En Sıcak Konular

İsrail Başkonsolosu'nun 'stratejik derinlik' merakı

18 Eylül 2011 08:48 tsi
İsrail Başkonsolosu'nun 'stratejik derinlik' merakı 'Başkonsolosluktaki makamında görüştüğümüz Moşe Kamhi’nin çalışma masasında ilk göze çarpan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun “Stratejik Derinlik” adlı kitabı oluyor.'

Hürriyet gazetesinden Cansu Çamlıbel'in  İsrail Başkonsolosu Moşe Kamhi ile yaklaşık iki saat süren Türkçe sohbeti kendisinin bir hatırlatmasıyla başladı: “Sorularınıza yanıtlar vermeye çalışacağım. Yalnız unutmayalım Türkiye’de İsrail devletinin diplomatik temsilcisi, ikinci katip düzeyinde de olsa Ankara’daki genç arkadaşımız.” Bu hatırlatma aslında 32 yıllık diplomatın, ilişkileri donma noktasına getiren siyasi konulara girmeyeceğinin nazik bir ifadesiydi.

Gündemimizin en sıcak konusu ise Maccabi Tel Aviv ve Beşiktaş futbol takımlarının bir gece önce oynadığı maçtı. Çocukluğundan beri Kasımpaşaspor’u tuttuğu bilinen Kamhi, Maccabi Tel Aviv’in Beşiktaş’a 5-1 yenildiği maçta kimi tuttuğunu sorunca gülerek “En zor siyasi sorulara girerim, ama bu konuya giremem. Gözünüzün içine bakarak direkt ‘yorum yok’ diyebileceğim tek soru bu” demekle yetindi. Moşe Kamhi, bugün başkonsolosluk olarak temel hedeflerinin Türk ve İsrail hükümetleri arasında yaşanan krizin halklara yansımasını engellemek olduğunu anlattı. İki tarafın işadamlarına da “Siyaseti bırakın ekonomiye bakın” çağrısı yapan Kamhi şu mesajları verdi:

Soğukkanlılığımı koruyorum
Ben Türkiye’ye büyük bir iyimserlikle geldim ve iyimserliğimi koruyorum. Zaten bu meslekte olan herkes iyimser olmak zorundadır. Soğukkanlılığımı korumaya çalışıyorum. Siyasiler bazı konularda görüş ayrılığında olabilir ama yarın bir gelişme olur sorunların üstesinden gelir ilişkileri tekrar kurarlar. Sivil toplumlar arasındaki ilişkiler zedelenirse onları tekrar kurmak daha zor olabilir. Görüş ayrılıklarının  halklara yansımaması için çabalarımızı esirgememeliyiz.

Siyaseti bırakın ekonomiye bakın
Ticarette bir büyüme gördük son yıllarda, bunun devamını umuyoruz. İsrailli işadamlarına Türkiye’nin ekonomik potansiyelini vurguluyoruz. “Hükümetler arasında seviye düştü ama siz işadamısınız, karşılıklı avantajlar sayesinde birlikte neler yaratabileceğinizi unutmayın. Yarını düşünün, ileriye bakın” diyoruz. Bırakalım siyaseti, ekonomik alanlardaki işbirliği sürsün.

Türkiye güvenliğimiz için çalışıyor
Türkiye her İsraillinin buraya güvenlik içinde gelebilmesine yönelik şartları sağlamaktadır. Her yerde bazı istisnalar olabilir. Uç gruplar her yerde olabilir ama onların dışında İsraillilerin Türkiye’ye geldikleri takdirde güvende olduklarını vatandaşlarımıza söylüyoruz. Zaten bunun nişanesi olarak da hem futbolcular geldi, hem güreşçiler geldi hem de Bienal için sanatçılar. Türk emniyet güçlerine minnettarlığımı ifade etmeyi bir borç bilirim. 24 saat görevlerini yapıyorlar.

Yalnızlaşma sendromu yok

1940’lardan bugün geldiğimiz noktaya bakarsak İsrail’in bugün daha çok kabul edilmiş bir toplum ve devlet olduğunu düşünüyorum. Yalnızlaşma sendromu görmüyorum. Bugün Ortadoğu liderleri de eskisi gibi İsrail konusunu iç politikada yoğun olarak kullanmıyorlar. Ortadoğu halkları içinde de bazı olumsuz gelişmelere rağmen topyekün baktığımızda İsrail’le birlikte yaşama arzusu var. Ümit ederim ki o yaşanmış olan menfur saldırıya rağmen, Mısır halkının çoğunluğu bizim halkımız gibi barış içinde yaşamayı istiyor.

‘Sokağa çıkıyor musunuz’ diye soranlara gülüyorum

“Dünyanın her yerinde bazı şeyler olabilir ama ben burada normal hayatımı idame ettirdim. Sokağa da çıkıyorum, geziyorum da, alışverişimi de yapıyorum, normal hayatıma devam ediyorum. Bazı insanlar gelip “Seni şuraya davet edebilir miyiz, sen çıkıyor musun” diye soruyor. Yani ne zannediyorlar? Ortaokulu bitirip mezun olduğum mahalleye de gittim (Kasımpaşa’yı kastediyor). Bir sıkıntım yok. Türk insanlarının bana yönelik hiçbir olumsuz tepkisi yok. Oturup çay kahve muhabbeti yapıyoruz, karşılıklı konuşuyoruz.”

Davutoğlu’nun kitabını okuyor

Başkonsolosluktaki makamında görüştüğümüz Moşe Kamhi’nin çalışma masasında ilk göze çarpan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun “Stratejik Derinlik” adlı kitabı oluyor.

İHH’ye üstü kapalı eleştiri

“Biz İsrail toplumu eleştiriye çok açığız. Gösteride ve protestoda bulunmak her toplumun demokratik hakkıdır. Yalnız bunların belli bir sınırın ötesine geçmemesi gerekir. Eğer bu gösterilerde bayrak yakma gibi olaylar olursa ya da bir ulusu, bir dini hedef alan çirkin ifadeler kullanılırsa öbür tarafa farklı yansır. Oradakiler bunları söyleyenlerin bir aşırı uç olduğunu bilmez, geneller ve bütün topluma mal eder.
İsrail halkında Türk halkına yönelik dostluğu korumak çok önemli. Bu dostluğu zedeleyebilecek şeylerden bazı örgütlerin kaçınması çok yerinde olacaktır. Kültürel faaliyetler olacaksa, bunlar da siyasetten uzak şeylerse, gelin bunları kösteklemeyelim.”



Bu haber 1,429 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,518 µs