En Sıcak Konular

Abbas meydan okudu

18 Eylül 2011 19:06 tsi
Abbas meydan okudu Filistin Lideri Mahmud Abbas, her şeye rağmen Filistin'in tam devlet olması için BM başvurusunu yapacaklarını söyledi

Filistin lideri Mahmud Abbas, ABD ve İsrail'den gelen baskılara rağmen gelecek hafta Filistin'in 1967 sınırları kabul edilerek Birleşmiş Milletler'e tam üyeliği için başvuracaklarını açıkladı.

Abbas, kararının canlı yayınlanan konuşmasında "BM Güvenlik Konseyi'ne gidiyoruz... İnanmıyorsunuz değil mi? Ama biz bunu yapacağız. Dünya artık bizi tanısın" diye duyurdu.

BM Genel Kurulu'nun yarın başlayacak açılış toplantıları tarihi bir girişime tanıklık edecek. Filistin lideri Mahmud Abbas, 23 Eylül günü Genel Kurul'da yapacağı konuşma sonrasında bağımsız Filistin Devleti'nin BM'nin 194'üncü üyesi olarak kabul edilmesi için başvuru yapacağını resmen açıkladı. Filistin'in bu talebini BM'ye taşımaması için uzun süredir Abbas'a baskı yapılıyordu. ABD, net bir şekilde bu talebi veto edeceğini açıklamış, İsrail tarafı ise "ağır sonuçları olur" tehdidini savurmuştu. AB ise Filistin'i BM'deki statüsünün "gözlemcilik"ten "üye olmayan tüzel yapı"ya terfi ettirilmesiyle yetinmesi için iknaya çalışıyordu.

'DEVLETİ GERİ KAZANACAĞIZ'

Ancak Abbas, önceki gün katıldığı toplantıda "tam üyelik" talebinden geri adım atmayacaklarını ilan etti. Abbas, akşam 1967 yılındaki sınırlar esas alınarak ve Doğu Kudüs'ün başkent olması öngörülerek BM Güvenlik Konseyi'ne başvuruda bulunacaklarını açıklayarak, "Artık dünya bizi tanısın" dedi. Abbas, Kudüs'ün önceden de Filistinlilerin başkenti olduğunu, başkenti Kudüs olan Filistin devletini "geri kazanmak istediklerini" belirtti.

126 ÜLKE TANIDI

Filistin lideri şöyle konuştu: "BM Güvenlik Konseyi'ne gidiyoruz... İnanmıyorsunuz değil mi? Ama biz bunu yapacağız. BM üyesi ülkelerden 126'sı Filistin'i tanıdı. Destek veren tüm ülkelere teşekkür ediyorum. BM'deki konuşmamda da Filistin halkının 63 yıldan fazladır çektiklerini aktaracağım. Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimleri yasal değil. İsrail'le yıllardır müzakereler sürdürülürken Filistinlilerin toprakları küçüldü.

'MÜZAKERELER SÜRECEK'

BM'den çıkacak sonuç ne olursa olsun, bu konuda ne kadar engelleme bulunursa bulunsun, İsrail'le müzakereler devam etmeli. Bundan sonra girişeceğimiz bütün hareketler de barışçıl olacaktır. Bazılarının beklediği gibi, bu yolda bazı tuzaklara kesinlikle düşmeyeceğiz. Aksi durumlar davamıza zarar verir. Tüm Filistinlileri birlik olmaya çağırıyorum... "

'VETO DÜNYAYI DEĞİŞTİRİR'

Filistin'in yapacağı bu başvuru ABD'yi de oldukça zor bir duruma sokuyor. Zira tam üyelik başvurusunun kabul edilmesi için 15 üyeli BM Güvenlik Konseyi'nin onayı gerekiyor. Konseyde veto hakkına sahip beş üyeden biri ise ABD. Bugüne dek konseydeki İsrail karşıtı tüm kararları veto eden ya da çekimser kalan ABD, bağımsız Filistin devletine karşı oy kullanırsa bu kez Arap müttefikleri ile arası açılacak. ABD'nin bölgedeki en önemli müttefiklerinden Suudi Arabistan'ın Washington Büyükelçisi Prens Turki El Faysal da New York Times'ta yazdığı makalede "Bir devleti veto edin ve bir müttefik kaybedin. ABD, veto ederse birçok alandaki Suudi-Amerikan ortaklıklarını riske atar. Irak, Afganistan, Yemen ve Körfez de bunlara dahil" uyarısı yaptı. Etkin Amerikan haber sitesi Drudgereport da "dünyayı değiştirebilecek veto" yorumunu yaptı.

ERDOĞAN: VETO ŞIK DEĞİL

Filistin kararı İsrail'in canını sıkmaya yeter Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Arap Baharı seferini tamamlayıp İstanbul'a döndü. Erdoğan "Filistin'in BM tarafından bir devlet olarak tanınması girişimine ABD'nin vetosu şık değil. Filistinliler önce BM Güvenlik Konseyi'nde deneyecekler" dedi.

"Oradaki havayı görecekler. Güvenlik Konseyi'nin öyle hemen karar alması söz konusu değil. Belki bir hafta sürecek, belki bir ay, belki iki-üç ay. Güvenlik Konseyi'nden olumlu karar çıkmazsa geriye BM Genel Kurulu kalıyor. Orada yeterli destek sağladılar. Filistin'in Vatikan gibi BM'de temsil edilmeyen devlet statüsü alması söz konusu. Bu durumda BM üyesi olamayacak ama BM'nin yan kuruluşlarında temsil edilecek. FAO'da, UNICEF'te, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde. Bu bile İsrail'in canını sıkmaya, zorlamaya yeterli."

Bu haber 1,026 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,510 µs