En Sıcak Konular

Bakanlıktan cezaevi nakil aracı açıklaması

17 Eylül 2011 19:10 tsi
Adalet Bakanlığı, yanan cezaevi nakil aracının Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünün envanterindeki en üst teknik özelliğe sahip araçlardan olduğunu belirterek, bu araçların kurum ihtiyacı için özel olarak üretildiğini bildirdi.

Adalet Bakanlığı Basın Müşavirliğinden, Kayseri-Pınarbaşı yakınlarında yanan cezaevi aracının teknik özellikleri ile tutuklu ve hükümlü sevklerine ilişkin yapılan açıklamada, hükümlü ve tutukluların nakillerinin 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirleri Hakkında Kanun ile Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Tüzüğün ilgili maddelerince gerçekleştirildiği belirtildi.

Açıklamada, hükümlü ve tutuklulardan başka illere nakil, duruşma ve hastaneye götürülmesi gerekenlerin sayısının günlük 5 bin 500 kişinin üzerinde olduğu bildirildi.

Cezaevlerinde toplan 607 adet hükümlü ve tutuklu nakil aracının mevcut olduğu ifade edilen açıklamada, bu araçlardan 333'ünün 8, 234 tanesinin 12, 10 adedinin 18 ve 30'unun da 30-37 kişi arası kapasitede değişen büyüklükte olduğu kaydedildi.

Açıklamada, 2011 yılında 100 adet hükümlü ve tutuklu ring aracı alım ihalesinin Devlet Malzeme Ofisi tarafından yapıldığı hatırlatılarak, bu araçların yıl sonuna kadar teslim edileceği belirtildi. Bu yıl alınacaklarla birlikte son 4 yılda 256 adet hükümlü ve tutuklu nakil aracının alındığı vurgulanan açıklamada, ''Kurumlarımıza araç alınırken en kaliteli ve fiyat olarak en uygun olanı tercih edilmeye çalışılmıştır. Farklı firmalardan araç alımlarımız da bulunmaktadır'' denildi.

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğüne, Otokar Doruk 190 H hükümlü ve tutuklu nakil aracından 2010 model olarak Devlet Malzeme Ofisi aracılığıyla 10 adet alındığı, bu araçların uzun yol sevklerinde kullanılmasının düşünüldüğü belirtilerek, şunlar kaydedildi:

''Bu araç Genel Müdürlüğümüz envanterinde kayıtlı en üst teknik özelliklere sahip araçtır. Bu araçta her biri 6'şar kişilik 3 bölme bulunmaktadır. Hükümlü ve tutuklu bölmeleri dahil olmak üzere aracın her bölümünde klimalı ısıtma ve soğutma sistemi bulunmaktadır. Araçta hükümlü ve tutuklu için 18, güvenlik görevlileri için 18 ve şoför için 1 adet koltuk bulunmaktadır. Aracın motor, elektrik sistemi ve diğer aksamlarının bakımları düzenli olarak yapılmaktadır. Aracın iç bölmeleri kamera sistemi ile kontrol edilmektedir. Aracın sol yan duvarın arka tarafında, acil hallerde araç içinden tahliyeyi sağlayacak 1 adet acil çıkış kapısı ve araçta yangın söndürme tüpü bulunmaktadır. Bu araçlar fabrikada kurum ihtiyacı için özel olarak üretilmektedir.''

-NAKİL İŞLEMLERİNİN USUL VE ESASLARI-

Kanun ve tüzük hükümlerine göre, hükümlü ve tutukluların nakilden önce sağlık kuruluşuna muayene ettirildiği, hekim raporuyla uygun bulunanların firarını önleyici tedbirler alınarak yola çıkarıldığı ifade edilen açıklamada, nakil işlemlerinin 2803 sayılı Jandarma Teşkilat ve Yetkileri Kanunu'nun 7/a maddesinde verilen yetkiyle jandarma tarafından gerçekleştirildiği kaydedildi.

Nakil işlemlerinin ne şekilde yerine getirileceğine dair usul ve esasların da Jandarma Teşkilat Görev ve Yetkileri Yönetmeliğinin 65 ve müteakip maddelerinde belirtildiği, sevk ve nakil hizmetlerinin Jandarma Genel Komutanlığının 2007 tarihli yönergesi ile yürütüldüğü vurgulanan açıklamada, nakiller sırasındaki personel ve taşıt seçiminin jandarmaya ait olduğu, uçuş ve nakil güvenliğinin sağlanması halinde uçak dahil her türlü ulaşım vasıtasıyla nakilleri mümkün olabildiği ifade edildi.

Açıklamada, uçakla nakil taleplerinin yıllık 10 civarında olduğu, uçuş ve nakil güvenliğinin sağlanması halinde uçakla naklin uygun olabileceği yönünde olumlu görüş bildirildiği ve bugüne kadar uçak ile nakil taleplerine olumsuz cevap verilmediği belirtildi.

İsteğe bağlı nakillerde hava, kara, deniz ve demiryolu ile sevkin sağlanmasında hükümlü ve tutuklunun talepte bulunması, nakil masraflarını karşılaması ve güvenlik açısından uygun olması şartlarının arandığına işaret edilen açıklamada, hasta hükümlü ve tutukluların da doktor raporuyla uygun görülmesi halinde Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlükçe resen hastaneye tedavi sevklerinin uçakla da yapıldığı kaydedildi.

Duruşma nedeniyle sevk ve nakillerin en aza indirilmesi için de Ceza Muhakemesinde Ses ve Görüntü Bilişim Sisteminin Kullanılması Hakkında Yönetmelik Taslağı'nın 5 Eylül 2011 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanması için Başbakanlığa gönderildiği anımsatılan açıklamada, bu yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ile hükümlü ve tutukluların bulundukları yer dışındaki mahkemelere gönderilmeden video konferans sistemi ile ifade ve beyanlarının alınmasının mümkün olacağı belirtildi.

Bu haber 1,226 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,921 µs