En Sıcak Konular

Sivil toplum örgütlerinde büyük artış

16 Eylül 2011 14:40 tsi
Türkiye'de 2000 yılında ülke genelinde 60 bin 931 olan sivil toplum örgütü sayısı 2011 yılı itibari ile 88 bin 782'ye yükseldi. Derneklerin içerisinde dini hizmetlerin gerçekleştirilmesine yönelik kurulan dernekler ilk sırada yer alıyor.

Türkiye'de sivil toplumun önem kazanmasından itibaren sivil toplum örgütleri ya da derneklerinin sayısında ciddi bir yükseliş kaydedildi. Türkiye genelinde 60 bin 931 olan dernek sayısı 2011 yılı itibariyle 88 bin 782'ye yükseldi.

En fazla Marmara Bölgesi'nde faaliyet gösteren dernekler en az ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer aldı. Kurulan derneklerin ise yüzde 10'luk bölümünü hemşehri dernekleri oluştururken bu derneklerin çoğunluğu İstanbul, Kocaeli ve Bursa'da faaliyet gösterdi.
 
Dernek sayısındaki artışa paralel olarak derneklerin üye sayısında da artış görüldü. 2004 yılında 4 milyon 738 bin 414 kişinin dernek üyesi olduğu Türkiye'de bu sayı 2006'da 7 milyon 674 bin 66'ya, 2010'da da 8 milyon 38 bin 536'ya ulaştı.

Türkiye'de faaliyet gösteren derneklerin içerisinde dini hizmetlerin gerçekleştirilmesine yönelik kurulan dernekler ilk sırada yer alıyor. Kurulan derneklerin 15 bin 571'i dini hizmetler alanında, 15 bin 288'i ise spor alanında yardımlaşmaya yönelik faaliyet gösteriyor.
 
Derneklerin kuruluş amacına göre dağılıma bakıldığında ise genellikle yardım faaliyetleri, üyeler arası toplumsal dayanışma ile üyelerin sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olduğu görülüyor.

B.Türkiye


Bu haber 688 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,689 µs