En Sıcak Konular

Koruma sorguda ifade değiştirdi...

23 Eylül 2011 12:49 tsi
Ergenekon davasının tutuklu sanığı İbrahim Şahin'in bir dönem korumalığını yapan polis memuru Kenan Temur, soruşturma aşamasında verdiği ifadenin o şartta söylenmiş sözler olduğunu söyledi.

Tedhiş planında isminin yer alması ile ilgili olarak savcılık ifadesinde Şahin'in kendisine iftira attığını söyleyen Temur, savcılıkta devamlı Tedhiş planı ve çirkin konular sorulduğu iddiasında buludu. Temur, "Onların sorduğu sorulara göre ben öyle cevap verdim." dedi. Bir dönem savcı Zekeriya Öz'ün eşinin koruma görevini de yürüten Temur, Şahin ile aralarında bir sorun olmadığını söyledi.İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasında CHP Milletvekili Mustafa Balbay, eski İnönü Üniversitesi Rektörü Fatih Hilmioğlu, Gazeteci Tuncay Özkan, eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin ve emekli Albay Hasan Atilla Uğur'un da aralarında bulunduğu 24 tutuklu sanık ile 15 tutuksuz sanık hazır bulundu. Tutuksuz sanık Yalçın Küçük, Oda TV soruşturmasına ilişkin dava kapsamında tutuklu bulunduğu için tutuklu sanıklar arasında yer aldı. Tutuklu sanıklardan Başkent üniversitesi kurucu rektörü Mehmet Haberal, eski Jandarma İstihbarat Dairesi Başkanı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ve Oğuz bulut ise duruşmaya katılmadı.

Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, dün yapılan oturumda tutuksuz sanıklardan Kenan Temur'un savunmasının alındığını, soruşturma aşamasında verdiği ifadelerinin okunduğunu hatırlatarak bugün yapılacak oturumda çapraz sorgusunun yapılacağını söyledi. 2007 ile 2008 yıllarında İbrahim Şahin'in 13 ay süre ile korumalığını yapan Temur, Şahın'in ara sıra uzun süreli şehir dışına çıkması nedeni ile koruma görevini 3-5 ay kadar yaptığını söyledi. Savcı Pekgüzel ve üye hakim Haşıloğlu'nun sorularına cevap veren Temur, sanık Şahin'in Koruma Hizmetleri yükümlülüğüne uymadığını belirterek, şehir dışına çıkış ve dönüşünde şubeye bilgi vermesi gerektiği halde Şahin'in bu kurala uymadığını söyledi.

Sanık Temur, sanık İbrahim Şahin'in evinde ele geçirilen Ermeni Patriği Mesrob Mutafyan'a yönelik tedhiş planında, isminin Eminönü Eylem Hücresinin A hücre lideri olarak yer almasına ilişkin sorulara da cevap verdi. Şahin ile hal hatır sorma gibi aynı ortamda bulunmaları nedeniyle insani sohbet haricinde başka konular konuşmadığını belirten sanık Temur, Savcı Pekgüzel'in sorusu üzerine sanıklardan hiçbirini dava öncesinde tanımadığını söyledi. Sanıkları ismen dahi tanımadığını söyleyen Temur, Savcı Pekgüzel'in Tedhiş planında isminin neden yer aldığına ilişkin soruları üzerine soruşturma aşamasında verdiği ifadeyi değiştirdi. Savcı Pekgüzel, "İsminizin tedhiş planında geçmesine ilişkin sanık İbrahim Şahin'in size iftira attığını söylemişsiniz. Bu nedenle İbrahim Şahin aleyhine yasal bir takibat başlattınız mı?" diye sordu. Sanık Temur bu soru üzerine, "Savcılıkta hep tedhiş planı ve çirkin konularda sorular soruyorlardı. Onların sorduğu sorulara göre ben öyle cevap verdim. Ancak kimin yaptığı belli değil. Dava sonuçlandığında gerçek ortaya çıkacak. O zaman da yasal takibatı başlatıp hakkımı arayacağım." ifadesini kullandı.

Sanık İbrahim Şahin ile aralarında bir tartışma olup olmadığı sorulan Temur, "Tartışılacak bir diyaloğa girmiyorduk ki." cevabını verdi. "İbrahim Şahin ile devlet meselelerini tartışır mıydınız? sizin duygularınızı tarhik edecek konulardan hiç bahsetti mi?" şeklinde soruyu da Temur, sanık İbrahim Şahin ile böyle bir tartışma ortamına girmedikleri karşılığını verdi.

Savcı Pekgüzel'in, "İbrahim Şahin'in sık sık gittiği yerler var mıydı?" sorusu üzerine Temur, "Bazı zamanlarda Bostancı Migros'un 3M otoparkına giderdi. Orada kimse ile görüştüğünü görmedim. Oturur çay içerdi." diye konuştu.

Tedhiş'in kelime anlamının terör olduğunu iddianameyi okuduktan sonra öğrendiğini belirten Temur, daha önce lav silahı görüp görmediğine ilişkin soruya da görmediği şeklinde cevap verdi.

Çapraz sorguda Başkan Hasan Hüseyin Özese sanık Temur'a bazı Ergenekon sanıkları gibi cep telefonunun Küçükyalı civarında sinyal verdiğini belirterek bu bölgede bulunma sebebini sordu. Küçükyalı'ya niçin gittiğini hatırlamadığını ifade eden Temur, davanın diğer sanıklarıyla birlikte telefonunun orda sinyal vermesini tesadüf olarak yorumladı. Bunun üzerine Başkan Özese "Küçükyalı'daki aynı baz istasyonu kayıtlarında sizin, Oktay Yıldırım'ın, Muzaffer Tekin'in, Cihan Arık'ın, Tuncay Özkan'ın telefonu sinyal veriyor. Burada bulunma sebebinizi hatırlıyor musunuz?" diye sordu. Temur hatırlamadığını beyan etti.

Başkan Özese aynı soruyu salonda bulunan sanık Tuncay Özkan'a da yöneltti. Söz konusu bölgede niçin bulunduğunu hatırlamadığını aktaran Özkan "Ben çok gezen bir insanım. Belki orada konferans vermeye gitmişimir. Bir toplantı olabilir. Belki de şehir dışına giderken oradan geçmişimdir." dedi. Bu konuşmalar sırasında söz alan tutuklu sanık Mehmet Koral, "Sayın Başkan ben o bölgede oturuyorum. Bahsettiğiniz yerlerde outlet alışveriş merkezleri, kafeler bulunuyor. Sosyal alanların bol bulunduğu bir mekan olduğu için insanların orada bulunması normaldir." dedi.

cihan

Bu haber 566 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,255 µs