En Sıcak Konular

"İsrail ile aramızda arabulucuya ihtiyaç yok"

17 Eylül 2011 23:33 tsi
Bakan Davutoğlu, "Türkiye'nin talepleri belli, kimse ciddiyetimizi test etmeye kalkmasın" dedi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Bizim İsrail'le arabuluculuğa bu anlamda hiçbir şekilde ihtiyacımız yok. Ara yol bulunmasını gerektiren bir durum yoktur. Türkiye'nin talepleri bellidir" dedi.

Bakan Davutoğlu, AK Parti Konya İl Koordinasyon Kurulu toplantısına katıldı. Toplantı sonrası dış gündem ve toplantıda görüşülen konularla ilgili açıklama yapan Bakan Davutoğlu, "Mavi Tünel'le ilgili hangi aşamalarda adımlar atılacağını değerlendirdik. KOP İdaresi Başkanlığı ile ilgili konuları ele aldık. Buraya gelmeden Kalkınma Bakanımız Cevdet Yılmaz ile görüştüm. Kendisiyle buraya gelmek istiyorduk ama olmadı. İnşallah önümüzdeki ay birlikte Konya'da olacağız ve birlikte toplantıya katılacağız. KOP İdaresi Başkanlığı ile çalışmalar süratle tamamlanıyor. Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu bu görevi üstlenecek" dedi.

HIZLI TRENİN HIZINA UYUMLU BİR ULAŞIM ALTYAPISI YAPILACAK
Hızlı trenin Konya'ya hayırlı olması dileğini tekrarlayan Bakan Davutoğlu, "Hepimizin hasretle beklediği bir gelişmeydi ve büyük ilgi gördü. Sayın Başbakanımızın katılımıyla hızlı treni devreye soktuk. Ücretsiz ilk 10 günde 21 bin civarında, ücretli olan son 10 günde ise 17-18 bin civarında yolcu taşındı. Biz hızlı trenin Konya içindeki ayakları, yani istasyon ve çevresi yapılabilecek çalışmaları ilgili belediye başkanlarının katılımıyla değerlendirdik. Hızlı trenin Konya'ya gelmesi çok büyük bir atılımdır, ancak şehir içinde de ulaşım sorunlarının bir an önce çözülüp hızlı treninin hızına uyumlu bir ulaşım altyapısının yapılması da Konya'da yeni bir ulaşım dönüşümünü gerekli kılıyor. Bunları yakından takip ederek Konya'nın örnek bir ulaşım ağına sahip olması için çalışacağız. Sayın Başbakanımıza ve Ulaştırma Bakanımıza da teşekkür etmek istiyorum. Konya'nın uzun süredir beklediği bir proje de, Numune Hastanesi'nin modernleştirilmesi ve yeniden yapımı. Bir akıllı hastane, değerli milletvekili arkadaşımız Mustafa Baloğlu takip ediyor. 20 Ekim'de ihale edilecek ve en kısa zamanda Konya'mız modern bir akıllı hastaneye kavuşacak" şeklinde konuştu.

Mevlana Müzesi ve tarihi Konya'nın korunması ile ilgili yapılacak çalışmalara değinen Davutoğlu, "Buraya gelmeden Şehircilik Bakanımız ve Kültür Bakanımızla görüşmelerim oldu. Konya'nın en büyük hazinesi Hz. Mevlana'nın buradaki mevcudiyetidir. Hem manevi mevcudiyetidir, maddi olarak da burada medfun olmasıdır. Bu çerçevede atılacak adımlarla Konya'mızın Hz. Mevlana'nın mirasına uygun şekilde çevre düzenlemesini yapmak suretiyle, Mevlana Caddesi, Alaaddin'e kadar yapılabilecek çalışmalara önem veriyoruz. Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlükleri kuruluyor. Konya Karaman, Nevşehir, Aksaray illerini kapsayacak şekilde Konya'da bölge müdürlüğü kuruldu.
Önümüzdeki ay inşallah toplantıya Kalkınma Bakanımız ve Şehircilik Bakanımızın katılımını sağlamaya çalışacağız. Konyalı hemşerilerimizin önem verdiği hiçbir proje sürüncemede kalmayacak. Dün bu saatlerde Libya'daydık. Oradaki misyonumuz ile Konya'daki misyonumuz aynı misyondur. Küresel politikalar ile yerel politika birbirine alternatif değil tamamlayıcıdır. Yerelde bir şey yapılması gerekiyorsa yerelde, Ankara'da takip edilmesi gerekiyorsa Ankara'da tedbir alıyoruz. Konya bize verilen bir " dedi.

MALATYA'YA KURULACAK RADAR SİSTEMİNDEN İSRAİL'E İSTİHBARAT VERİLECEĞİ İDDİASI
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Malatya'ya kurulacak NATO savunma radarından elde edilecek istihbarat bilgilerinin İsrail ile paylaşılacağı yönündeki bir haber konusundaki soru üzerine, "Bugün bir gazetemizde Wall Street Journal'e dayanılarak verilen haberi de takibe aldırdım. Bu gazetede Amerikalı bir yetkiliye atfen diyor. Kim bu yetkili? Ne söylemiş? Niçin söylemiş, belli değil. Öylesine dinamik bir uluslararası konjonktürde yaşıyoruz ki, ortalığı bulandırmak isteyen çok sayıda yetkili çıkıyor. Kamuoyumuzun bu tür yetkililere itibar etmemesini rica ediyorum. Bunları söyleyecek olanların çıkıp karşımıza söylemeleri lazım. Bizim muhataplarımız bellidir. Bu proje, radar yerleştirilmesi, füze sistemi değil. NATO'da ele alınan bir NATO projesidir. NATO üyeleri de bellidir. Bu üyeler dışında da bir sorumluluğu yoktur. Biz NATO'da olduğumuz sürece de böyle bir imkanının nasıl kullanılacağına da biz karar veririz" dedi.

İSRAİL'LE ARABULUCUĞA İHTİYACIMIZ YOK
Bakan Davutoğlu, Başbakan Erdoğan ile ABD Başkanı Obama arasında yapılacak görüşme ile ilgili ise, "Sayın Obama'nın, sayın Başbakanımızla bir görüşmesi gerçekleşecek. Zaten uluslararası toplantıların tümünde olağanüstü bir durum yoksa böyle görüşmeler yapılmaktadır. Bizim İsrail'le arabuluculuğa bu anlamda hiçbir şekilde ihtiyacımız yok. Ara yol bulunmasını gerektiren bir durum yoktur. Türkiye'nin talepleri bellidir. Kimse bizim ciddiyetimizi test etmeye, sınamaya kalkmamalıdır. Türkiye'nin bu konudaki ilkesel tutumunu en iyi bilenler Amerika'daki yetkililerdir. Bundan sonra atılacak adımlar konusunda da biz açıkladık. Bu konuda atılacak adımlar önemlidir, yapılacak yorumlar değil" şeklinde konuştu.

MİT MÜSTEŞARI HAKKIYLA GÖREVİNİ YAPIYOR
MİT-PKK görüşmesi ve Başbakan Erdoğan'ın MİT Müsteşarını harcatmayız açıklaması ile ilgili görüşü sorulan Davutoğlu, "Dünyanın her yerinde istihbarat teşkilatlarının görevleri bellidir. Bir sınırlama yoktur. Ülkenin bekası için ne yapılması gerekiyorsa yaparlar. Sayın MİT müsteşarımız o zaman müsteşar değildi, verilen görevi hakkıyla yerine getirmiştir. Bugünlerde yurt dışı istihbaratla ilgili attığı adımlar çok önemlidir. Atılması gereken her adım atılır, hükümetin herhangi bir şekilde veremeyeceği hesap yoktur. Terörün bu ülkenin üzerinden dağıtılması için ne gerekiyorsa yapılacak. Bu konuda da sayın MİT Müsteşarımız hakkıyla görevini yapmıştır ve yapmaya devam edecektir" dedi.

SURİYELİ MUHALİF YARBAYIN PAZARLIKLA TESLİM EDİLDİĞİ İDDİASI YALAN
Türkiye'ye gelen Suriyeli muhalif bir yarbayın 9 PKK'lı ile pazarlık edilerek değiştirildiği iddiaları konusunda açıklama yapan Bakan Davutoğlu, "Biz gelenek olarak bize sığınan, bizden eman isteyeni karşılığı ne olursa olsun pazarlık konusu yapmayız. Bizim geleneğimizde bize sığınana böyle bir pazarlık olmaz. Bununla ilgili gerekli araştırmanın yapılması talimatı verdik. Biz Suriye'de olaylar devam ederken ve maalesef Suriye yönetimi zalimce yöntemlerle halkına saldırırken, bize sığınanlara orası bir misafirhanedir dedik. Onları oraya kapatmadık. Çıkmak istediğinde de evine dön dedik. Etraflarına güvenlik ağları oluşturmadık. Bu da spekülatif bir haber. Suriyeli kardeşlerimizin kaderi bizim kaderimizdir. Bu zatın Türkiye'ye geldiği de biliniyor, gittiği de biliniyor. Ondan sonra olan olaylardan Türkiye Cumhuriyeti'ni sorumlu tutmak mümkün değildir. Suriye'den gelen kardeşlerimizi en iyi şekilde ağırladık, ağırlayacağız. Bu kişinin teslim edildiği şeklinde bir şey kesinlikle yalandır. Hele kontrollü bir şekilde geçişine izin verildi, bu da doğru değildir. Bundan sonra Suriye konusunda Türkiye sesini daha fazla yükseltmeye devam edecek ve gerekirse atılacak adımları da ortaya koyacağız" ifadelerini kullandı.

LİBYA'YA UÇAKLARLA YARDIM ATILIYOR
Mısır, Tunus ve Libya ziyaretlerini değerlendiren Bakan Davutoğlu, "Tunus ve Mısır'ı kapsayan ziyaretin son halkasıydı Libya. Arap Baharı, Yasemin Devrimi, Tahrir hareketi denilen hareketi yaşayan ülkeleri ziyaret ettik. Arap gençlerinin hürriyet, özgürlük taleplerinin arkasındayız. Mısır'da ekonomik kriz sancısı, Tunus'ta sağlıklı seçim yapma sıkıntısı var. Libya'da otorite kurma sıkıntısı var. Bütün bu sıkıntılarınızda sizin yanınızdayız dedik. Libya'da muhteşem bir karşılama oldu. Tahliye sırasında düzenlediğim basın toplantısında biz Libya'yı terk etmedik, terk etmiyoruz dedim. Libya bizim kendi diyarımızdır. Dün de sayın Başbakanımızın açıkladığı gibi Libya'da okullar başlıyor. Libya'da en acil şekilde tespit edilen okulları faaliyete geçireceğiz. Dün biz oradayken bu saatlerde Beni Velid'de halk çatışmalardan kaçmış. Açıkta susuz ve yiyeceksiz olarak bekliyorlar, 10 bin kişi civarında. Sonrasında buraya bizim acil yiyecek ve su göndermemiz talep edildi. Yaptığımız teknik çalışmalar ve Genelkurmay Başkanlığımız ile yaptığımız çalışmalar sonrasında bugün şu saatler itibariyle uçaklarımız Libya semalarında. Onlara yiyecek ve su paraşütle atılarak ihtiyaçları karşılanacak. Bu da Türkiye'nin lojistik gücünü ortaya koyacaktır. Yine güzel bir haber. Ben Bingazi'ye gittiğimde deklare etmiştim. Önümüzdeki hafta yapılacak BM Genel Kurulu'nda Ulusal Geçiş Konseyi'nin Libya'yı temsil etmesi ve bizim de çok sevdiğimiz ay yıldızlı Libya bayrağı BM gönderine çekilecek" dedi.

KIBRIS RUM YÖNETİMİNİN YAPTIĞI PROVOKASYONDUR
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kıbrıs Rum Yönetimi'nin petrol arama çalışmalarıyla ilgili ise, "Kıbrıs'ta yoğun müzakereler sürerken, Ekim ayında yoğun müzakerelerle kapsamlı bir barış planı son aşamasına gelmişken, Kıbrıs Rum Yönetimi'nin tek taraflı olarak Kıbrıs karasularında araştırma yapmaya kalkması her şeyden önce başlı başına bir provokasyondur. İki kurucu devletten oluşan bir devlet olacaksa bu kaynakların hepsi bu iki devlete aittir. Dolayısıyla önce çözümü yapalım, ikisi de istifade etsin. Bizim pozisyonumuz son derece açıktır. Bu tür provokatif eylemler yerine gelin bir an önce barışı gerçekleştirelim. Siz bunu yapacaksanız, biz de atılacak adımlarımızı atarız. Hiçbir emrivakiyi kabul etmeyiz" diye konuştu.

Bu haber 852 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,948 µs