En Sıcak Konular

Erdoğan'ın mesajı: 'Bizden başka çareniz yok'

16 Eylül 2011 11:14 tsi
Erdoğan'ın mesajı: 'Bizden başka çareniz yok' "Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da attığım her adım ile İran seçeneğine karşı Türkiye seçeneğini ortaya koyuyorum. Bu bölgede Türkiye'den başka çareniz ve 'Türkiye modeli'nin dışında geçerli bir formül yok"

Başbakan Tayyip Erdoğan, hafta başından beri 'Arap Devrimi'nin başladığı ve zafer kazandığı topraklarda bir 'zafer turu' atıyor. Batı medyasının diliyle 'Arap Bahan'm arkalayan 'bölgesel güç'ün bölgede yükselişini simgeliyor Tayyip Erdoğan'ın 'zafer turu'.

...

Zamanlama da çok önemli. Türkiye'nin Batı'nınn bölgedeki uzantısı kabul edilen İsrail ile ters düştüğü, ilişkilerinin daha da kötüleşme potansiyeli taşıdığı bir dönemde, Müslüman Arap sahasında, onların gözbebeği 'muzaffer lider' görüntüsüyle 'zafer turu' atarken, Türkiye'nin 'eksen kayması' üzerine iki yıldır tonlarca mürekkep harcamış, nefes tüketmiş Batılı çevreler, o Müslüman Arap sahasında 'laiklik bayrağı'm dalgalandırarak, bir anlamda 'silahsızlandırma'ya bakıyor. Batı'ya dönüp, "Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da attığım her adım ile İran seçeneğine karşı Türkiye seçeneğini ortaya koyuyorum. Bu bölgede Türkiye'den başka çareniz ve 'Türkiye modeli'nin dışında geçerli bir formül yok" demeye getiriyor. Müslüman Arap dünyası için Batı, sömürgeci geçmişi, manda rejimleriyle Arap coğrafyasını bölmeyi ifade ediyor. Laiklik ve demokrasiyi empoze etmeye kalkarsa, buna bölgenin köklerinden bir direnç gelir. Oysa Müslüman kimlik ile Batılı değerlerin sentezi, Tayyip Erdoğan tarafından bölgeye sunulmuş oluyor.

Geçtiği her yerde İsrail'i yerden yere vuruyor; Suriye rejimine ilişkin ümidinin tükendiğini haykırıyor. Batı'mn Müslüman bir parçası olarak, bölgede 'Özerk bir güç merkezi' olarak yükselmeyi Öngörüyor.

Bu 'zafer turu'nu gölgeleyen bir şey de var; Libya'ya ayak basmasına 24 saat kala, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve İngiltere Başbakanı Cameron'un apar topar Trablus'a ve Bingazi'ye koşmaları.
Bu aculluk da, Avrupa'nın Tayyip Erdoğan'a, "Arap Bahan'nınbütün hasadını sana kaldırtmayız" mesajı gibi okunabilir.

Unutmayalım, Kaddafi rejimine karşı NATO operasyonu söz konusu olduğunda, Başbakan'ın ilk tepkisi "NATO'nun oradan ne işi var?" olmuştu. Bingazi'nin Kaddafi'nin eline düşmesine Fransız bombardımanı engel oldu ve gelişmeler onun üzerine terse döndü.

Gerçi, Türkiye arayı kapattı, 'yeni Libya denklemi'ne hızla adapte oldu ama Fransa-İngiltere ortak hamlesi, "Nüfuzunu Batı Akdeniz'e kadar yayamazsın; sınırların var. Yeni Libya'nın biçimlenmesini sadece sana bırakacak değiliz" mesajı.

Tayyip Erdoğan'ın Mısır ve Tunus'ta 'laiklik vurgulu' zafer turu, Doğu Akdeniz'de de, Kuzey Afrika'da da Türkiye ile Avrupa arasında adı konmamış ve belki de hiç konmayacak 'yeni bir çekişme alam'na işaret ediyor. Ortadoğu'da İran ile adı konmamış ve belki de hiç konmayacak çekişme devam
ederken...

Cengiz Çandar / Radikal



Bu haber 1,062 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,775 µs