En Sıcak Konular

Mahsur kalan astronotlar döndü

16 Eylül 2011 14:27 tsi
Uluslar arası Uzay İstasyonu'na (UUİ) lojistik malzeme taşıyan Rus uzay uydusu Progress M-13M'in 24 Ağustos'da düşmesinin ardından uzaydan dönüşleri geciken üç astronot Kazakistan'a indi.

Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) lojistik malzeme taşıyan Rus uzay uydusu Progress M-13M'in 24 Ağustos'da düşmesinin ardından uzaydan dönüşleri geciken üç astronot Kazakistan'a indi. İniş sırasında birkaç dakika iletişimin kesilmesi Moskova dışında bulunan Uzay Kontrol Merkezi'nde yürekleri ağızlara getirirken, inişin planlanandan yarım saat önce gerçekleştiği kaydedildi.

NASA astronotu Ron Garan, Rus astronotlar Andrey Borisenko ve Aleksander Samokutyayav'i taşıyan Soyuz TMA-21 uzay aracı Kazakistan'ın Jezkazgan kentinin 150 kilometre güney doğusuna güvenli bir iniş gerçekleştirdiği belirtildi. 164 gün uzayda kalan üç astronotun 8 Eylül'de dünyaya dönmeleri planlanıyordu.

UUİ'de kalan NASA'dan Michael Fossum, Japonya'dan Satoshi Furukawa ve Rusya'dan Sergey Volkov'un da 22 Kasım'da dönüşleri gerçekleşecek. Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) 12 Kasım olarak belirlenen uzay uçuşunun 14 Kasım'a ertelendiğini duyurmuştu.

Uzay Kontrol Merkezi'nden yapılan açıklamada, "Uzay aracı başarılı bir şekilde inişini gerçekleştirdi. Astronotların sağlık durumları da çok iyi. İnişin yapıldığı alanda hava şartları da çok güzel" denildi. Progress M-12M uzay gemisini taşıyan Soyuz-U roketi fırlatıldıktan 5, 5 dakika sonra infilak etmişti. Roketin üçüncü fırlatma aşamasında motorunun arızalanması nedeni ile düştüğü kaydedilmişti. Kazakistan'ın Baykonur uzay üssüne trenle ulaşan yeni uzay gemisi Progress M-13M testlere başladı.

1972'den bu yana 130 başarılı uçuş gerçekleştiren kargo gemisinin düşmesi Rusya uzay endüstrisi açısından büyük kayıp olarak değerlendiriliyor. Express AM-4 telekomünikasyon uydusu 18 Ağustos'da roketten ayrıldıktan sonra uyduya yerleşememiş ve iletişim kopmuştu. Atlantis'in devre dışı kalmasının ardından Rusya ABD ile imzaladığı anlaşma çerçevesinde 4 yıl boyunca kargo hizmetlerini verecek ve karşılığında da 1 milyar dolar ücret alacak.

cha



Bu haber 746 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,901 µs