasa çalışmaları olduğunu söyleyen Çiçek, bununla ilgili bir sürecin de Meclis'in açılmasının ardından partiler arasında başlayacağını aktardı. Meclis Başkanlığı olarak kendi hazırlıklarını yaptıklarını anımsatan Çiçek, kısa bir süre önce Anayasa hukuku profesörleri ile bir toplantı yaptıklarını ve bunun içeriğini, partilerle paylaşacaklarını belirtti. Partilerin bu süreçte daha aktif bir katkı vermeleri için hazırlık yaptıklarını söyleyen Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Onlara dünyada anayasa çalışmaları ile ilgili de nerede ne var, nasıl oldu, nasıl oluyor, hem içerik hem de yöntem itibariyle gelişen durumları, siyasi partilere sunmuş olacağız... Anayasa yapım sürecinde hem Meclis içinde hem de Meclis dışında siyasi partilerimizin önemli katkı vereceklerine inanıyorum."

EN SONDA SÖYLEYECEĞİMİZİ, EN BAŞTA SÖYLEYİP SÜRECİ TIKAMAYALIM

Çiçek konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. "BDP'nin yemin edip etmeyeceği belli değil. CHP daha fazla üye vermek istiyor. Bu kapsamda Uzlaşma Komisyonu konusunda bir sorun yaşanıyor mu?" şeklindeki sorusu üzerine Çiçek, "Uzlaşma Komisyonu'nun geçmişte bir geleneği var. TBMM, genel kurul ve yasama faaliyetlerini sürdürürken çalışmalarını Anayasa, iç tüzük doğrultusunda hareket ediyor. Bir de Meclisimizin gelenekleri var. Bu gelenekleri dikkate alarak toplantıları yapar, komisyonları oluşturur. Geçmişte de uzlaşma komisyonu kurulmuştur. Bunda partilerimizin de ittifakı vardır. Yani, yeni anayasanın uzlaşma komisyonu marifeti ile yapılması diye. Biz de o geleneği dikkate alarak bir komisyon kuracağız. Bu işleri adım adım takip etmemiz lazım. En sonda yapacağımız, söyleyeceğimiz şeyi en baştan söyleyip, yaparak süreci tıkamayalım." cevabını verdi.

Çiçek, Ekim ayında açıklanacak olan AB İlerleme Raporu'nun bazı maddelerinin basına yansıdığının ve BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın kara harekatının savaş nedeni olabileceği yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine, "Bunlar benim değerlendirme konuma girer mi, girmez mi, bunları daha sonra konuşalım." dedi. İlerleme Raporu'nun her sene Ekim ayında yayınlandığını anımsatan Çiçek, "Yayınlansın ondan sonra değerlendirelim... Dereyi görmeden, paça sıvamayalım." diye konuştu.

Bir gazetecinin "Piri Reis gemisi yola çıkacak." şeklindeki sözleri üzerine Çiçek, "Başarılar diliyoruz, inşallah hayırlı olur." dedi.

ÇİÇEK'TEN BİR KISMI YIKILAN ESKİ ANAP BİNASI YORUMU: HAYAT DEVAM EDİYOR


Eski ANAP binasının bir kısmının yıkıldığının hatırlatılarak, "Eski bir partili olarak neler hissediyorsunuz?" şeklindeki soru üzerine de Çiçek şu cevabı verdi: "Ben bu çatı altında çok şey hissederim. Yakın tarihimizin önemli gelişmelerini, kararlarını bu binadan takip ettik. Bu çatı altında zaman zaman çok sevindiğimiz günler oldu, zaman zaman çok üzüldüğümüz durumlar oldu. Ne yapalım hayat devam ediyor."

DP Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek ise, "Yıkılacak bir şey yok, onu bilin. Yanda bir ek bina vardı, yıkıldı. Şimdi onun yerine 31 katlı bir bina yapılıyor." açıklamasını yaptı.

Zeybek Meclis Başkanı Çiçek'e ziyaretlerinden ötürü teşekkür etti. Meclis'in yeni anayasa gibi önemli görevler yapma ihtimali olduğu bir dönemde, Çiçek'in TBMM Başkanı olmasını bir güvence olarak gördüklerini söyleyen Zeybek, "Yararlı hizmetler yapacağını biliyoruz, kendisini seviyoruz." dedi.

Zeybek, görüşmede daha önce gündeme getirdikleri şehitlerin de terfi edebilmesini içeren bir yasa teklifini de Meclis Başkanı'na sundu.

cihan

Bu haber 667 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,802 µs