En Sıcak Konular

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, New York'ta

17 Eylül 2011 12:26 tsi
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Rum yönetimini petrol ve doğalgaz arama girişimleri konusunda bir kez daha uyararak kararlarını, müzakerelerin geleceği açısından bir kez daha gözden geçirmelerini istedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, BM Genel Kurul çalışmaları kapsamında temaslarda bulunacağı New York'a gitmek üzere KKTC'den ayrıldı.

Ercan Havaalanı'ndan ayrılmadan önce açıklama yapan Cumhurbaşkanı Eroğlu, New York'ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la bir görüşmesi olacağını, bunun dışında bazı hükümet ve devlet yetkilileri ile de bir araya geleceğini söyledi.

Kıbrıs konusunda yaz aylarının ardından yoğun ve önemli bir döneme girildiğine işaret eden Eroğlu, ''Bize göre bir anlaşma zamanı gelmiştir. Gerginlik yaratmak ve yeni çatışma alanları ortaya çıkartmak yerine karşılıklı anlayışla bir anlaşmaya yönelmek gerektiğini düşünüyorum'' dedi.

Bu görüşlerini New York'taki temasları sırasında anlatacağını ifade eden Eroğlu, Türk tarafının petrol arama konusundaki kararlı tutumuna işaret ederek, şöyle konuştu:

''Gerek Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti devletinin, gerekse Anavatan Türkiye'nin hakkını ve hukukunu korumak için kararlılıkla girişimler sürdürülecek ve gereken adımların doğru zamanda atılmasından geri kalınmayacaktır. Petrol ve doğalgaz konusu bundan sonra da devamlı gündemimizde olacaktır. Bu Kıbrıs Türkünün adanın tamamındaki hakkı ile ilgilidir. Kıbrıs Türk halkı da bu hakları korumakla görevlidir.''

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'a petrol arama çalışmalarını ertelemesi önerisinde bulunduğunu, ancak Hristofyas'ın bu öneriyi reddettiğini anımsatan Cumhurbaşkanı Eroğlu, şöyle devam etti:

''Müzakerelerin selameti bakımından bu çalışmalar ertelenmelidir. Aksi takdirde biz de bazı tedbirler almak zorunda kalacağız' dediğim zaman, Hristofyas, 'Siz bizi tehdit ediyorsunuz o zaman müzakere masasına oturmaya gerek yok' gibi sözler sarf etmiştir.''

Türk tarafı olarak BM Genel Sekreteri'ne, ''müzakereleri ekim ayı sonuna kadar herhangi bir sorun yaratmadan sürdürme ve ekim sonu tekrar New York'ta bir araya gelerek yakınlaşma sağlananları teyit etme, yakınlaşma sağlanmayan konularda ise yakınlaşma imkanlarını arayacağız'' şeklinde sözü bulunduğunu ifade eden Eroğlu, Hristofyas'ın buna rağmen böyle bir zamanda petrol arama işini süratlendirmesinin görüşmelere menfi etki yapacağını vurguladı.

Eroğlu, ''New York'a ayrılmadan önce Rum tarafını bir kez daha uyarmak istiyorum. Bu kararlarını bir kez daha gözden geçirsinler'' dedi.

-YETKİ TARTIŞMASI-

KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün'ün dün düzenlediği basın toplantısında gündeme getirdiği ''yetki'' tartışmasına da değinen Eroğlu, şöyle konuştu:

''Bazı konuları basın toplantısı veya Bakanlar Kurulu kararlarıyla değil bir telefonla da halledecek kadar birbirimize yakınız. Onun için ben Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün'ün söylediklerini Kudret Özersay'ın (Eroğlu'nun Özel Temsilcisi) üzerine almıyorum. Şu bilinmelidir ki Kudret Özersay lalettayin bir kişi değildir. Cumhurbaşkanlığı'nın özel temsilcisidir ve görüşmeleri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devlet Başkanı adına yürütme yetkisinde olan bir arkadaşımızdır ve bana göre yetkili bir kişidir'' dedi.

KKTC Dışişleri Bakanı Özgürgün, petrol konusunda dün düzenlediği basın toplantısında, hükümet tarafından yetkilendirilen makamların kamuoyunu düzenli bir şekilde bilgilendirmeye devam edeceğini belirterek, "Bunun dışında, yetkisiz şahıslar tarafından yapılan açıklamalara ve yorumlara kamuoyunun itibar etmemesi önemle rica olunur" ifadelerini kullanmıştı.

-NEW YORK'A YARIN GİDECEK-

Yarın İstanbul'dan New York'a hareket edecek olan Cumhurbaşkanı Eroğlu'na, Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi Kudret Özersay, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Osman Ertuğ ve Müzakere Heyeti Üyesi Güneş Onar eşlik ediyor.

Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun temaslarını tamamlamasının ardından 25 Eylül Pazar günü KKTC'ye dönmesi bekleniyor.

-KAHVALTI-

Bu arada, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, adadan ayrılmadan önce, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'la kahvaltıda bir araya geldi.

Cumhurbaşkanlığı'ndan alınan bilgiye göre, kahvaltıda, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça da hazır bulundu.

Bu haber 763 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,548 µs