En Sıcak Konular

Ankara'ya 'çok gizli' ziyaret

18 Eylül 2011 09:17 tsi
Ankara'ya 'çok gizli' ziyaret Üst düzey ziyaretin konuları belli...

Gerek Kuzey Irak kaynaklı PKK eylemlerinde yaşanan artış, gerek Arap baharı çerçevesinde Türkiye’nin başta Suriye olmak üzere bölge ülkelerine dönük girişimleri, gerekse İsrail’le krize dönüşen ilişkiler bağlamında çok sıcak bir gündemin hakim olduğu Ankara, ABD’den çok önemli bir konuğu ağırlayacak. ABD’de faaliyet gösteren 16 ayrı istihbarat biriminin oluşturduğu Ulusal İstihbarat Teşkilatı’nın (DNI) başındaki isim olan James Clapper, Ankara’ya gelecek. Clapper, ABD Başkanı Barack Obama tarafından geçtiğiğimiz yıl bu göreve getirilmişti.

İki taraftan da bilgi yok
Obama’nın en güvendiği isimler arasında yeralan Clapper’in son anda olağanüstü bir değişiklik olmazsa hafta başında Ankara’da olacağı öğrenildi. ABD kaynakları ziyaretle ilgili herhangi bir bilgilendirme yapmazken, Clapper’in ev sahibinin MİT Müsteşarlığı olduğu öne sürüldü. Clapper’in gezisiyle ilgili başkentte sınırlı sayıda kişinin bilgi sahibi olduğu, korunmasıyla ilgili olarak emniyete de bilgi verilmediği kaydedildi.

Füze Savunma Sistemi
Clapper’ın Ankara temaslarındaki gündemine ilişkin somut bilgi verilmezken, iki ülke arasında son dönemde hakim olan ortak çalışma alanlarına dikkat çekildi. Bu çerçevede, Kuzey Irak kökenli PKK eylemleri ilk sırayı alıyor. PKK faaliyetlerinin önlenmesi kapsamında İsrail’in teslim etmediği Heron’ların yerine ABD’nin Irak’ta kullandığı insansız hava araçları Predatorların Türkiye’ye verilmesine ilişkin Dışişleri Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmada son aşamaya gelindi.
Malatya Kürecik’e konuşlandıralacağı açıklanan, erken uyarı radar sistemine ilişkin gelişmelerin de Clapper’ın ziyaretinin gündem maddelerinden olması bekleniyor. ABD’nin büyük önem verdiği sistem üzerinden, başta Amerikan donanması olmak üzere gönderilecek bilgiler büyük önem taşıyor.

PKK ve El-Kaide
Libya ve Suriye başta olmak üzere bölgede yaşanan gelişmeler ve Türkiye’nin aldığı inisiyatifler de ABD’yle yürütülen ortak çalışmalarda ön sırada yer alıyor. Ayrıca, El Kaide’yle ilgili istihbarat alışverişi de iki ülke arasındaki öncelikli konuların başında geliyor. Türkiye’nin, PKK ile mücadele kapsamında en üst düzeyde işbirliği talep ettiği Amerikan yönetiminin İstihbarat konusundaki bir numaralı ismi olan Clapper’ın ziyaretinin Kuzey Irak’a bir kara harekatının gündemde olduğu dönemde gerçekleşecek olması da dikkati çekiyor. Başbakan Erdoğan’ın, salı günü Obama ile biraraya gelecek olması dikkate alındığında, Clapper’in ziyaretinin bu görüşmeden hemen önce gerçekleşmesi de dikkat çekici bulunuyor.

Tolga Şardan / Milliyet



Bu haber 1,583 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,500 µs