En Sıcak Konular

Sivil havacılığa bağımsız denetim geliyor

16 Eylül 2011 11:44 tsi
Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, sivil havacılık sektöründeki denetimleri bağımsız firmaların yapmasına yönelik çalışmalar sürdürdüklerini belirterek, yeni düzenlemeyle sektörde bu konuda uzmanlaşmış insanların istihdam edileceği şirketlerin, Sivi

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Ekşi, sivil havacılıktaki denetimlerin özel şirketlerce yapılmasına ilişkin taslak yönetmelik hazırladıklarını belirtti.

Uygulamanın 2 yıl önce tüm havayollarının üye olduğu uluslararası kuruluş IATA tarafından başlatıldığını anlatan Ekşi, sivil havacılığın denetimi için devletin belirli imkanları ve personel kadrosu bulunduğunu, sektörde özlük haklarını sağlayarak istihdam edebilecekleri çalışan sayısının sınırlı olduğunu vurguladı.

Ekşi, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Sektör de çok hızlı gelişiyor. 2003 yılından sonra sektör 2,5 kat arttı, ama bizim personel sayımız aynı oranda artamadı. Çünkü kamuya yönelik bazı kısıtlamalar var. Sektörde pilotu, teknisyeni denetliyorsunuz. Bu işi bizzat yapanlar, emekli olduktan sonra bu firmalarda çalışabiliyorlar. Dolayısıyla çok iyi bildiğiniz konuyu denetlediğiniz zaman çok daha etkin denetim yapabiliyorsunuz. Ama bizde emekli olan personelin devlette çalışmasının zor olması, özlük haklarının özel sektöre göre iyi olmaması nedeniyle burada yeteri tecrübeye sahip insanların istihdam edilememesi, bir de sektörün büyümesine ayak uydurma sebebiyle dedik ki 'denetimi bağımsız denetim kuruluşları marifetiyle yapalım'. Bu aslında finans ve banka sektöründe kullanılıyor. Dolayısıyla devlet adına onlar denetleme yapıyorlar.''

Düzenlemeyle sektörde bu konuda uzmanlaşmış insanların istihdam edileceği şirketlerin Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) adına denetim yapacaklarını kaydeden Ekşi, ''Bizim adımıza denetim yapacaklar. Dolayısıyla yaptırımları, izin vermeyi, lisanslandırmayı yine devlet otoritesi olarak biz yapacağız'' diye konuştu.

Sektörde gelecek geri beslemelere göre taslağa son şeklini vereceklerini ifade eden Ekşi, ''Bizim belli kriterlerimiz olacak. Bu kriterlere göre firma diyecek ki 'bağımsız denetim kuruluşu olmak istiyorum'. Biz onu gidip denetleyeceğiz'' ifadelerini kullandı.

-''ŞİRKETİN YÜZDE 51 HİSSESİ YERLİ OLACAK''-

Kamuda 65 yaş üstünde istihdam yapılamadığını, ancak sektörde buna yakın yaşta olup denetim faaliyetlerinde görev alabilecek çok deneyimli kişilerin bulunduğunu vurgulayan Ekşi, bu kişilerin bağımsız denetim firmalarında görev alabileceklerini söyledi.

Bu şirketlerin hizmete geçmesiyle yıllık denetim planları hazırlayacaklarını, denetim türlerine göre iş bölümü yapacaklarını anlatan Ekşi, ''İşletmeler yetkilendirdiğimiz kuruluşlarla karşılıklı sözleşme yapacaklar, kendilerini denetlettirecekler. Denetim kuruluşu bize raporunu gönderecek. Raporunu biz inceleyeceğiz ve onaylayacağız. Eksik denetlediğine inanıyorsak biz denetleyeceğiz. Bu, sektöre hız, kalite ve bu konuda uzmanlaşmış şirketler getirecek'' dedi.

Avrupa'da sivil havacılık sektörünün denetiminde bağımsız şirketlerin görev aldığını belirten Ekşi, ''Yönetmelik taslağında bağımsız denetim şirketinin yüzde 51'inin Türk olması gerekiyor. Türkiye'de bu sektör de oluşsun diye koyduk. Dışardan direkt ithal olmasın, Türkiye'de oluşsun. Bu konuda zannediyorum iyi netice alacağız'' şeklinde konuştu.

Taslağa yönelik sektörden özellikle ücretlere yönelik eleştiriler aldıklarını bildiren Ekşi, piyasada rekabet oluşması için parasal konularda sektörün taleplerini dikkate alacaklarını söyledi.

Ekşi, taslağa bir denetim kuruluşunun bir şirketi en fazla 2 yılda bir denetleyebileceğine ilişkin bir madde koyduklarını anlatarak, düzenlemeyi sektör temsilcileriyle görüş alışverişinde bulunarak hayata geçireceklerine dikkati çekti.

Düzenlemeyle SHGM'nin yaptığı tüm denetim türlerinin bağımsız şirketlere açılacağını bildiren Ekşi, bu yıl içinde taslağın yayımlanmasının ardından tarifenin hazırlanacağını, sistemin gelecek yılın ikinci yarısında devreye girebileceğini kaydetti.

Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, bundan sonraki denetimlerde sadece kuruluşlara ceza vermeyeceklerini, uçağın kalkışına engel olabilecek unsurlardan oluşan 'kategori 3' bulgusu tespit edilen pilot, teknisyen veya yer hizmet kuruluşu personelinin de direkt ceza almaya başlayacağını kaydetti.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Ekşi, uçak denetimlerine yönelik ''denetim sayısının artırılması'' yönündeki hedeflerini, ''performans bazlı denetim'' olarak değiştirdiklerini belirtti.

Böylece denetimlerin uygun ve etkili hale getirildiğini ifade eden Ekşi, ''Sadece sayıya odaklandığınızda denetimin kalitesinde zafiyet olmaya başlıyor. Bu konuda Devlet Denetleme Kurulu 'sayısal artıştan ziyade etkinliğe önem verin' önerisinde bulundu. Ben de sektörden geldiğim için sürekli sayıyla uğraşmanın kaliteyi daha fazla artırmadığı yönünde tespitlerimiz vardı. Bu kadar SAFA (yabancı hava araçlarına yönelik denetim) yapıyoruz, ama Türkiye'nin SAFA puanına baktığımızda istediğimiz sayıya gelmediğini görüyoruz. Sadece sayıya odaklandığınızda uçağa giriyorsunuz, hemen çıkıyorsunuz, başka bir uçağa geçiyorsunuz'' şeklinde konuştu.

Bu haber 651 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,204 µs