En Sıcak Konular

İsrail'in casus uçağı düşürüldü

16 Eylül 2011 18:20 tsi
Azerbaycan'ın Ermeni işgali altındaki Hocalı'da düşürülen İnsansız Hava Aracının, İsrail'e ait casus uçak olduğu iddia edildi.

Azerbaycan`ın işgal altındaki ili Hocalı`da Ermeni işgalci kuvvetlerinin “Azerbaycan`a ait insansız hava aracı vuruldu” haberi yayınlanması ülkeye bomba gibi düştü.

Bu haberin ardından bir açıklama yapan Azerbaycan Savunma Basın Danışmanı Eldar Sabiroğlu, “İşgal altındaki Yukarı Karabağ'a düşen İHA`nın Azerbaycan devletine ait olmadığı” açıklamasını yaptı.

Fakat haberde yer alan bölgede düşen insansız hava aracının Azerbaycan’a ait olduğunu gösteren hiçbir simgeye rastlanmıyor

Olayla ilgili yapılan incelemede bazı ayrıntılar dikkat çekiyor.

Diplomatik kaynaklar düşen insansız uçağın İsrail'e ait olduğunu öne sürdü.

AZERİ İHA'LARI BAYRAKLARLA SÜSLENMİŞTİ

26 Haziran tarihinde Bakü`de düzenlenen askeri geçit töreninde Azerbaycan İHA’ları, Azerbaycan bayrağıyla süslendiği biliniyor.. Bu bilgi Ermenistan basınının verdiği haberle ilgili bazı şüpheleri artırdı.
İsminin gizli kalmasını isteyen Türk diplomasisine yakın bir kaynağın yaptığı açıklamada İsrail parmağını gözler önüne serdi. Diplomat konuyla ilgili şunları aktardı:

DÜŞEN İHA'LAR İSRAİL'İN İDDİASI

“İşgal Altındaki Yukarı Karabağ’da gerçekten böyle bir olay yaşandı. Fakat uçak Azerbaycan Hava Kuvvetleri`ne değil, İsrail Hava Kuvvetleri’ne aitti. Uçak Ermenistan veya işgal altındaki Yukarı Karabağ’daki askeri üsten kalkarak İran’la ilgili keşif uçuşu yaptı. Böylece, Azerbaycan’ın işgal altındaki toprakları Ermeniler için sadece uyuşturucu trafiği, terörcü sığınağı değil, gizli operasyonlar ve askeri istihbarat için üs haline gelmiş.”

Aynı kaynak, İsrail`in son dönemlerde insansız hava araçlarını tüm Orta Doğu bölgesinde kullandığını aktarırken Anlaşılan nedenler yüzünden belirtilen bilginin doğruluğunu kontrol etmek mümkün gözükmüyor.

Fakat konuyla ilgili bazı soru işaretleri de yok değil. Özellikle, “12 Eylül tarihinde meydana gelen olayın ardından 2 gün geçtikten sonra 14 Eylül`de yayınlandı?.” sorusu kafaları kurcalıyor

Azerbaycan, bağımsızlığının 20. yılı törenlerinde Azerbaycan üretimi olan “Karankuş” ve “Şahin” İHA`larını sergilemişti. Bu cihazlar düşmanın arka cephesinde keşif yürütmek için en modern ve etkili teknolojidir.

Ermenilerin sevinçle “Azerbaycan İHA`sının vurulması” haberleri bu haberin resimlerine bakıldığında sabun köpüğü gibi yok oluyor. “Mahvedilmiş uçak” havada vurulmuşa benzemiyor. Yangın ve kurşun delikleri bile yok. Ama başka bir şey görülüyor – cihaz sadece yere çarpılmış ve mahvolmuş. Ayrıca, bu uçak ülkemizde üretilen uçaklara şekil ve model bakımından da benzemiyor.

Kaynaklar, Azerbaycan`ın Orbiter-2M ve Aerostar`ın yanı sıra, İsrail`den alınan Hermes 450 İHA`sını da kullandığını belirtiyor. Sözü geçen Türk diplomatik kaynak, ayrılıkçıların Youtube`de yerleştirdikleri “mahvedilen pilotsuz uçağın” videosuna dikkat çekti. Kazaya uğramış uçakta (videonun 1:42 dakikası) Kalgari`de (Alberta, Kanada) faaliyet gösteren NovAtel şirketinin ürettiği ürünler üzerine vurduğu amblem açık şekilde görülüyor.

NovAtel yüksek netliğe sahip GNSS hisseleri üretiyor. İsrail bu şirketten yeni kuşak pilotsuz uçakları – Hermes 1500 (1997) ve Hermez 900 (2009), Hermes 180 (2002) için DGPS sistemleri alıyor.

Azerbaycan Hava Kuvvetler`inde kullanılan İsrail üretimi olan pilotsuz uçak Hermes 450 (1994)`dür.(Sıcakgündem)

Bu haber 1,153 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,374 µs