En Sıcak Konular

'Laiklik İslam'a aykırıysa...'

16 Eylül 2011 19:32 tsi
'Laiklik İslam'a aykırıysa...' Başbakan Tayyip Erdoğan, Arap Baharı'nın yönetim değişikliğine sebep olduğu Mısır ve Tunus gibi ülkelere yaptığı laiklik tavsiyesine açıklık getirdi.

 Kendisine özellikle Mısır'da bazı gruplarla bu konuda sıkıntı yaşandığına dair sorular üzerine Erdoğan, laiklikle ilgili düşüncelerinde İslam'a teri bir yanı bulunmadığını belirterek "Eğer varsa siz de beni ikna edin" dedi.

Erdoğan, Libya ziyaretinde başkent Trablus'ta Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil ile birlikte bir basın toplantısı düzenledi. Erdoğan'a burada kendisine yaptığı laiklik tavsiyesine ilişkin bir soru yöneltildi.

BANA OY VEREN YÜZDE 50 LAİKLİKLE İLGİLİ DÜŞÜNCEMİ ÇOK İYİ BİLİYOR

Erdoğan da bu soruya cevaben "Gerek Mısır gerek Tunus'ta laiklik konusunda yaptığım açıklamayı, hatta Mısır seyahati öncesi DreamTV'ye Türkiye'de yaptığım röportajda bu soru üzerine verdiğim bir cevap var. Öyle zannediyorum ki tercümeleri bozanlar var. Benim Türkiye'ye verdiğim mesajı dışarıdan vermeme gerek yok. Türkiye'de halkım benim bu konuda ne düşündüğü çok iyi biliyor, çok iyi bildiği için yüzde 50 oy veriyor. Bir sıkıntımız yok."

LAİKLİK ANLAYIŞIM İSLAM'A TERS İSE BENİ İKNA EDİN

Fakat bu bölgelerin laikliği anlamada, tanımada şu anda bir müzakerenin veya bir tartışmanın içinde olacağına inandığını belirten Erdoğan, şöyle konuştu: "Ben laikliği dinsizlik olarak kabul etmiyorum, din karşıtlığı olarak kabul etmiyorum. Partimin programında laiklik tanımı şudur: Kişi laik olmaz devlet laik olur. Bir Müslüman olarak laik bir devleti yönetirken bütün inanç gruplarına devlet eşit mesafede olur. Müslüman'a da Hristiyan'a da Musevi'ye de ateiste de. Ve bütün inanç gruplarının inancı o devletin güvencesi altındadır. Bizim anlayışımız bu. Eğer burada aykırı düştüğümüz bir nokta varsa bunu her fırsatta herkesle müzakere ederiz. Eğer bu söylediklerimizin de bizim değerlerimize, İslam'a ters bir yanı varsa lütfen siz de beni ikna edin."

Basın toplantısında Erdoğan'a ayrıca iş savaştan önce Libya'da iş yapan Türk firmalarının durumu soruldu. Erdoğan, geçmişte Libya'da iş yapan çok sayıda Türk firması olduğunu belirterek, bu firmaların arasında alacağı olanların da bulunduğu kaydetti. Bu firmaların ellerinde sözleşmeleriyle ortada kalan firmalar olduğunu belirten Erdoğan, "Devletlerde devamlılık esastır ve bu esasın gereği olarak da bütün müteahhit firmalara yapmış oldukları yatırımı belgeleriyle ibraz ettikten sonra adil devlet de bunları karşılayacaktır. Burada yolsuzluk varsa elbet bunun hesabı verilir. Kendi firmalarımız noktasında bu tür yolsuzlukların içerisine bulaştığına dair bir ihbar yoktur. Ama böyle bir şeyi Libya yetkili mercileri biliyorsa hesabını sormak da elbet haklarıdır." dedi.

SURİYE İLE İLGİLİ KARARIMIZ BM MÜZAKERELERİNDEN SONRA

Erdoğan'a yöneltilen bir diğer soru ise Kürt sorunu ve Suriye oldu. Erdoğan bu soruya cevaben de Suriye'deki olayların Türkiye'deki Kürt kökenli vatandaşları etkilemesinin söz konusu olmadığını söyledi. Suriye'deki bütün hassasiyetlerinin buradaki gelişmelerin bir mezhep savaşına dönüşmemesi hassasiyeti olduğunu belirten Erdoğan, "Ama her geçen gün Suriye'ye bakışımız açıkça ortaya çıkmıştır. Zulüm ile abâd olunmaz, halkının üzerine tankla topla saldıranlar iktidarda kalmayacaktır. Esed'e yaklaşımımız bir ay önceki yaklaşım değildir. En geç BM müzakerelerinden sonra nihai kararımızı açıklamak durumundayız." dedi.

(CİHAN)

Bu haber 1,587 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,189 µs